Recenze: mohou být Britové na Pride pyšní?

Vydáno: 01.09.2015 18:58 - | foto: facebook tvůrce

Úspěšný britský film Pride z minulého roku zakládající se na skutečných událostech nakonec našel i cestu k nám. Více o jeho kladech i záporech se můžete dozvědět v článku.

PrideRecenzoval/a dne 01.09.2015 18:58. Úspěšný britský film Pride z minulého roku zakládající se na skutečných událostech nakonec našel i cestu k nám. Více o jeho kladech i záporech se můžete dozvědět v článku. Hodnocení: 3.5
Pride
Pride
Drama / Komedie
Velká Británie, 2014 , 119 min.

Režie: Matthew Warchus
Kamera: Tat Radcliffe
Hudba: Christopher Nightingale
Herci: Ben Schnetzer, Abram Rooney, Jim McManus, George MacKay, Monica Dolan, Matthew Flynn, Andrew Scott, Joseph Gilgun, Faye Marsay, Freddie Fox, Lucy Timmons, Jordan Metcalfe, Roger Morlidge, Dean Ashton, Chris Overton

Česká premiéra: 27.08.2015

Hodnocení: 7/10

Distributor: Film Europe


Pride hodnocení na Kinobox.cz: 72.51 %
Dalo by se prakticky říci, že Pride od režiséra Matthewa Warchuse je jeho debutem. Neznámý režisér však za sebou má ještě jeden taktéž neznámý (za což může být rád) film z roku 1999. Po patnácti letech tak jde spíše o comeback a rozhodně i vykoupení, vzhledem k naprosto rozdílnému hodnocení filmů. V jeho filmografii tak tento počin poměrně vyčnívá, je tomu ovšem i stejně mezi dalšími britskými filmy?

Fotografie z filmu Pride / PrideDějově se vracíme do roku 1984, kdy je britská premiérka Margaret Thatcher nucena řešit hornickou stávku. Ve stejnou dobu se také během pochodu Gay Pride vyvine v místní komunitě homosexuálů nápad spojit se s horníky proti společnému nepříteli a bojovat za svá práva. Začnou tak finančně pomáhat chudé hornické vesnici, ta se zprvu zdráhá dary přijmout, postupně ovšem mezi nimi vzniká to nejnečekanější spojenectví...

Pride je filmem velmi příjemným, což je vzhledem k ne úplně lehkému tématu překvapující a dalo by se říci, že zde tkví jedna z chyb filmu. Tvůrci se zaměřili na vtipnou část filmu, která je podstatná, ale zapomněli na vyváženost. Až na výjimky to tedy působí tak, že boj hlavních postav proti vládě jde až příliš hladce. Stačilo by přitom občas více ukázat názor ostatních na v tu dobu netolerovanou skupinu gayů a leseb, to však velmi často z filmu vymizívá. Velký kus je pak také darován pouhému počátečnímu nepřátelení se horníků s jejich pomocníky a autor sám jakoby pozapomíná, že obě skupiny mají většího společného nepřítele.

Imelda Staunton ve filmu Pride / PrideVzhledem k dvouhodinové stopáži působí naopak fakt, že vše jde až příliš hladce, spíše pozitivně. Nuda nepřichází a člověku připadá stopáž mnohem kratší, což je důsledekem vynechání psychicky těžších pasáží a jejich nahrazení klasickou komedií. Filmu je mimo jiné vytýkána také historická nepřesnost, což já jako laik neposoudím, ale tuším jako ostatní na téma neinformovaní diváci, že tolik legrace obě skupiny nezažily. Člověk, který to vše prožil, se tak možná může cítít dotčen, když vidí, že Matthew Warchus jejich boj za svobodu proměnil v zábavně vypadající výlet.

Ať už se režisér rozhodl jít jakýmkoliv směrem, nebyl to nutně špatný krok. Pride, tak jak je, funguje velmi dobře. Proslulý britský humor rozhodně suchý není, ostřílení britští herci jako Imelda Staunton a Bill Nighy nezklamou a stejně tak jejich ještě neproslavení kolegové. A kamera i kostýmní práce evokují příjemnou atmoséfru "osmdesátek".

Po neznámém a neúspěšném startu v 90. letech se tak Warchusovi musí uznat velký posun k lepšímu. Film samozřejmě není bezchybný, ale potěší vás a možná občas až přehnaně k tématu rozesměje. Nejedná se o nic velkolepého a nezapomenutelného, za zhlédnutí jeho návrat na plátna ale rozhodně stojí.

Český trailer filmu Pride


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY