Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Pixely

Recenze: videoherní Pixely jsou opravdu katastrofickým blockbusterem

Vydáno: 10.08.2015 16:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Co se stane, když na sebe mimozemšťané vezmou podobu postaviček z arkádových videoher a zaútočí na Zemi? Rozhodně film katastrofických rozměrů, jemuž vévodí Adam Sandler a selhání na všech úrovních.

PixelyRecenzoval/a Jan Varga dne 10.08.2015 16:00. Co se stane, když na sebe mimozemšťané vezmou podobu postaviček z arkádových videoher a zaútočí na Zemi? Rozhodně film katastrofických rozměrů, jemuž vévodí Adam Sandler a selhání na všech úrovních. Hodnocení: 1.5

Pixely

Pixels
Komedie / Sci-Fi / Akční
USA, 2015 , 106 min.

Režie: Chris Columbus
Scénář: Tim Herlihy, Timothy Dowling, Tim Herlihy, Patrick Jean
Kamera: Amir Mokri
Herci: Adam Sandler, Kevin James, Michelle Monaghan, Peter Dinklage, Josh Gad, Matthew Lintz, Brian Cox, Sean Bean, Jane Krakowski, Dan Aykroyd, Affion Crockett, Lainie Kazan, Ashley Benson, Denis Akiyama, Tom McCarthy

Česká premiéra: 13.08.2015

Pixely hodnocení na Kinobox.cz: 65.01 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Možná si pamatujete krátký filmeček z roku 2010 s názvem Pixels, v němž útočí na New York Pac-Man, Donkey Kong a další postavičky ze starých slavných arkádových videoher:

Pixels (2010)

Nyní se v Hollywoodu rozhodli natočit jeho celovečerní drahou verzi s rozpočtem 110 milionů dolarů. A vymysleli příběh, v němž někdy v osmdesátých letech Spojené státy vyšlou do vesmíru sondu obsahující nahrávku se záznamem studentského šampionátu v hraní videoher (co tím však sledují, je záhada). V současnosti pak nějací blíže nespecifikovaní mimozemšťané tu sondu najdou, vyhlásí Zemi válku a rozhodnou se bojovat s použitím speciálních bitevních jednotek, jež kopírují figurky z oněch videoher.

Fotografie z filmu Pixely / PixelsJe tedy zapotřebí, aby byl vytvořen tým tehdejších hráčů-profesionálů, kteří mohou spasit svět jedině tím, že vyhrají tři různé souboje a oberou tak nepřítele o tři životy dřív, než je o ně obere on (načež by následovalo vyhlazení lidské populace). A kdo že má být hrdinným zachráncem světa tentokrát?
 
  • Dobrosrdečný nekňuba Sam, co se živí zapojováním televizí a málo si věří, leč během filmu získá příležitost ukázat, co v něm je (Adam Sandler).
  • Podplukovnice americké armády Violet (Michelle Monaghan), kterou Sam balí, ale ona ho odmítá, protože pro ni není dost perspektivním partnerem na úrovni. Ovšem jakmile je z něj hrdina, tak po něm skočí.
  • Kdysi zázračné dítě, nyní idiot, co bydlí se svou babičkou, rozplétá konspirační teorie a platonicky miluje smyšlenou ženskou hrdinku z videohry (Josh Gad).
  • Obézní a mimořádně hloupý prezident USA, který neumí číst a pravidelně se ztrapňuje v televizním vysílání (Kevin James).
 
Fotografie z filmu Pixely / PixelsZápletka je to samozřejmě úplně debilní. Nic jiného se ani čekat nedalo, takže to filmu nevyčítám. Naopak v rámci možností na mě dokonce působila ve své naivitě docela roztomile. Navíc i na dementním námětu se dá vystavět kvalitní, vtipná a zábavná komedie s inteligentním scénářem, poutavým dějem a sympatickými postavami. Tohle ale bohužel není ten případ.

Pixely totiž rozhodně nejsou kvalitní, dobrých gagů je v nich strašlivě málo, zábavné jsou jen občas (konkrétně ve scénách bitev, které jsou naštěstí alespoň dostatečně akční, takže nenudí), děj je hrozný a nesmyslně vybudovaný, hrdinové mají k sympatičnosti daleko (jejich popis výše mluví za vše) a scénář je cokoli, jen ne inteligentní. Dialogy postav jsou totiž otřesné a vtipy neuvěřitelně slabé – částečně za to však lze přičíst vinu i českému dabingu, který mi přišel podprůměrný, a často se mi stávalo, že jsem si nějaký česky řečený vtip přeložil v hlavě zpátky do angličtiny a představil si, jakým tónem by ho asi řekl Sandler, a přišel mi v tu chvíli o hodně legračnější.

Fotografie z filmu Pixely / PixelsFilm režíroval Chris Columbus, který s přehledem zvládá komorní laciné komedie (nebo alespoň zvládal, viz Sám doma), ale jakmile se dostane k velkorozpočtovému megabijáku, tak je zle a výsledek je přinejmenším rozporuplný (viz první dva Harry Potterové nebo první Percy Jackson). Pixely sice nejsou dobře režírované, vyjma několika akčnějších sekvencí nemají vůbec spád a herci si dělají, co chtějí (rozhodně nepředvádí dobré komediální výkony), na druhou stranu ale nejsou režírované příšerně. O dost horší práci však předvedli dva scenáristé, kteří oba mají s komediemi s Adamem Sandlerem své zkušenosti, a kteří stvořili něco, co nemá žádnou hlavu ani patu, ani špetku vnitřní logiky, a co působí hrozně líně a odbytě.
 
Od posledních komedií se Sandlerem se Pixely liší v tom, že v nich nejsou žádné pubertální prasárny či kopance do rozkroku, a že jsou o dost výpravnější a jsou v nich digitální triky. Ale to jsou tak jediné rozdíly a všechno ostatní je už hodně podobné a nefunguje to obdobným způsobem, jako to nefungovalo třeba v Machrech 2 nebo v Jackovi a Jill. Jediné, co se dá ocenit, jsou tím pádem zmíněné triky a jejich vizuální zpracování, místy docela řízná akce a občas i Peter Dinklage, na němž jediném je vidět, že se aspoň trochu snaží.
 
Fotografie z filmu Pixely / PixelsNejpozoruhodnější je na Pixelech ale to, jak nekonzistentní a dadaistické jsou úplně ve všem od příběhu a dějových zvratů, přes průběh oněch bitev, až po všemožné detaily, které pak na sebe svou absurdností jen zbytečně strhávají pozornost. Z toho je patrné, jak málo si dali autoři filmu záležet na jeho struktuře, jak moc kašlali na dodržování pravidel uvnitř vlastními silami vytvořeného světa a jak šli vždy cestou nejmenšího odporu, místo toho, aby divákům patřičně vysvětlili zákonitosti, jimiž by se ten svět měl řídit, ale neřídí (chvílemi je to tak obludné, že mi to evokovalo Saxánu a Lexikon kouzel). Uvedu jen pár příkladů z mnoha:
 
  • Po jednom z dílčích soubojů se ukáže, že jeden z hrdinů podváděl (cheatoval), ale vůbec není patrné, jak toho docílil.
  • Za vyhraný souboj vždy získá vítězná strana od té poražené nějakou trofej. Na konci filmu se některé trofeje vrací zpátky poraženým stranám a některé ne, aniž by bylo jasné, jaký je v tom systém.
  • Na konci se také jedna z videoherních postav znenadání přemění na jinou videoherní postavu a pak se stane plnohodnotnou lidskou bytostí. Proč? Protože to scenáristům přišlo jako dobrý nápad.
  • Když jde ve finále do tuhého a mimozemšťané začnou vyhrávat, tak dají sami od sebe hlavním hrdinům ještě jednu šanci, aniž by k tomu měli jakýkoli důvod.
  • Jeden z armádních generálů neschopného prezidenta nenávidí a zřejmě plánuje nějakou zradu, ale nakonec k ničemu nedojde a nic z toho nevyplyne.

Fotografie z filmu Pixely / PixelsNejhorší je, že k podobným věcem dochází ve filmu skoro pořád. Navíc není úplně jasné, pro koho je určen – některé primitivnější gagy jsou jak pro tříleté děti (koukám se na tebe, Q*berte), nicméně se tu hojně používají i výrazy typu „děvka“ a „coura“, což mi spolu nějak neladí. Pokud bych ho měl někomu doporučit, tak jedině snad dospívající mládeži, která má povědomí o klasických videohrách, stačí jí ke spokojenosti málo, a pro níž by dějová koherence a smysl toho všeho nemusely být tak důležité jako vizuální atrakce a laciné slovní žerty.
 
Původně jsem si myslel, že největším problémem Pixelů bude Adam Sandler a jeho styl humoru (a to se mi některé jeho starší filmy docela líbí), ale hlavní kámen úrazu nakonec tkví někde úplně jinde – v základech. Když máte špatně uchopený film s nefunkčním dějem, nezajímavě napsanými postavami a mizernými dialogy, tak už vás nic nezachrání, bez ohledu na to, kolik referencí na populární arkádové hry do něj natlačíte. Z podobného soudku s klidným srdcem doporučuji animovaného Raubíře Ralfa, který vítězí ve všech ohledech, v nichž Pixely selhávají.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz]

Originální trailer filmu Pixely

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
3/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Kecy (Kristýna, 17.08.2015 13:00) Reagovat

    Ten kdo psal tenhle článek je naprostej hnup protože film byl naprosto skvělej! Skvělá komedie a kino se nepřestávalo smát včetně celé naší rodinky a mých přátel. Abslutně nechápu co vy "kritici" furt řešíte a co se vám furt nelíbí...!!!! Je to film na odlehčení a na to aby se člověk zasmál tak by se to podle toho mělo brát!
    Bože můj taková arogance...

    • Re: Kecy (Marcel, 15.02.2016 21:58) Reagovat

      Je to pouhá závist autora této recenze :)
      A když se mu to nelíbí, tak ať se na to nedívá.

  • Jep (Týpek, 13.11.2015 22:11) Reagovat

    Správně jak říká Kristýna :) Je to komedie, na odlehčení a vy v tom hledáte nějakej vnitřní systém, logiku podle které by se to mělo řídit, proč? Základní pravidla těch her jsou správně a to postačí.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Kosmonaut z Čech (16.01.2024 17:27 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Kosmonaut z Čech (20.12.2023 18:51 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Plán pro rodinu (07.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: The Toxic Avenger (30.09.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (21.09.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Muži, ženy a děti ví, že není čas zemřít (30.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Transformers probudili kostlivce (07.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Nový trailer: Transformers: Probuzení monster (28.04.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (28.04.2023 15:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Renfield vsadil na zlato (12.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Sázka na zlato se chystá do kin (04.04.2023 09:00 v Novinky)
- TV tipy: Venom vzpomíná na Manhattan a hledá temnou hvězdu (31.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Vražda v Paříži (30.01.2023 18:58 v Novinky | Trailery)
- Teaser: History of the World: Part II (16.01.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10+1 zahraničních vánočních klasik, které musíte do Vánoc vidět (04.12.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Transformers: Probuzení monster (02.12.2022 10:30 v Novinky | Trailery)
- Adam Sandler v traileru filmu Životní trefa (11.05.2022 08:37 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu