Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Temná krajina

Recenze: Temná krajina

Vydáno: 30.01.2011 14:30 v sekci Recenze | Premiéry - Miroslav Böhm | foto: 2011 Film Europe

Thomas Jane při své režisérské premiéře servíruje lynchovsky podivný thriller s prvky noir, který se odehrává v komorním prostředí auta uprostřed noci a pouště. V hlavní roli láska na první pohled, zraněný podivín na zadním sedadle a nepřesvědčivý závěrečný dějový zvrat.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Dick (Thomas Jane) a Gina (Lauren German) se potkali v Las Vegas a šlo o lásku na první pohled. Jenže nevýhodou instantních lásek v městě jednorukých banditů, prohraných žetonů, malé "ajfelovky" a sňatků na počkání je to, že se z nich často stává soužití na celý život. A často opravdu v onom před bohem (a dobře placeným lasvegaským "knězem") slibovaném dobrém i zlém. Jenže Dick a Gina svého rozhodnutí nelitují. Těší se na poznávání svých dobrých i špatných vlastností a fyzická přitažlivost s obsahem alkoholu v jejich krvi navíc nevymizela.
Vydávají se tedy na cestu za svou společnou budoucností a aby se vyhnuli cestě přes rozpálenou poušť, rozhodnou se cestovat přes noc. Ještě před odjezdem Dicka tajemný cizinec varuje, aby se drželi na cestě číslo devadesát pět a že budou v pořádku. Ačkoli potřebují jet po třiadevadesátce, ztratí se a záhadným způsobem se opravdu na pětadevadesátku dostanou. Když to ale Dick zjistí, otočí auto a vrátí se na původní cestu, na které si projde vztah Dicka a Giny opravdovým zatěžkávacím testem, jehož hlavním problémem nebude jen rozpor v tom, jestli je Gina cat-, dog- nebo family-person. Vše totiž zkomplikuje až tajemný zraněný muž, který jim prakticky vběhne před auto.
Temná krajina je podivný green-screenový odkaz k noir filmům z poloviny minulého století, který díky (zdánlivě?) ležérnímu zpracování působí až televizním dojmem. Scénář je navíc rozpracován pouze seriálově - o jednotlivých postavách nic nevíte a v průběhu filmu se vlastně ani nedozvíte, byť snaha o odhalení alespoň minimálních střípků z jejich minulosti přítomná je, k opravdovému odhalení však vede pouze jednou. Jestli to filmu škodí není jednoduchou otázkou. Poslední dvě minuty totiž divákovi předhodí relativně neprůstřelné alibi, ale jen těžko jím lze omlouvat padesát minut nejistoty uprostřed filmu.
Líný styl vyprávění, vlastně absolutní rezignace na jakékoli dění na pozadí (pokud škrtnete prvních a posledních deset minut, film se odehrává ve třech "backgroundově hluchých" lokacích - auto, opuštěná noční poušť, opuštěné noční odpočívadlo u silnice, přičemž více než polovinu času trávíte opravdu v autě) a jakýsi předhozený vykřičník v podobě varování muže z motelu vás osobitě přenese přes úvodní konverzační pasáž, která je navíc ukončena relativně dobře zvládnutou sexuální scénou. Po celou dobu filmu visí ve vzduchu dějová bouřka, která vás drží v napětí a očekávání, nenudíte se a pokud lze něco první hodině vytknout, tak opravdu pouze onen odosobněný přístup k postavám.
Závěrečná pasáž však film zaplaví akcí a vedlejšími postavami, dějovými zvraty a nebezpečí už najednou nevisí pouze ve vzduchu, ale je plně přítomné v každém záběru. V této fázi ale Thomas Jane podkopává to, co první hodinu fungovalo. Přestává fungovat napětí, Dickovo chování a jeho fascinace ženou, kterou zná jen pár hodin, je silně neuvěřitelné, vezmeme-li v potaz to, co je doopravdy v sázce. A i samotný styl vyprávění ztrácí koncepci a až příliš vehementně vše míří k vyústění.
To je sice překvapivé, ale zároveň je velkým zklamáním. Snad kvůli překotnosti událostí, které k jeho odhalení vedou, snad kvůli logickým otázkám, které zůstanou nezodpovězeny, a snad i proto, že více než kdy jindy platí, že byl divák podveden. Ne však tím, že by Jane zcela obrátil logické vyznění snímku, ale tím, že v závěru absolutně nedokázal navázat na - přes všechny výtky - výborně vystavěnou atmosféru nejistoty a mystičnosti, kterou se mu podařilo navodit v první hodině.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • nazor (asdf, 30.01.2011 15:39) Reagovat

    toto som videl pred par mesiacmi v kine a musim povedat ze vacsiu koko**tinu som asi nevidel este...a to nezvycajne a psychologicke filmy milujem a nebranim sa nicomu novemu ale toto bolo vela ODPAD!!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 3. 5. 2024 - 9. 5. 2024
TV tipy: Damien na Chesilské pláži snědl Bobovy burgery a našel lásku nebeskou V aktuálním týdnu je televizní nabídka poměrně střídmá a opět spoléhá na jistotu v podobě osvědčených repríz. V našem výběru tak nejvíce zaujme pokračování hororu Přichází satan! a pár téměř zapomenutých počinů.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
1

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu