Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Ona

Recenze: Depresivní, ale nádherná romance Ona

Vydáno: 24.03.2014 18:30 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Joaquin Phoenix miluje operační systém s hlasem Scarlett Johansson a Spike Jonze za to získal Oscara. Zaslouží si zvláštní romance mezi člověkem a strojem všechny ceny, které obdržela, nebo vysoká očekávání nesplnila?

OnaRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 24.03.2014 18:30. Joaquin Phoenix miluje operační systém s hlasem Scarlett Johansson a Spike Jonze za to získal Oscara. Zaslouží si zvláštní romance mezi člověkem a strojem všechny ceny, které obdržela, nebo vysoká očekávání nesplnila? Hodnocení: 5

Ona

Her
Drama / Komedie / Romantický / Sci-Fi
USA, 2013 , 120 min.

Režie: Spike Jonze
Scénář: Spike Jonze
Kamera: Hoyte van Hoytema
Hudba: Owen Pallett, Win Butler
Herci: Joaquin Phoenix, Lynn A Freedman, Lisa Renee Pitts, Gabe Gomez, Chris Pratt, Artt Butler, May Lindstrom, Rooney Mara, Bill Hader, Kristen Wiig, Scarlett Johansson, Amy Adams, Matt Letscher, Spike Jonze, Olivia Wilde

Česká premiéra: 27.03.2014

Ona hodnocení na Kinobox.cz: 77.50 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Udílení Oscarů za loňský rok už je skoro měsíc za námi a našimi kiny prošla většina nominovaných i oceněných snímků. Jako jeden z posledních si odbude tuzemskou premiéru cenou za scénář ověnčené romantické drama s prvky sci-fi Ona. (Do počtu tak vlastně chybí už jen roadmovie Nebraska, jehož oficiální uvedení na našem území zatím bohužel v plánu není.) Jde opravdu o natolik dobrý film a silný příběh, že si veškeré ceny zaslouží?

Joaquin Phoenix ve filmu Ona / HerSnímek se odehrává v blíže nespecifikované budoucnosti a jeho hlavním hrdinou je nesmělý Theodore, který se živí tím, že na zakázku píše dojemné a osobní dopisy pro druhé. Ačkoli má v sobě kus básníka a jeho texty dojímají snad všechny, kteří s nimi přijdou do kontaktu, on sám v současné době prochází rozvodem s ženou, s níž se zná už od dětství a stále ji má rád. I proto se finálnímu podpisu papírů brání a záměrně ho oddaluje. Jednoho dne si však víceméně náhodou nainstaluje do svého telefonu nový operační systém, který na něho promlouvá ženským hlasem, jenž se představí jako Samantha.

I když je to velmi nepravděpodobné, Theodor si brzy uvědomí, že ona Samantha mu rozumí a pomáhá mu s řešením mnoha zdánlivě složitých situací a problémů. Netrvá moc dlouho a muž se do systému zamiluje a prožívá s ním vše, co by prožíval s milovanou osobou (vyjma fyzického kontaktu). Samantha mu jeho lásku opětuje a dodává jeho životu nový smysl. Jenže může romance mezi člověkem a strojem fungovat dlouhodobě?

Joaquin Phoenix, Rooney Mara ve filmu Ona / HerKdyž si přečtete ústřední zápletku, možná se malinko zděsíte. Mladý muž randí se svým telefonem a já s tím mám ztrácet čas? Vězte, nebo ne, jakkoli šíleně to celé zní, Ona (se skloňováním tohoto názvu si ještě užijeme :-)) opravdu patří k tomu nejlepšímu, co v loňském roce napříč žánry vzniklo. Režisér a scenárista Spike Jonze, který tu mimochodem scenáristicky debutoval a hned z toho byl Oscar, si totiž dal záležet na každé složce a film si "vypiplal" do nejmenšího detailu.

Prvním, co zaujme, je fantastická, ale zcela záměrně takřka nepostřehnutelná futuristická výprava celého snímku. Jonze vše stylizoval tak, že ačkoli není přesně řečeno, kdy se vše odehrává, nemáte problém uvěřit, že sledovaná budoucnost je velmi blízká. Ať už mluvíme o celkovém designu Theodorovy kanceláře a pracoviště (včetně proskleného výtahu), o kostýmech, v nichž se všichni objevují nebo o domácnostech, kde žijí, vše působí věrohodně a realisticky.

Zároveň však nic z toho není dominantní a je to tu jen proto, aby to dotvářelo celkovou atmosféru světa, v němž k sobě lidé mají dál a dál a uchylují se k různým náhražkám společenských kontaktů, které jsou velmi vážně narušeny. Hlavní je tu velice silný příběh, který si diváka získá prakticky od úvodních minut a až do závěrečného rozuzlení ho nepustí.

Joaquin Phoenix ve filmu Ona / HerTvůrce si citlivě a zkušeně vede publikum, tam kde ho chce mít a neuchyluje se přitom k žádným laciným berličkám nebo prvoplánovým momentům. Je moc příjemné, že na Theodora nahlíží společnost i poté, co otevřeně přizná, že miluje operační systém, zcela normálně. Dovedu si představit, kolik křečovitých humorných situací by z podobných momentů, "vytěžila" většina režisérů. Ne však Jonze. Nechá svého hrdinu klidně absolvovat tz. dvojité rande s kolegou z práce a jeho novou (živou) přítelkyní, aniž by fakt, že se jdou bavit ve třech, byl jakkoli směšný nebo nepatřičný.

Jako částečný protiklad Theodora autor přichází s jeho kamarádkou Amy, jež se rozhodla ukončit dlouholetý svazující vztah a vykročit vstříc svobodě. Ani ona se na svého kamaráda nedívá po jeho přiznání skrz prsty a naopak zjistí, že si sama rozumí se svým novým operačním systémem.

Olivia Wilde ve filmu Ona / HerVýsledek by nebyl úplně dokonalý bez prvotřídních hereckých výkonů. Joaquin Phoenix, který nesleze z plátna, je famózní a excelentní a také civilní, čímž se s ním může každý ztotožnit. I pro něj platí, že si nekrade film pro sebe, ale slouží celku. Takže mluvit v tomto případě o tzv. hereckém koncertu je trošku mimo. Zvláštní uznání zaslouží Scarlett Johansson, jež se sice neobjeví ani na vteřinu, všechno ale uhraje svým sexy chraplavým hlasem a její virtuální Samantha se stává samostatnou postavou. Navíc absolutně nemáte problém Theodorovi věřit, proč se vlastně zamiloval a "co na ní vidí". Taktéž Amy Adams a Rooney Mara jsou perfektní, ačkoli už nemají tolik prostoru, do celkového konceptu ale výtečně zapadají.

A i když je celkové ladění filmu hodně barevné, jeho atmosféra je melancholická a s blížícím se koncem také dost depresivní. Dlouho se mi nestalo, abych po doběhnutí závěrečných titulků pociťoval takový smutek a prázdnotu jako v tomto případě. Pokud tedy na Ni půjdete sami, připravte se, že vám nebude moc veselo. Vezmete-li s sebou partnera, či partnerku, nejspíš si ji / ho budete více vážit. I v tom je tenhle film nádherný.

Český trailer filmu Ona / Her

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Film Napoleon zaujme velkolepostí, ke slavnému vojevůdci se staví výsměšně (25.11.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Joaquin Phoenix jako Napoleon v prvním traileru (11.07.2023 16:00 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Wes Anderson ve filmu Asteroid City zvážněl, poprvé zkusil i sci-fi prvky (28.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Takové to léto v Asteroid City (21.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Invalida se bojí, že jeho základní instinkt vypustí smrtelné zlo (19.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Asteroid City Wese Andersona má první trailer (30.03.2023 09:00 v Novinky | Trailery)
- Denzel Washington bude v druhém Gladiátorovi (17.03.2023 19:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Příchozí následník bojuje u Thermopyl a je ďábelsky váš (17.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Generála Eisenhowera čeká na sv. Valentýna smrt ve tmě (10.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Beau Is Afraid (11.01.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Novým Gladiátorem bude Paul Mescal (07.01.2023 07:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Prokletá romance (03.11.2022 07:43 v Novinky | Trailery)
- Amy Adams v sequelu Kouzelné romance (10.09.2022 14:30 v Novinky | Trailery)
- Sequel Jokera přivítá Lady Gaga (14.06.2022 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Temný osud udělal z bílého bizona budovatele říše (20.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu