Box Office: vládnou Jurský svět a Pixar, Méďa 2 už moc netáhne

Vydáno: 29.06.2015 07:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Uplynulý víkend v amerických kinech zůstal i nadále pod nadvládou dinosaurů a emocí z Pixaru. Komediální novinka Méďa 2 zůstala na třetím místě a potvrdila, že o sprosté plyšáky už moc není zájem.
Bryce Dallas Howard, Chris Pratt, Nick Robinson, Ty Simpkins ve filmu Jurský svět / Krasojízda Jurského světa pokračuje i třetí víkend od uvedení do kin. Po zdolání hned několika historických rekordů si dinosauři stále vedou nad očekávání a letos patrně nebudou mít konkurenta (maximálně sedmé Star Wars). Propad oproti minulému víkendu byl sice skoro poloviční (49%), nostalgický rodinný blockbuster však i nadále setrval na přední příčce, tentokrát s 54 miliony dolarů. Film má na kontě neskutečnou půl miliardu dolarů jen z Ameriky, což je podle studia Universal další historický rekord - Jurský svět je totiž snímkem, kterému se tuto hranici podařilo zdolat nejrychleji, a to za pouhých sedmnáct dní. Porazil tak dosavadní jedničku Avengers z roku 2012, které se to pro srovnání podařilo až za třiadvacet dní.

Pořadí je nezměněné také na druhém místě, kde zakotvila originální pixarovka V hlavě, která vypráví o emocích v hlavě malé holčičky. Už minulý víkend film oslnil celkově druhým nejlepším otvírákem pro studio Pixar, dalších 52 milionů je důkazem, že značka je stále silná a nepotřebuje jen chrlit sequely, ale občas se může uchýlit i k originální látce. Třetí místo zabrala první novinka týdne Méďa 2, pokračování překvapivého nekorektního hitu z roku 2012. Podobný úspěch jako v případě prvního dílu se však nekonal a oplzlé vylomeniny obživlého plyšáka si odnesly pouhých 33 milionů.

Mark Wahlberg ve filmu Méďa 2 / První díl přitom za otevírací víkend utržil o 21 milionů více, což bylo zřejmě dané neokoukaností látky a silným jménem Setha MacFarlanea, pro něhož šlo po Griffinových o hraný debut. Jak ale jeho další snímek, westernová komedie Všechny cesty vedou do hrobu, ukázal, jeho jméno ani zástup hereckých hvězd k úspěchu nestačí. Otvírák druhého Médi tak je sice trochu zlepšením (16 milionů), ale i tak se zřejmě nikomu do dalšího pokračování jít chtít nebude. Studio Universal však nad tím vším může kvůli dinosaurům mávnout rukou.

Na čtvrtém místě se umístila druhá novinka týdne, slzopudné rodinné drama Max o služebním armádním psovi, kterého se ujme rodina jeho zesnulého páníčka, který tragicky zahynul v Afghánistánu. Produkce studia Warner Bros. utržila 12 milionů dolarů za víkend. Na dalších místech se nachází například povedená parodie bondovek Špión s Mellisou McCarthy (skoro 8 milionů), katastrofický blockbuster San Andreas (5 milionů) nebo nezávislá komedie ze Sundance Dope (3 miliony).

Příští víkend uvedou americká kina dvě potenciálně lákavé novinky - zaujme diváky více striptér Channing Tatum, který bude Bez kalhot XXL, nebo návrat Arnolda Schwarzeneggera k milované sci-fi sérii v Terminátor Genisys?

BOX OFFICE: VÍKEND OD 26. 6. 2015

 1. Jurský svět 54,2 mil.
 2. V hlavě 52,1 mil.
 3. Méďa 2 33 mil. (novinka)
 4. Max 12,2 mil. (novinka)
 5. Špión 7,8 mil.
 6. San Andreas 5,3 mil.
 7. Dope 2,9 mil.
 8. Insidious 3: Počátek 2 mil.
 9. Šílený Max: Zběsilá cesta 1,7 mil.
10. Avengers: Age of Ultron 1,6 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY