Za horizontem: Lundgren a Jaa proti Perlmanovi ve Skin Trade

Vydáno: 20.08.2015 09:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Béčkový akční revenge thriller o obchodu s bílým masem Skin Trade v kinech neuvidíte. Dolph Lundgren tu spojí síly s Tony Jaaem, aby rozprášili překupnický gang Rona Perlmana.

Skin TradeRecenzoval/a Václav Limberk dne 20.08.2015 09:30. Béčkový akční revenge thriller o obchodu s bílým masem Skin Trade v kinech neuvidíte. Dolph Lundgren tu spojí síly s Tony Jaaem, aby rozprášili překupnický gang Rona Perlmana. Hodnocení: 3
Švédský "učenec" a herec Dolph Lundgren, vlastnící doktorát z přírodních věd (pro většinu "typicky oblíbené" školní předměty matika, chemie a fyzika), mluvící čtyřmi jazyky (anglicky, německy, švédsky a japonsky), je znám především jako jeden z nekorunovaných králů "béčka". Pro film ho objevil "praotec" akčního žánru Sylvester Stallone, který z něj ve čtvrtém díle Rockyho udělal mimořádně nebezpečného protivníka, ruského "supermana" Ivana Draga. Od té doby už uplynulo více než hodně vody a Dolph Lundgren se spolu se svými kolegy, taktéž "béčkaři" Jean-Claude Van DammemStevenem Seagalem a Chuckem Norrisem, abychom zmínili alespoň některé, stále drží. 

Dolph Lundgren ve filmu  / Skin TradePravda, seriózními kritiky i diváky je tato kategorie herců, kteří do filmu přivedli různé druhy bojového umění, přehlížena nebo alespoň vysmívána. O Lundgrenovi jsme na Filmserveru psali, pokud se nepletu, pouze v souvislosti s jeho účinkováním v trojici Postradatelných, pro které ho angažoval opět ten, který jeho filmovou kariéru před třiceti lety započal, tedy Sly Stallone. Lundgren je v Postradatelných nepostradatelný, ale upřímně, hraje zde jen velmi epizodní postavu, jen jednoho z mnoha členů týmu. Nyní bychom vám chtěli představit "klasického" Dolpha Lundgrena v jedné ze dvou hlavních rolí jeho nového filmu Skin Trade

Jak název napovídá, Skin Trade je o obchodu s bílým masem. Detektiv Nick Cassidy (Lundgren) se v New Jersey dostane na stopu srbskému mafiánovi Viktoru Dragovicovi (Ron Perlman), který s pomocí svých tří synů ovládá obchod s bílým masem na blízkém východě a jihovýchodní Asii. Na druhé straně světa v thajském Bangkoku pracuje v utajení policista Tony Vitayakul (Tony Jaa), který rovněž přijde na stopu tomuto obchodu. Po přestřelce v docích, kde se objeví "zásilka" žen, které transport nepřežily, dojde k přestřelce mezi Cassidym a jeho muži a Dragovicovou bandou. Při ní je zastřelen Dragovicův nejmladší syn (Michael G Selby). Od této chvíle to bude osobní. To brzy na vlastní kůži pozná i Nick. 

Tony Jaa ve filmu  / Skin TradeSkin Trade je podle vlastních Lundgrenových slov jedním z nejosobnějších projektů, na kterém pracoval. Sám začal psát scénář někdy mezi lety 2006-2007, poté, co si v novinách přečetl zprávu o tom, jak se v dodávce udusily a zemřely horkem ženy, které převáželi pašeráci na hranicích Mexika a USA. Scénář, který napsal se Stevenem Elderem, mu potom pomohli vyladit Gabriel Dowrick a syn režiéra Petera Hyamse John. Lundgren se ale nakonec nerozhodl svůj film umístit ani tam, ani mezi New York a Rusko, ale do Thajska. To mu umožnilo angažovat místní hvězdu Tonyho Jaa, který proslul svou brilantní ukázkou thajského boxu v Ong-bakovi. Pro režii angažoval rovněž thajce, Ekachaie Uekrongthama. V Thajsku se taky drtivá většina filmu odehrává.  

Skin Trade je klasické akční béčko, které má všechno, co má pořádné béčko mít. Najdeme tu akci, střílení, zabíjení, zkorumpovaného policistu a jednu slušnou bojovou scénu, která je zároveň vrcholnou. Pokud jste byli zvědaví, zda si to v ní rozdají na férovku oba hlavní představitelé, pak odpověď zní ano. Choreografie této scény zabrala "měsíc až dva" a filmaři tu nevyužívají žádných speciálních efektů ani jistících lan a drátů. Vše je poctivě "oldskůlové" a pečlivě choreograficky propacované. Režie se zbytečně nikde neodklání od klasického revenge-thriller syžetu a obchod s prostitucí a sexem tu slouží hlavně jako zástěrka pro akční jízdu. 

Dolph Lundgren, Tony Jaa ve filmu  / Skin TradeSkin Trade je béčkovou (béčkovější) variací 96 hodin s tím faktem, že psychologické herectví Lundgren zvládá hůře než Liam Neeson. Naštěstí se tu ale do žádného většího psychologizování ani filozofování nepouští, a i proto je snímek především chutnou žánrovou jednohubkou, při níž vám těch 90 minut uteče bez větších problémů. Nic objevného, zároveň nic, za co by se Lundgren měl stydět a vám při sledování jeho cesty za pomstou bylo trapně (což samozřejmě nemůže platit pro každého). Autor recenze se k těm nekritickým ale přiklání. 

PS: Film se dočkal jen omezeného uvedení v kinech a je distribuován především na DVD a pomocí služby Vod (Video on Demand). Český distributor mu zatím chybí.

Originální trailer filmu Skin Trade




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY