Kinopremiéry: Výstup na Everest, bourání zdi a návštěva v Hotelu Transylvánie

Vydáno: 24.09.2015 06:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ačkoli tento týden obohatí programy kin osm premiér, jen dvě mají širší divácký potenciál. Vedle vysokohorského dramatu Everest a pokračování animáku Hotel Transylvánie totiž startují hned čtyři zajímavě vypadající dokumenty.
Everest (Everest) (CinemArt)

Český plakát filmu Everest / EverestPoměrně očekávané dobrodružné drama by mohlo být slušným diváckým hitem, neboť má hned několik potřebných faktorů, aby se jím stalo. Prvním z nich je atraktivní téma založené na skutečné události, dalším pak prostředí nebezpečných velehor (podobný film tu navíc nebyl už hodně dlouho) a v neposlední řadě je lákavé i herecké obsazení, v němž nechybí Jake GyllenhaalRobin Wright, Keira Knightley, Josh Brolin, Sam Worthington nebo Emily Watson. Režii obstaral Islanďan Baltasar Kormákur, který v Hollywoodu sice netočí zásadní filmy, nikdy ale nezklame a minimálně poctivou žánrovku připraví. A podle dostupných ohlasů (třeba i naší recenze) to vypadá, že ani tento počin není výjimkou.

Synopse: V polovině devadesátých let se Himaláje stávají atraktivní turistickou destinací. Na osmitisícovky už kromě zkušených horolezců šplhají i nadšení dobrodruhové, horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a doprovází jen ty, kteří mají něco za sebou. Jsou tedy vždy skvěle připraveni a vybaveni, proto by nemělo splnění snů jejich klientů nic bránit. Stačí ale malá odchylka od původního plánu a náhlá změna počasí a rázem začne všem jít o život.

Zajímavost: Příběh filmu je založen na rozhovorech s pamětníky celé události a knize Into Thin Air Jona Krakauera.

Oficiální český trailer filmu Everest / Everest
Hotel Transylvánie 2 (Hotel Transylvania 2) (Falcon)

Český plakát filmu Hotel Transylvánie 2 / Hotel Transylvania 2O týden dříve než v USA u nás startuje pokračování úspěšného animáku, od něhož se nedá čekat nic výrazně jiného než před třemi roky. Na režijní stoličku opět usedl Genndy Tartakovsky, hlavní hrdinové se nemění a ani ze synopse to nevypadá, že by příběh byl nějak extra originální. To ale samozřejmě vůbec nevadí, protože tady se pojede na jistotu a výdělek a vše ostatní je podružné. Doufejme tedy, že se snímek povede alespoň stejně jako ten předchozí a nabídne slušnou zábavu i dospělým divákům, kteří pochopitelně kvůli dabingu neuslyší zajímavé originální hlasové obsazení.

Synopse: Jelikož Dracula ustoupil od striktní zásady ubytovávat v Hotelu Transylvánie pouze příšery, ale mohou do něj i lidé, začíná se mu docela dařit. Za zavřenými dveřmi ovšem pochybuje o tom, zda se jeho napůl lidský a napůl upíří vnuk Dennis vůbec někdy stane upírem. Proto se rozhodne, že požádá své přátele, aby mu nachystali kurz pro strašidla. Nemá ale ani tušení, že na návštěvu se k němu chystá Draculův otec Vlad, který o tom, že jeho pravnuk není čistokrevný upír ani o tom, že do hotelu mohou i lidé, vůbec neví.

Český trailer filmu Hotel Transylvánie 2 / Hotel Transylvania 2
Marguerite (Marguerite) (Artcam)

Český plakát filmu Marguerite / MargueriteKoprodukční drama, na němž se podílela i Česká republika, je inspirováno skutečností. A to je tak to jediné, co se o něm dá vlastně napsat, neboť žádné ohlasy na něj zatím neexistují, v hlavních rolích se neobjevuje nikdo byť jen trochu známý a ani jméno režiséra Xaviera Giannoliho nikomu moc neřekne. Největším lákadlem pro tuzemského diáka tak rozhodně budou známé lokace, především prostory Divadla na Vinohradech.

Synopse: Marguerite Dumont (Catherine Frot) žije v Paříži dvacátých let a je zámožnou ženou, která miluje hudbu a především operu. Celé roky už také zpívá pro své hosty, jenže nikdo nemá to srdce říci jí pravdu o tom, že zpívá falešně. Průšvih nastane v okamžiku, když se rozhodne vystoupit před skutečným publikem v pařížské Opeře.

Zajímavost: Osobou, která inspirovala tvůrce, je Američanka Florence Foster Jenkins, která se proslavila svým příšerným hlasem.

Oficiální český trailer filmu Marguerite / Marguerite
Arcade Fire: The Reflektor Tapes (The Reflektor Tapes) (Aerofilms)

Plakát filmu Arcade Fire: The Reflektor Tapes / The Reflektor TapesHudební dokument je už podle názvu určen především fanouškům a posluchačům kapely Arcade Fire. Debutující režisér Kahlil Joseph v něm odhaluje vznik jejího alba Reflektor a láká zejména na exkluzivních dvacet minut, které nikde jinde neuvidíte a na nezveřejněné osobní rozhovory mezi členy a momentky zachycené samotnou kapelou. O kvalitách se dá zatím jen spekulovat, nicméně pro milovníky zmiňovaného uskupení jde zřejmě o povinnost.

Synopse: Dokument zachycuje vznik alba Reflektor kapely Arcade Fire, které ocenila mezinárodní kritika. Tvůrci přenesou diváka na Jamajku, kde leží základy alba a neopomenou ani studiovou práci v kanadském Montrealu i improvizovaný koncert v haitském hotelu první noci tradičního masopustního karnevalu.

Originální trailer filmu Arcade Fire: The Reflektor Tapes / The Reflektor Tapes
Roger Waters The Wall (Roger Waters the Wall) (Aerofilms)

Plakát filmu Roger Waters The Wall / Roger Waters the WallV úterý 29. září budete mít opravdu exkluzivní a jedinečnou možnost vidět v kinech záznam koncertů zakládajícího člena Pink Floyd z jeho turné k nejslavnějšímu a dle mnohých nejlepšímu albu všech dob - The Wall. Waters je společně s debutantem Seanem Evansem podepsán i pod režií a scénářem, takže je víceméně jasné, co uvidíte - velkolepou show plnou vizuálních efektů a především nadčasové a geniální muziky, která nestárne. Lístky shánějte rychle, mnohde už je vyprodáno.

Synopse: Dokument zachycuje světové koncertní turné zakládajícího člena legendární skupiny Pink Floyd, které proběhlo v letech 2010 - 2013. Záběry pořízené ve třech městech na dvou kontinentech putují mězi 150 metrů dlouhým jevištěm a zákulisím, ze kterého vše komentuje sám Roger Waters. Chybět nesmí samozřejmě ani rostoucí monumentální zeď.

Český trailer filmu Roger Waters The Wall / Roger Waters the Wall
LokalFilmis (A-Company CZ)

Český plakát filmu  / LokalFilmisSlovenská animovaná komedie vypadá dost bizarně na to, aby k ní bylo potřeba něco zásadního napsat. Režisérem a scenáristou je mladý Jakub Kroner, jenž pravděpodobně vsadil na svérázné a neotřelé téma a určitou kontroverzi, která se ale dle prvních ne úplně nadšených ohlasů trochu minula účinkem. Opravdu jen velmi těžko lze odhadovat, jak může tenhle počin dopadnout.

Synopse: Staré cikánské proroctví předpovídá příchod mesiáše z rómské osady, který změní svět. Narodí se Rytmaus a postupně se z něj stane nejznámější rapper v Evropě, dokonce se rozhodne kandidovat na prezidenta Slovenské republiky. Proti němu se ve volbách postaví Pišta Lakatoš. Ze Slovenska se díky prodeji čisté pitné vody stává světová velmoc, která spolurozhoduje o budoucnosti lidstva s největšími velmocemi, jako jsou USA, Rusko či EU. Do hry o planetu se zamíchá i ďábel Moloch.

Oficiální trailer filmu LokalFilmis
Takovej barevnej vocas letící komety (Aerofilms)

Český plakát filmu  / Takovej barevnej vocas letící kometyTuzemský dokument se zabývá osobou předčasně zesnulého Filipa Topola, který je v určité komunitě takřka kultovní postavou. Televizí protřelý režisér a scenárista Václav Kučera láká na unikátní archivní rozhovory se samotným aktérem, které nebyly publikovány, chybět by ale neměly ani ohlasy jeho známých a přátel a dočkáte se i jeho povídek a písní. O kvalitách ale můžeme zatím jen spekulovat, neboť hodnocení dosud žádná nejsou.

Synopse: Celovečerní dokumentární film vypráví o Filipu Topolovi, skladateli, textaři, klavíristovi a zpěvákovi skupiny Psí vojáci, jehož tvorba zasáhla tři generace. Snímek odkrývá, jak se v jeho životním osudu a postojích odrážela doba před i po sametové revoluci, jeho posedlost hudbou a láska k Mozartovi, ale také jeho závažná nemoc.

Originální trailer filmu Takovej barevnej vocas letící komety
Boží mlýny (Synergia Film)

Český plakát filmu  / Boží mlýnyPravděpodobně v hodně omezené distribuci jde do kin hodinový dokument spíše televizního režiséra a scenáristy Josefa Císařovského, který se zabývá zajímavým tématem vzniku železné opony. Je jasné, že snímek je určen jen zájemcům o tuto problematiku a půjde spíše o fakta než o filmařské kvality. Těžko říct, jak podařený výsledek bude.

Synopse: V letech 1945 - 1955 se kulturní šumavská krajina proměnila v zónu smrti. Film rekonstruuje vznik železné opony, dokumentuje případy osob zavražděných Pohraniční stráží a analyzuje dosud neznámá fakta.

 

 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY