TV tipy: Před soumrakem i půlnocí všichni míří do Elysia

Vydáno: 10.06.2016 07:01 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Tento týden nastala v televizích zajímavá situace, neboť dva závěrečné díly romantické trilogie Před... jsou vysílány v jeden den a vzájemně se překrývají. Jinak čekejte spíše odlehčené žánry a premiéru sci-fi Elysium.
Kořist (Le casse) (pátek 10. 6., Prima Max, 20.15 - 22.40 / sobota 11. 6., 15.30 - 17.55)

Plakát filmu Kořist / Le casseTéměř neznámý francouzsko-italský krimithriller je hodně zajímavou podívanou. Režírující Henri Verneuil v něm skvěle pracuje s příběhem a od počátku spoléhá na pomalejší tempo a detailní rozbor ústřední loupeže. Dále předvádí opravdu fantastickou akci, jejímž vrcholem je perfektní automobilová honička a vše podkresluje opět vynikající hudbou Ennia Morriconeho. V hlavních rolích se objeví Jean-Paul Belmondo, jehož fanoušky asi překvapí, že tu skoro absentuje jeho typický humor, a Omar Sharif, které doplňuje třeba Robert Hossein. Zamrzí snad jen neuspokojivý konec a pár hlušších míst. Oddechovka na konec pracovního týdne.

Synopse: Zkorumpovaný policista (Omar Sharif) nahání po krásné řecké krajině zloděje (Jean-Paul Belmondo), který je strůjcem velkolepé loupeže smaragdů v Aténách. Je jasné, že z téhle bitvy může vzejít jen jediný vítěz.

Zajímavost: Snímek se natáčel v angličtině i francouzštině.

Originální trailer filmu Kořist / Le casse
Kristove roky (pátek 10. 6., ČT art, 22.35 - 00.10)

Plakát filmu  / Kristove rokyCelovečerní režisérský a scenáristický debut Juraje Jakubiska je místy záměrně přeexponovaný, takže postavy splývají s pozadím a nejsou vidět. Slovenský filmař tu naznačil, co pro něj bude v budoucnu typické - neopomněl tedy hru s barevným spektrem (převážně s bílou barvou), silnou obrazovou symboliku, v čemž mu pomáhá krásná kamera, a nejednoznačnost výkladu celého příběhu, zde k tomu navíc přidal silně autobiografické prvky. Do hlavní role obsadil tehdy populárního a hojně využívaného Jiřího Sýkoru, dále uvidíte mimo jiné Vlada Müllera a Miriam Kantorkovou. Všechny zmíněné prvky se ale mohou někomu zdát i jako zápory. Něco pro náročnější diváky.

Synopse: Slovenský malíř Juraj (Jiří Sýkora) žijící v Praze si po třicítce uvědomí, jak bezcílný je jeho dosavadní život a jak se záměrně vyhýbal všem povinnostem a závazkům. Svůj žebříček hodnot si postupně ujasňuje ve vztazích ke svým nejbližším, zejména bratru Andrejovi (Vlado Müller), který je pilotem.

Zajímavost: Původně byl film natočen černobíle, režisér do něj ale dotočil dvě barevné pasáže.

Televizní spot filmu Kristove roky
Ukradli torzo Jupitera (On a volé la cuisse de Jupiter) (sobota 11. 6., ČT1, 21.10 - 22.49)

Plakát filmu Ukradli torzo Jupitera / On a volé la cuisse de JupiterU nás svého času velmi populární francouzská komedie zaujme i tím, jak solidní a dobře vymyšlenou má kriminální podzápletku. Režírující Philippe de Broca v ní prokázal svou zkušenost a po celou dobu na diváka přenáší odlehčenou a pohodovou atmosféru, kterou podporuje množstvím vydařených verbálních i situačních vtípků a svěžím tempem, v němž není prostor na detailní přemýšlení nebo nudu. V hlavních rolích excelují Annie Girardot a Philippe Noiret, výborně je doplňují i Francis Perrin a Catherine Alric. Chyb tu najdete jen minimum. Nostalgický tip.

Synopse: Policejní inspektorka (Annie Girardot) a profesor řečtiny (Philippe Noiret) mají po svatbě a odjíždějí na svatební cestu do Řecka. Tady očekávají idylu, slunce, moře a poznávání místních pamětihodností, jenže opak je pravdou. Po setkání s poněkud rozevlátou manželskou dvojicí (Francis Perrin a Catherine Alric) mají totiž rázem na krku vrahy, řeckou policii a překupníky s uměním.

Zajímavost: Natáčelo se od září do listopadu 1979 na několika řeckých lokacích.

Originální trailer filmu Ukradli torzo Jupitera / On a volé la cuisse de Jupiter
Myš, která řvala (The Mouse That Roared) (neděle 12. 6., Fanda, 17.55 - 19.25 / pondělí 13. 6., 14.05 - 15.35 / čtvrtek 16. 6., 11.55 - 13.25)

Plakát filmu Myš, která řvala / The Mouse That RoaredMéně známá britská protiválečná satira možná trošku zastarala, svým tématem je ale stále aktuální a rozhodně pobaví. Režírující Jack Arnold nijak nevyniká, mohl se ale spolehnout na vskutku inteligentní příběh a zápletku, mnoho skvělých vtípků na demokracii, monarchii a USA a neopomněl ani svěží tempo a důležitou krátkou stopáž. Trumfem je ale obsazení, jemuž kraluje geniální Peter Sellers v ústřední trojroli, zaujme ovšem i krásná Jean Seberg. Škoda jen, že snímek nedrží více u sebe a je trošku nevyrovnaný.

Synopse: Vysoko ve francouzských Alpách se rozprostírá nejmenší stát světa - velkovévodství Grand Fenwick, kde vládne stará velkovévodkyně Gloriana XII. (Peter Sellers). Když jeden kalifornský vinař začne vyrábět imitaci fenwického vývozního artiklu číslo jedna, Pinotu Grand Fenwick, stihne tuto zemi hluboká hospodářská krize. Zdejší ministerský předseda (Peter Sellers) to ale nenechá jen tak a rozhodne se USA vyhlásit válku. Má vůbec šanci uspět?

Zajímavost: Režisér později prozradil, že Sellers nejlépe pracoval při první klapce, protože byl zvyklý na improvizaci a nikdy si nepamatoval text, i když ho stále opakoval.

Originální trailer filmu Myš, která řvala / The Mouse That Roared
Elysium (Elysium) (neděle 12. 6., Prima Cool, 20.00 - 22.15)

Český plakát filmu Elysium / ElysiumTři roky starý sci-fi thriller vyvolal po svém uvedení hodně emocí a jeho přijetí nebylo jednoznačné. Režisér a scenárista Neill Blomkamp na jednu stranu předvádí vizuálně opulentní podívanou s propracovanou výpravou, nad kterou plesá srdce každého fanouška žánru. Na tu druhou ale napsal předvídatelný a klišovitý příběh, který se v závěru mění v nechtěně směšné socialistické poselství. Opřít se nemohl ani o postavy, kterým chybí charisma a mnohdy nemají moc prostoru, z čehož pak rezultuje, že Matt DamonJodie Foster jsou trošku topornější a méně výrazní a oba je zastiňuje naprosto maniakální Sharlto Copley. Více ostatně prozradí naše recenze a makrorecenze.

Synopse: V roce 2159 existují dva druhy lidí: velmi bohatí, kteří žijí na umělé kosmické stanici Elysium a ti druzí, kteří živoří na přelidněné a zničené Zemi. Tajemnice Delacourt (Jodie Foster) udělá cokoli pro to, aby obyvatelům Elysia udržela stávající životní úroveň. Lidé na Zemi by se logicky zase rádi na Elysium dostali. Jedním z nich je i Max (Matt Damon), jenž se zapojí do nebezpečné akce, na jejímž konci by mohla být rovnost obou polarizovaných světů.

Zajímavost: Nápad na film vznikl, když bylo tvůrci pětadvacet let a byl zatčen poblíž vojenské základny v Tijuaně.

Oficiální trailer filmu Elysium / Elysium
Nesnáze pana účetního (Il secondo tragico Fantozzi) (neděle 12. 6., Barrandov, 20.20 - 22.35)

Plakát filmu Nesnáze pana účetního / Il secondo tragico FantozziDruhý film z kvalitativně silně nevyrovnané italské tragikomické série patří k těm vůbec nejlepším a v zahraničí se těší překvapivě vysokému hodnocení. Režírující Luciano Salce v něm nasadil ještě zběsilejší tempo a vsadil na ještě šílenější fórky a gagy, které jsou dost černohumorné a absurdní. V hlavní roli pochopitelně nechybí Paolo Villaggio, který si ji značně vychutnal. To, že snímek vlastně nemá souvislý děj a je jen sledem epizod, asi bude vadit jen málokomu. Příjemná odpočinková záležitost.

Synopse: Ugo Fantozzi (Paolo Villaggio) jede se svým šéfem jako maskot do kasina, vypraví se na lov vyzbrojen pouze prakem a navštíví cirkus, odkud odejde trochu natradičně - je vystřelen z děla. A to není vše, co při svých cestách pan účetní zažije a způsobí.

Zajímavost: Film se z velké části natáčel v Římě.

Ukázka z filmu Nesnáze pana účetního / Il secondo tragico Fantozzi
Holky z kalendáře (Calendar Girls) (pondělí 13. 6., Nova Cinema, 20.00 - 22.20 / úterý 14. 6., 15.10 - 17.20)

Plakát filmu Holky z kalendáře / Calendar GirlsBritsko-americké drama nepatří u nás k těm nejznámějším a na první pohled není ničím výjimečné, přesto pobaví. Režírující Nigel Cole se rozhodně nesnaží nějak zásadně oslnit, ale "jen" dodržuje žánrová pravidla, což se mu daří a navíc to dělá s citem a neprvoplánově. Opřít se může i o inteligentní scénář, který ač se zabývá nahotou, je velmi cudný a nikoho neuráží. Body sbírá také celkovou pohodovou atmosférou a velkým nadhledem. V hlavních rolích mu pomáhají mimo jiné výtečné Helen Mirren, Julie Walters, Celia Imrie nebo Geraldine James. Příjemná jednohubka.

Synopse: Dvanáct svérázných členek váženého dobročinného spolku hledá nové možnosti, jak získat peníze na charitu. Tradičním zdrojem příjmů je každoroční kalendář, letos by ho ale dámy chtěly udělat trochu jinak, proto se rozhodnou nafotit akty. Kdyby věděly, co vše tím způsobí, asi by si to pořádně rozmyslely.

Zajímavost: Hlavní zápletka je inspirována skutečností, kdy se na kalendář nechaly zvěčnit přítelkyně jedné Britky, jejíž manžel zemřel na leukémii.

Oficiální trailer filmu Holky z kalendáře / Calendar Girls
Před půlnocí (Before Midnight) (úterý 14. 6., ČT art, 21.10 - 22.55)

Český plakát filmu Před půlnocí / Before MidnightZávěr romantické trilogie plně zapůsobí jen na ty, kteří znají předchozí díly. Režírující Richard Linklater v něm znovu vyniká tak silnou realističností a "obyčejností", že se může stát, že mnoho diváků "zapomene", že se dívá na film. Dialogy jsou dokonale vybroušené a odposlouchané a nabízí tolik životních pravd, až z toho mrazí, navíc tzv. nešustí papírem. Tempo je záměrně pomalé a scény dlouhé, aby si ti, kdo s hrdiny prožívali vývoj jejich vztahu, vše náležitě vychutnali. V hlavní roli samozřejmě excelují Julie Delpy a Ethan Hawke, kteří se tentokrát podíleli i na scénáři. Detaily hledejte v naší recenzi.

Synopse: Jesse (Ethan Hawke) a Celine (Julie Delpy) jsou manželé a vychovávají dvě dcery. Oba zestárli, zmoudřeli, ale zároveň jsou ztracenější. Společnou dovolenou tráví v Řecku, kde Jesse hledá inspiraci k nové knize, jenže Celine už unavuje být stále jen jeho múzou. Jako dárek navíc dostali od přátel pobyt bez dětí na jednu noc v luxusním hotelu. Jak může pár, který spolu žije již dlouhá léta, takový čas strávit?

Zajímavost: Odstup mezi každým dílem je devět roků.

Oficiální český trailer filmu Před půlnocí / Before Midnight
Před soumrakem (Before Sunset) (úterý 14. 6., Nova Cinema, 21.50 - 23.35 / středa 15. 6., 03.45 - 05.40)

Plakát filmu Před soumrakem / Before SunsetPro druhou část svým způsobem unikátní romantické trilogie platí de facto totéž co pro tu závěrečnou. To tedy znamená, že režisér a scenárista Richard Linklater má na hony daleko k hollywoodské podobě žánru, ale spoléhá se na realističnost a pravdivé vylíčení dlouholetého vztahu, který není úplně idylický a narušují ho první neshody a nedorozumění. Čekat se nedá ani zběsilé tempo, neboť důraz je kladen na dlouhé scény a pozvolné plynutí času. Netřeba snad ani dodávat, že v hlavních rolích se objevují Ethan Hawke a Julie Delpy. Může tak mrzet hlavně to, že se oba díly v televizi vzájemně překrývají.

Synopse: Francouzská studentka Celine (Julie Delpy) a mladý Američan Jesse (Ethan Hawke) se kdysi setkali ve vlaku do Vídně a strávili spolu dlouhých dvanáct hodin. Na konci tohoto setkání se oba dohodli, že se po šesti měsících znovu sejdou.

Zajímavost: Aby se dosáhlo shody s filmovou realitou, natáčelo se jen v pozdním popoledni.

Originální trailer filmu Před soumrakem / Before Sunset
Malý unavený Joe (...continuavano a chiamarlo Trinitá) (středa 15. 6., Barrandov, 20.20 - 22.55)

Plakát filmu Malý unavený Joe / ...continuavano a chiamarlo TrinitàItalský komediální western nemůže nikoho překvapit, neboť hlavní roli v něm hraje osvědčená dvojice Bud Spencer a Terence Hill. To tedy znamená, že režisér a scenárista Enzo Barboni toho nemusel moc řešit a stačilo, když vymyslel hodně akce a přestřelek, dodal svěží tempo a pořádný kus nadhledu. Ústřední duo pak odvedlo vše ostatní, neboť chemie mezi ním je bezchybná a každá jejich bitka je zábavná, navíc nechybí ani břitké slovní výměny. Absolutně pohodová záležitost.

Synopse: Bratři Malý Joe (Terence Hill) a Drobeček (Bud Spencer) se rozhodnou navštívit rodnou chatrč. Zatímco Drobeček cestou ukradne pár koní, Joe přijíždí s prázdnou, takže se rodiče strachují o jeho budoucnost. Ačkoli ho otec přesvědčuje, že krádeže koní mají perspektivu, jemu podobná profese moc nevoní a raději by se poflakoval. To ale při jeho dobrodružné povaze a přitahování zapeklitých situací není dost dobře možné.

Zajímavost: Jde o sedmý společný film populární dvojice.

Originální trailer filmu Malý unavený Joe / ...continuavano a chiamarlo Trinitá


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY