TV tipy: Croodsovi hrají fair play, ale budou muset z kola ven

Vydáno: 01.01.2016 14:34 - Vratislav Šálek | foto: Working Title

První televizní tipy roku 2016 trochu pokračují v těch posledních loňských, neboť i v nich najdete dost zajímavých a mnohdy i premiérových titulů. K těm patří třeba tuzemské drama Fair Play nebo parádní špionážní dobovka.
Fair Play (pátek 1. 1., ČT1, 20.00 - 21.35)

Český plakát filmu Fair Play / Fair PlayJeden z nejlepších tuzemských počinů předloňského roku je syrovým dramatem o věcech, o nichž se dodnes moc nemluví. Režisérka a scenáristka Andrea Sedláčková nemá problém s tím přenést na diváka šedivou a depresivní atmosféru vrcholící normalizace a nebála se ani snahy o co největší realističnost, která skvěle funguje. Celkovému dojmu napomáhá i obsazení, jemuž dominují skvělá Judit Bárdos a civilní Aňa Geislerová, vedle nichž se neztratí ani Igor Bareš a Ondřej Malý. Nebýt pomalejšího rozjezdu a trošku pohádkovější linie s STB, možná by to bylo úplně dokonalé. Více se dočtete v naší recenzi.

Synopse: Mladičká sprinterka Anna (Judit Bárdos) se v osmdesátých letech stává členkou Střediska vrcholového sportu a ráda by splnila kvalifikační limit na blížící se olympijské hry. V to doufají i její matka (Aňa Geislerová) a trenér (Roman Luknár). Ti začnou dívce bez jejího vědomí podávat anabolické steroidy. Její výkony strmě stoupají, jenže se objevují i první zdravotní obtíže. Když Anna zjistí pravdu o tom, co se děje, rozhodne se "léky" nebrat a pokračovat v tréninku bez nich. Jenže matka, která v účasti na olympiádě vidí možnost dceřiny emigrace, podpůrné látky nevysadí.

Zajímavost: Bárdos měla v rámci příprav vlastního trenéra, s nímž chodila běhat a do posilovny.

Originální trailer filmu Fair Play
Filmový dobrodruh Karel Zeman (pátek 1. 1., ČT2, 20.00 - 21.40 / neděle 3. 1., 09.25 - 11.05)

Plakát filmu  / Filmový dobrodruh Karel ZemanTuzemský dokument vzdává hold stále nedoceněnému filmaři, který inspiroval mnoho dnes elitních režisérů. Režisér a spoluscenárista Tomáš Hodan sice nepřichází s ničím novým a skoro se vyhýbá pohledům do soukromí tvůrce, vzhledem k tomu, že jeho imaginace a práce jsou natolik fascinující, má i tak co nabídnout. Navíc se mu podařilo získat i komentáře takových osobností, jakými jsou Tim Burton nebo Terry Gilliam, čímž celý snímek trošku povýšil na jinou úroveň. Možná je tu moc mluvících hlav a chybí tomu kritičtější pohled, jako portrét génia ale film bez problémů obstojí.

Synopse: Film se ohlíží za životem, dílem a významem klasika světového filmu. Odhaluje inspirativní zdroje jeho tvorby, ohlas ve světě a nahlédne do kuchyně průkopníka filmových triků. Karel Zeman byl filmovým solitérem, stvořil si vlastní svět vycházející z jeho imaginace. Všechno se naučil sám, neprošel žádnou filmovou školou, nedá se zařadit do žádného směru ani období. Přesto jsou jeho díla nadčasová.

Zajímavost: Snímek měl premiéru na MFF Karlovy Vary 2015.

Originální trailer filmu Filmový dobrodruh Karel Zeman
Croodsovi (The Croods) (pátek 1. 1., Prima, 20.15 - 22.00 / neděle 3. 1., 13.30 - 15.20)

Český plakát filmu Croodsovi / The CroodsTři roky starý animák je překvapivě svižným a pohodovým kouskem, který je vhodný pro celou rodinu. Režírující dvojice Chris SandersKirk DeMicco má celou dobu dost nápadů a prakticky všechny je dokáže nenuceně zrealizovat tak, aby uspokojila snad všechny diváky. Navíc měla k ruce kamerového konzultanta v podobě legendárního Rogera Deakinse, což je znát z každého záběru a obrazově jde opravdu o fantastické a dokonalé dílo. Škoda jen, že v posledních minutách film poleví a musí odprezentovat nutné morální poselství, které je možná zbytečně slzopudné. Více prozradí naše nadšená recenze.

Synopse: Croodsovi jsou pravěká rodinka. Taťka Grug je pravým ochráncem a snaží se rodinu udržet v bezpečí a pokud možno uvnitř jeskyně, protože venku číhají různá nebezpečí. Když je ale jejich obydlí zničeno, musí se Croodsovi vydat na cestu do neznáma, při níž poznávají svět kolem sebe a zjišťují, že vlastně není tak špatný. Je jasné, že tato pouť je spojí a odhalí možná mnoho nového o nich samých.

Zajímavost: Původně mělo jít o buddy movie dvou kamarádů, postupem času se film změnil na příběh rodiny.

Český trailer filmu Croodsovi / The Croods
Jestliže je úterý, musíme být v Belgii (If It's Tuesday, This Must Be Belgium) (sobota 2. 1., ČT2, 17.05 - 18.45 / pondělí 4. 1., 09.50 - 11.25)

Plakát filmu Jestliže je úterý, musíme být v Belgii / If It's Tuesday, This Must Be BelgiumV našich končinách ne úplně známá dobrodružná komedie je nostalgickou podívanou, která v některých divácích může vzbudit touhu po cestování. Režírující Mel Stuart se v ní spolehl na svižné tempo, značnou porci nadhledu, povedený hudební doprovod a velké množství vtipů, které sice časem trošku zastaraly, většina z nich ale stále funguje báječně. Jistotou je i obsazení, jemuž vládnou Ian McShane a Suzanne Pleshette. Nedostatky v podobě absentujícího uceleného příběhu a velkého množství postav se dají snadno odpustit. Na sobotní podvečer ideální zábava.

Synopse: Charlie Cartwright (Ian McShane) se živí jako průvodce oblíbeného programu 9 evropských zemí autobusem za 18 dní a nemůže si stěžovat, protože si vše užívá a navíc má v každém městě jinou dívku. Turnus číslo 225 mu ale pořádně zavaří, protože takovouhle skupinku povedených Američanů, kteří přijeli do Evropy, snad ještě neviděl.

Zajímavost: Snímek se dočkal i nominace na Zlatý Glóbus za scénář.

Ukázka z filmu Jestliže je úterý, musíme být v Belgii / If It's Tuesday, This Must Be Belgium
Jeden musí z kola ven (Tinker Tailor Soldier Spy) (sobota 2. 1., ČT2, 21.35 - 23.40)

Plakát filmu Jeden musí z kola ven / Tinker Tailor Soldier SpyVýtečná adaptace špionážního románu Johna le Carrého paradoxně nejvíc doplácí na preciznost svého tvrůrce. Režírující Tomas Alfredson je totiž tak perfekcionistický a potrpí si na každičký detail, že divákovi prakticky nedává šanci velké množství informací zpracovat a roztřídit. Navíc vše balí do extrémně pomalého tempa, které by přece jen potřebovalo trochu zrychlit. Řemeslně tak jde o brilantní podívanou, která zaujme excelentní dobovou výpravou, kostýmy, hutnou atmosférou, precizní prací s napětím, nádhernou kamerou a minimalistickou hudbou. Vrcholem pak je exkluzivní obsazení, v němž hraje prim na Oscara nominovaný Gary Oldman, příliš ale nezaostávají ani Colin Firth, Tom Hardy, Ciarán Hinds nebo Benedict Cumberbatch. Detaily hledejte v naší recenzi.

Synopse: V roce 1973 se britská tajná služba MI6 pokouší ve svých řadách najít sovětského špiona a Spojené království tak udržet v bezpečí. Tzv. krtka má odhalit agent ve výslužbě George Smiley (Gary Oldman), který dostane k dispozici čtyři jména podezřelých. Komu ale vlastně může věřit?

Zajímavost: Herce do ústřední role hledali producenti celých osmnáct měsíců.

Český trailer filmu Jeden musí z kola ven / Tinker Tailor Soldier Spy
Fantastický pan Lišák (Fantastic Mr. Fox) (neděle 3. 1., ČT :D, 09.20 - 10.45)

Plakát filmu Fantastický pan Lišák / Fantastic Mr. FoxBritsko-americká animovaná adaptace románu Roalda Dahla je divácky nejvstřícnějším a nejvděčnějším počinem svérázného tvůrce Wese Andersona. Ten v ní sice neopomíjí celkovou "divnost", neuchopitelnou atmosféru a bizarní postavy, zároveň je v ní ale dost umírněný a svůj styl hodně potlačuje. Tím pádem se setkává s kritikou svých fanoušků, pro něž je film příliš obyčejný a neuspokojivý. Ti ostatní ale budou nad barevností celého dílka, většinou vtípků a originální poetikou jásat nadšením. V tomto případě vysloveně zamrzí, že v televizi nemůžeme slyšet prvotřídní původní hlasové obsazení. Netradiční rodinná podívaná.

Synopse: Pan a paní Foxovi žijí v poklidné domácnosti spolu se synem Ashem a synovcem Kristoffersonem, jenž je u nich na návštěvě. Zanedlouho si ale pan Fox vzpomene na svá dávná loupežnická dobrodružství a zosnuje největší kuřecí loupež, jakou svět zažil.

Zajímavost: Dahl se údajně při tvorbě pana Foxe inspiroval sám sebou.

Český trailer filmu Fantastický pan Lišák / Fantastic Mr. Fox
Samuraj (Le samouraï) (neděle 3. 1., ČT2, 20.00 - 21.45 / pondělí 4. 1., 23.45 - 01.25)

Plakát filmu Samuraj / Le samouraïFrancouzsko-italské krimidrama je typickým zástupcem jihoevropské žánrovky šedesátých let a musí uspokojit všechny fanoušky. Režisér a spoluscenárista Jean-Pierre Melville v něm rezignoval prakticky na jakoukoli akci, místo které se soustředil na záměrně pomalé a rozvláčné tempo, silný příběh, působivou pointu, hutnou až nepříjemnou atmosféru a především takřka geniálního a mlčenlivého Alaina Delona v titulní roli. Dokážete-li se naladit na stejnou notu jako tvůrce, milerádi přimhouříte oči i nad občasnými do očí bijícími nelogičnostmi. Stylové zakončení svátků.

Synopse: Jef Costello (Alain Delon) je zkušený nájemný vrah pracující s chirurgickou přesností. Jeho život se podobá samurajské filozofii, tím pádem prakticky nechybuje. Jenže jeden z jeho zločinů přesto svědka má, což mu způsobí dost problémů, neboť se začne nepříjemně zamotávat do vlastních lží.

Zajímavost: V žádném jiném filmu neměl Delon tak málo dialogů a monologů.

Originální trailer filmu Samuraj / Le samouraï
Do noci (Into the Night) (pondělí 4. 1., Prima Max, 22.05 - 00.15)

Plakát filmu Do noci / Into the NightDnes trochu pozapomenutý thriller doplácí na žánrovou rozmanitost a snahu uspokojit všechny diváky. Režírující John Landis sice rozehrává zajímavý příběh a zkušeně buduje napětí, postupem času ale začíná do děje vkládat humor, který se objevuje na nevhodných místech, akci příliš nezvládá a samotný konec není rozhodně tak působivý, jak by měl být. Dojem ale vylepšuje úderným a trefným soundtrackem, ponuřejší atmosférou a obsazením, v němž se hlavních rolí ujali solidní Jeff Goldblum a Michelle Pfeiffer. Typická večerní jednohubka.

Synopse: Ed Okin (Jeff Goldblum) trpí nespavostí, což mu působí problémy v práci. Když jednou odjede v poledne domů se prospat, vidí před domem cizí auto a v podstatě přistihne manželku (Stacey Pickren) při nevěře. Když ta později usne, rozjede se Ed na letiště, kde se chce svému sokovi pomstít. Jenže cestou potká vyděšenou Dianu (Michelle Pfeiffer), která ho požádá o pomoc. Jeho život se tak navždy změní.

Zajímavost: Hlavní role byla původně nabízena Jacku Nicholsonovi, ten ji zdvořile odmítl.

Originální trailer filmu Do noci / Into the Night
Všetko, čo mám rád (pondělí 4. 1., ČT art, 22.20 - 00.00)

Plakát filmu  / Všetko, čo mám rádZapadlé československé drama je náročnější záležitostí, dle mnohých ale patří k tomu vůbec nejlepšímu, co u nás, nebo na Slovensku po sametové revoluci vzniklo. Režisér a spoluscenárista Martin Šulík v něm definoval to, co ho později proslavilo, tzn. celkové poetické ladění, důraz na dlouhé záběry až magické krajiny, silný příběh, v němž se toho ale zas tolik neděje a cit pro téměř dokonalé obsazení neproslavenými tvářemi. Zde se objevil parádní Juraj Nvota, jemuž dělá společnost třeba Zdena Studenková. Povedlo se mu vyměřit i krátkou stopáž, takže prakticky nezačne nudit, musíte být ale trošku tolerantními diváky. Zapomenutá záležitost.

Synopse: Osmatřicetiletý Tomáš (Juraj Nvota) uvažuje o zásadní změně svého života. Zaplétá se do směšných konfliktů s bývalou ženou, řeší neřešitelné problémy teenagerského syna a pomoc od něj čekají i stárnoucí rodiče. Jediným východiskem se zdá být útěk s mladou Angličankou (Gina Bellman).

Zajímavost: V roce 1996 byl snímek zařazen mezi deset nejlepších slovenských filmů všech dob.

Originální trailer filmu Všetko, čo mám rád
Yuma (Yuma) (úterý 5. 1., ČT art, 21.10 - 23.00)

Plakát filmu Yuma / YumaPrakticky neznámé polsko-české akční drama se snaží evokovat dobu těsně po pádu komunismu, kdy bylo možné prakticky vše. Režijně a scenáristicky debutující Piotr Mularuk v něm skvěle zachytil onu unikátní atmosféru, nebál se ani odvážného vizuálu, vše podpořil nádhernou kamerou a neopomněl ani značný nadhled. Druhá polovina už bohužel trochu upadne, tempo není tak svižné, postavy se začínají chovat nelogicky a ani soundtrack už není tak příjemný na poslech. Částečně autentický dojem našinci podpoří i obsazení tvořené "neokoukanými" tvářemi a mnohdy i osobní zkušenosti. Zajímavá podívaná, o níž více prozradí naše recenze.

Synopse: V polsko-německém pohraničí začínají devadesátá léta a železná opona konečně padla. Život se tu zatím ovšem moc nezměnil. Dvacátníka Zygu (Jakub Gierszał) už nebaví dívat se na západní vymoženosti jen v časopisech a společně s kamarády se rozhodne oživit dění v zapadlém městečku a sobě i obyvatelům trošku přilepšit. Západoněmecké obchody překypující zbožím jsou pro mladíky přece jen příliš velkým lákadlem.

Zajímavost: Natáčení probíhalo z velké části v Ostravě a Karviné.

Český trailer filmu Yuma / Yuma
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY