Box Office: druhý Den nezávislosti propadl, Dory stále na vrcholu

Vydáno: 27.06.2016 06:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Návrat klasického amerického sci-fi Den nezávislosti po dvaceti letech neudělal v amerických pokladnách žádný boom. Diváci si raději zašli na osvědčenější a oddechovější pixarovku Hledá se Dory.
Fotografie z filmu Hledá se Dory / Finding DoryJiž po dvanácté z celkových 26 uplynulých týdnů je na první pozici zámořské Box Office snímek společnosti Walt Disney. Tentokrát je možné, že rovnou jeden z největších letošních, protože sequel Hledá se Dory minulý víkend překonal historický animovaný rekord a plave vstříc téměř jisté jedné miliardě dolarů. Tenkrát zapomnětlivá parťačka Nema a Marlina přidala ke svým tržbám dalších 73 milionů dolarů a celkově má zatím jen v USA 286 milionů dolarů a celosvětově se už blíží 400 milionům. Známá značka a prověřená pixarovská kvalita tedy neměla konkurenci a nestihla na ni dosáhnout ani čtveřice novinek.

O takovém úspěchu se mohlo jen zdát Rolandu Emmerichovi a jeho nostalgickému sequelu Den nezávislosti: Nový útok, který navazuje na dvacet let starou sci-fi klasiku. Značka však v dnešní době má jen malou sílu a povědomí publika, proto se monumentální produkce za 165 milionů dolarů dopachtila ke slabému otvíráku 41 milionů - není se ale vlastně čemu divit, studio nemělo po ruce zaručené hvězdy (Jeff Goldblum se opravdu nevyrovná "svítivosti" Willa Smithe, který v pokračování hrát nechtěl), jen několik málo povědomých mladých obličejů (Liam Hemsworth, Maika Monroe) a k tomu povědomý vizuál z jedničky a vidinu filmu přes kopírák. Samozřejmě nepomohly ani negativní recenze.

Liam Hemsworth, Jeff Goldblum ve filmu Den nezávislosti: Nový útok / Independence Day: ResurgenceLépe se filmu dařilo až mimo USA, kde nastřádal celkem 101 milionů dolarů (z toho 37 milionů z Číny) - v případě neupadajícího zájmu by mohlo jít o podobný mezinárodní hit, který je ve své domovině propadákem, jako byl třeba Warcraft: První střet. Další týdny napoví. Překvapit se ale rozhodně podařilo survival thrilleru Mělčiny, který se nachází na čtvrtém místě za komedií Centrální inteligence, v němž Blake Lively bojuje s obřím žralokem. Snímek za pouhých 17 milionů dolarů během víkendu utržil 16 milionů, což je pro tak malou produkci rozhodně úspěch. Potěšující navíc je, že sbírá také převážně pozitivní kritickou i diváckou odezvu, která tvrdí, že jde o nejlepší "žraločí" film od dob Čelistí.

Pravým propadákem týdne se stalo historické drama z doby Občanské války Boj za svobodu s Matthewem McConaugheym. Potenciální oscarovka byla nejprve rozdupána podprůměrnými recenzemi, mluvícími o nebývale unylém a nudném dramatu, následně na ni skoro nikdo nepřišel do kina - film s rozpočtem 50 milionů dolarů utržil pouhých necelých 8 milionů dolarů, což je nejnižší otvírák pro McConaugheyho od roku 2006. Není čemu se divit, na podobné filmy se chodí na podzim nebo v zimě, nasadit jej v létě mezi blockbustery je přešlap studia.

Matthew McConaughey ve filmu Boj za svobodu / Free State of JonesJen pro zajímavost byla ještě v menším počtu kin (783) uvedena novinka Nicolase Windinga Refna Neon Demon, která ale katastroficky selhala a utržila jen 606 tisíc dolarů, a to i přes to, že předpovědi se pohybovaly někde kolem tří milionů dolarů. Druhá polovina žebříčku obsahuje tituly z předchozích týdnů a jejich výčet najdete níže.

Příští týden se v kinech představí tři novinky - chválená pohádka Stevena Spielberga Obr Dobr, dobrodružná Legenda o Tarzanovi a třetí díl úspěšné hororové série, Očista: Volební rok.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 17. ČERVNA 2016 

 1. Hledá se Dory 73,2 mil.
 2. Den nezávislosti: Nový útok 41,6 mil. (novinka)
 3. Centrální inteligence 18,4 mil.
 4. Mělčiny 16,7 mil. (novinka)
 5. Boj za svobodu 7,8 mil. (novinka)
 6. V zajetí démonů 2 7,7 mil.
 7. Podfukáři 2 5,7 mil.
 8. X-Men: Apokalypsa 2,5 mil.
 9. Želvy Ninja 2 2,4 mil. 
10. Alenka v říši divů: Za zrcadlem 2,1 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY