Box Office: Teenagerské Divergent jde ve šlépějích Hunger Games

Vydáno: 24.03.2014 07:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Další adaptace young adult bestselleru Divergent překvapivě neskončila finančním propadákem - naopak to vypadá, že nastartuje novou sérii po vzoru Hunger Games. Teenageři bojující o život totiž pořád táhnou.
Shailene Woodley, Theo James ve filmu  / DivergentPo enormním úspěchu Twilightu začalo studio Lionsgate a další společnosti hromadně investovat do adaptací young adult bestsellerů, jakožto značek, které mají potenciál do kin přilákat nemalé procento mladých diváků. A až na Hunger Games svůj boj na pokladnách kin bohužel prohrávaly - Mortal Instruments, Hostitel, Nádherné bytosti, Vampýrská akademie a další tituly byly v knižní podobě sice trháky, ale v té filmové šlo o zoufalé propadáky. "Kletbu" však nyní prolomil až Divergent, snímek na první pohled velmi podobný Hunger Games, který utržil za první víkend velmi solidní 56 milionů dolarů.

Což je ve srovnání s výše zmíněnými příklady jednoznačný úspěch, vezmeme-li v potaz, že ostatní tituly otevíraly v rozmezí dvaceti až tří milionů. První díl bestsellerové knižní trilogie odehrávající se v dystopické budoucnosti vsadil na stejný březnový termín, v němž startovaly před dvěma lety první Hunger Games, a překvapivě uspěl. Jejím otvíráku (152 milionů) se sice Divergent nevyrovnal, ale i tak jde o tržby srovnatelné například s prvním dílem Stmívání, které se vyšplhaly na 69 milionů. Když si diváci titul napoprvé osahají, mají tržby navíc tendenci přibývajícími díly stoupat - což se zřejmě potvrdí i v již plánovaných pokračováních Insurgent a Allegiant, které do kin dorazí už v březnu roku 2015 a 2016.

Fotografie z filmu  / Muppets Most WantedZároveň jde o příslib toho, že hollywoodská studia se podobných látek jen tak nevzdají. Počkejme si tedy, zda v dalších týdnech o příběh mladé Tris neopadne zájem. O koho nejspíš urychleně opadne, jsou Mupeti ve snímku Muppets Most Wanted. Jako druhá novinka týdne toto pokračování osudů postav ze Sezamové ulice bohužel nezvládlo zopakovat tržby prvního dílu (29 milionů) a usadilo se na skromných šestnácti. Což rozhodě není tak solidní výsledek jako v roce 2010 - tam mohli sebeironičtí a hraví plyšáci alespoň nalákat nápaditou promo kampaní parodující trailery očekávaných blockbusterů, kampaň dvojky však byla překvapivě slabá a nedokázala vzbudit zájem ani na zástup cameo rolí slavných hollywoodských hvězd. A navíc - cílová skupina diváků (=děti) určitě více letí na Jasona Segela než na Rickyho Gervaise.

Trojku a čtyřku obsadily dva kralující tituly z předchozích dvou týdnů - výše v žebříčku zůstal hravý animák Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana s necelými dvanácti miliony a antická rubačka 300: Vzestup říše s necelými devíti. Druhou třístovku navíc nahoru táhnou tržby ze zbytku světa, takže má na už na kontě úctyhodných skoro tři sta milionů celosvětově.

Kevin Sorbo ve filmu  / God's Not DeadNa pátém místě se nachází snímek, o němž jste určitě (ani autor tohoto článku) do dnešního rána neslyšeli - God's Not Dead je totiž dalším náboženským snímkem mířeným čistě na americkou křesťanskou obec. Film o sporu věřícího mladíka a ateistického profesora utržil za víkend skoro devět milionů, což značí, že bychom si na podobné snímky měli do budoucna dát pozor. O tyhle levné televizní produkce, které otevírají ve třetině kin než ostatní novinky, je totiž v premiérových víkendech vždy masový zájem. A je dost možné, že tržby porostou - snímek totiž chystá příští víkend expanzi do více kin.

V druhé polovině žebříčku se zdržují hity z předhozích týdnů. Videoherní Need for Speed na pětce sice propadává v Americe, ale zbytek světa ho drží nad vodou (zřejmě kvůli hráčské nostalgii), proto už má při rozpočtu 66 milionů na kontě skoro dvojnásobek celosvětově. Vede se i andersonovce Grandhotel Budapešť, která krůček po krůčku expanduje do stále více kinosálů (teď už více než tři stovky), a i tak se stále drží v první desítce. Tu uzavírá ještě akční neesonovka NON-STOP, kostičkový LEGO® příběh a propadák Tylera Perryho The Single Moms Club. Pro doplnění se jen sluší říct, že animák Ledové království se stále dere kupředu a aktuálně je dvanáctým nejúspěšnějším filmem historie. 

Příští víkend bude všechna pozornost směřovat k biblickému velkofilmu Darrena Aronofského Noe, u něhož se předpokládá, že potopou smete z dosahu všechnu konkurenci. Mimo něj otevře také drama Cesar Chavez nebo eRkový akčňák s Arnoldem Schwarzeneggerem Sabotage.


BOX OFFICE: VÍKEND OD 21.03.2014

1. Divergent 56 mil. (novinka)
2. Muppets Most Wanted 16,5 mil.  (novinka)
3. Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana 11,7 mil.
4. 300: Vzestup říše 8,7 mil. 
5. God's Not Dead 8,6 mil. (novinka)
6. Need for Speed 7,8 mil.
7. Grandhotel Budapešť 6,8 mil.
8. NON-STOP 6,4 mil.
9. LEGO® příběh 4,1 mil.
10. The Single Moms Club 3,1 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY