Za horizontem: Kevin Costner má na starosti Draft Day

Vydáno: 30.08.2014 18:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Sportovní drama Draft Day s Kevinem Costnerem se soustředí na zákulisí amerického fotbalu. Režisérovi Ivanu Reitmanovi se podařilo natočit poučný i zábavný snímek, u kterého se nudit nebudete.

Velký draftRecenzoval/a Václav Limberk dne 30.08.2014 18:00. Sportovní drama Draft Day s Kevinem Costnerem se soustředí na zákulisí amerického fotbalu. Režisérovi Ivanu Reitmanovi se podařilo natočit poučný i zábavný snímek, u kterého se nudit nebudete. Hodnocení: 4
Americký režisér slovenského původu Ivan Reitman se pro tentokrát rozhodl opustit pole romantických komedií a dobře udělal. Po nevýrazných a průměrných kouscích jako například Moje Superbejvalka či Hlavně nezávazně přichází se sportovním dramatem Draft Day, které se soustředí na zákulisí amerického fotbalu. Jmenovitě na "Den D", kterým je pro hráče i fanoušky "Draft Day", což označuje i název filmu. Ukazuje v něm, že ty pravé, ale pro obyčejné smrtelníky neviditelné boje, se svádí nejen v poli, ale především při výběrů hráčů do týmu. Na pomoc si tu Reitman vzal jednoho z nejpovolanějších, který má se sportovní tematikou četné zkušenosti a není jím nikdo jiný než Kevin Costner.  

Kevin Costner, Jennifer Garner ve filmu  / Draft DayKevin Costner si už zahrál ve filmech o baseballu (Hřiště snů, Hra snů, Durhamští býci) a o golfu (Zelený svět). V Draft Day Costner ztvárňuje generálního manažera týmu Cleveland Browns Sonnyho Weavera juniora, který se musí rozhodnout, co počít s možností prvního výběru při draftu, do kterého zbývá zhruba 13 hodin. Během tohoto úzce vymezeného času, který velmi rychle utíká, se musí Sonny vypořádat s celou řadou složitých pracovních i osobních rozhodnutí. Na paty mu šlape vlastník týmu Anthony Molina (Frank Langella) i kouč Vince Penn (Denis Leary). Nemluvě o řadě hráčů, kteří se o prestižní místo v Sonnyho týmu ucházejí. Jsou to jednak Bo Callahan (Josh Pence), Vontae Mack (Chadwick Boseman) a Brian Drew (Tom Welling). Vedle toho Sonny musí vyřešit situaci s Ali (Jennifer Garner), která pro něj pracuje jako právnička a jejichž osobní vztah před ostatními tají. 

Ačkoliv je Draft Day filmem ryze sportovního charakteru a úzce se soustředí na pro Američany jednu z nejposvátnějších sportovních soutěží, kterou je pro ně vedle basketbalu a baseballu právě americký fotbal, a mohlo by z toho vyplývat, že půjde o film jen pro skalní fanoušky tohoto sportu, případně Kevina Costnera, opak je pravdou. I když se tu dozvíte mnoho o tom, jak celý mechanismus zákulisí funguje, není to pouze o něm. Nicméně Reitman udělal z těchto zákulisních bojů napínavé a co je podstatnější i zábavné drama, u kterého se nudit nebudete. 

Kevin Costner ve filmu  / Draft DayI když se vzdal své oblíbené komediální žánrové polohy a v zásadě tu nenajdete moc komických momentů, které tu částečně alespoň obstarává stážista Rick (Griffin Newman), nejde ani o vyloženě vážné drama jako například nedávné podobně laděný baseballový snímek 42 nebo ceněný Moneyball. Reitman je ostřílený vypravěč divácky vděčných a nenáročných snímků a v Draft Day to znovu dokazuje. I tak banální a nudné scény, jakými jsou ve většině filmů telefonáty mezi postavami, jsou tu vyřešeny elegantně a mají šmrnc. Costnerova postava tu prakticky neustále telefonuje, aniž by to bylo příliš iritující. 

Reitman tu pro tyto scény účelně použil rozdělení obrazu, takže zároveň vidíme oba účastníky hovoru. I takto nepatrný detail dokáže tyto obvykle nezáživné a otravné scény alespoň trochu oživit. Dalším dobrým nápadem bylo "odpočítávání", které ještě zrychluje divákův vjem uplývajícího času. K tomu, aby vše šlapalo jako hodinky, Reitmanovi přispěl zkušený střihač Sheldon Kahn, který s ním spolupracuje již od jeho legendárních Krotitelů duchů. Spolu prokládají záběry fiktivního draftu NFL četnými autentickými záběry ze skutečného draftování a řadu cameí si tu zahrálo mnoho skutečných osob ze sportovního prostředí, čímž je navozená iluze ještě o něco přesvědčivější.

Denis Leary ve filmu  / Draft DayNutno ocenit i vizuální stránku Reitmanova filmu, na které se podílel Eric Steelberg, který jinak spolupracuje s Reitmanovým synem Jasonem. Neatraktivitu interiérových a kancelářských scén vyvažuje četnými a vděčnými "pohlednicovými" leteckými záběry různých míst Spojených států. Všichni tvůrci Draft Day jsou zkrátka špičkoví profesionálové a odvedli zde tomu odpovídající práci. Bohužel na to překvapivě neslyšeli diváci a jeho tržby u domácího publika byly v první polovině roku velkým zklamáním

Nic to ale nemění na tom, že Draft Day nemá hluchá místa a v nejlepším slova smyslu se jedná o příjemný divácký snímek, který si výtečně užijete, aniž byste museli být fanoušci amerického fotbalu. V tomto směru jde i o divácky vděčnější a atraktivnější záležitost než podobně laděné a ceněné drama Moneyball, které před třemi lety americkým divákům káplo do noty více.

Oficiální trailer filmu Draft Day


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY