TV tipy: Liberace a samurajové bojují v Hunger Games a jdou až na dřeň

Vydáno: 26.06.2015 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Přelom června a července je v televizi překvapivě zajímavý, neboť dramaturgové zařadili do programu poměrně atraktivní filmy. Těšit se tak můžete na samurajskou podívanou, premiéru druhých Hunger Games nebo kresleného Batmana.
13 zabijáků (Jūsan-nin no shikaku) (pátek 26. 6., ČT art, 22.10 - 00.10)

Plakát filmu 13 zabijáků / Jûsan-nin no shikakuJaponské akční drama milovníky tzv. samurajských filmů možná zaskočí tím, že je přímočaré, nemá tak vykreslené postavy a propracovaný příběh jako některé jiné, to je ale asi ten jediný problém, který s ním budou mít. Režírující Takashi Miike si totiž dal záležet na opravdu hutné atmosféře, epickém nádechu celého snímku a především na realističnosti, choreografii a brutálnosti akčních scén, které jsou fantasticky natočeny a gradují v samotném závěru při opravdu velkolepé bitvě. Obsazení u nás neznámými tvářemi navíc dodává filmu punc autenticity. Pro fanoušky asijské kinematografie naprostá lahůdka.

Synopse: Třináct samurajů se chystá zabít zlotřilého knížete. Úkol to není snadný, protože ten má mocnou ochranku a není jednoduché se k němu dostat. Tvrdohlaví muži to však nevzdávají a neváhají se postavit dvěma stům bojovníků, proti nimž zdánlivě nemají šanci.

Zajímavost: Film je remakem stejnojmenného snímku z roku 1963.

Oficiální trailer filmu 13 zabijáků / Jūsan-nin no shikaku
Batman: Návrat temného rytíře, část 1. (Batman: The Dark Knight Returns, Part 1) (sobota 27. 6., Nova Cinema, 13.10  - 14.45 / neděle 28. 6., 05.50 - 07.10)

Plakát filmu Batman: Návrat temného rytíře, část 1. / Batman: The Dark Knight Returns, Part 1Animovaná adaptace jednoho z nejzásadnějších komiksů posledních let byla rozdělena na dvě části, z nichž obě jsou úplně jiné. V té první musí režírující Jay Oliva bojovat s povrchností, která byla dána částečným "osekáním" předlohy a také se slabším záporákem, jenž by potřeboval být výraznější. Animace je ale na televizní záležitost na velmi dobré úrovni, příběh je hodně netradiční a tím pádem i zajímavý a celé je to příjemně potemnělé a překvapivě "krvavé", takže pro děti ne zcela vhodné. Vynikající záležitost.

Synopse: Starý a zahořklý Batman je pronásledován lidmi, kteří mají strach z čehokoliv většího než oni sami. Je označen za nebezpečného psychopata a speciální jednotky po něm pátrají ve dne v noci. Jeho největší protivníci jsou mezitím propouštěni z Arkhamu jako naprosto neškodní a mírumilovní lidé a aby toho nebylo málo, do boje proti netopýřímu muži se pouští i sám Superman.

Zajímavost: Kvůli dětem nekouří ve filmu komisař Gordon cigarety, nýbrž žvýká nikotinové žvýkačky.

Oficiální trailer filmu Batman: Návrat temného rytíře, část 1. / Batman: The Dark Knight Returns, part 1.
Hunger Games: Vražedná pomsta (The Hunger Games: Catching Fire) (sobota 27. 6., Nova, 20.20 - 23.05)

Český plakát filmu Hunger Games: Vražedná pomsta / The Hunger Games: Catching FireDruhý díl populární ságy je obecně přijímán lépe než jeho předchůdce. Dáno je to tím, že režírující Francis Lawrence se mnohem víc soustředí na hutnou a temnou atmosféru, umně pracuje s napětím, dávkuje výborné akční scény a má k dispozici v rámci žánru poměrně zajímavý a atraktivní příběh. V hlavní roli jednoznačně září Jennifer Lawrence, vedle níž se objeví třeba Liam Hemsworth, Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Philip Seymour Hoffman nebo Stanley Tucci. Škoda jen trochu slabší druhé poloviny, která není tak úderná a nefungující romantické linie. Více prozradí naše recenze.

Synopse: Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) a Peeta Mellark (Josh Hutcherson) se po šokujícím vítězství v posledním ročníku Hunger Games vrací domů. Jakožto vítězové tu ale dlouho nepobudou, neboť se musí vydat na okružní jízdu po všech krajích Panemu, kde je potřeba bavit lidi. Oproti očekávání Kapitolu ale Katnissin příběh inspiruje ke vzpouře. Dívka taky brzy vycítí, že se schyluje k revoluci. Hlavní město ale stále pevně drží moc a prezident Snow (Donald Sutherland) je mužem, s nímž není radno si zahrávat. Další Hry se blíží a Katniss tuší, že se bude muset do arény vrátit.

Zajímavost: Lawrence se při natáčení poranila o luk a na šest dnů částečně ohluchla.

Český trailer filmu Hunger Games: Vražedná pomsta / The Hunger Games: Catching Fire
Atentát v Ambassadoru (Bobby) (sobota 27. 6., ČT2, 21.40 - 23.35)

Plakát filmu Atentát v Ambassadoru / BobbyNenápadné drama je ve výsledku nesmírně působivé, protože režírující Emilio Estevez záměrně nasadil pozvolné tempo, v němž nechává pracovat emoce. Velkým pozitivem jsou také takřka autentická atmosféra šedesátých let, zachycení naděje v tehdejší lepší budoucnost a některé mrazivé dialogy. Samostatnou kapitolou je pak fantastické obsazení, v němž se mimo jiné objeví Anthony HopkinsLindsay Lohan, Demi Moore, Sharon Stone, Elijah Wood nebo Laurence Fishburne. Trošku zamrzí jen to, že postav a příběhů je tu zbytečně moc a tím pádem některé tzv. vyšumí. 

Synopse: 4. června 1968 přijíždí senátor Robert F. Kennedy do hotelu Ambassador v Los Angeles, kde pronese projev v rámci kadidatury na prezidenta USA. Ve všech lidech vzbuzuje naději a víru v kýženou změnu, v následujících dvou dnech však dojde ke zcela zásadním událostem, které změní historii.

Zajímavost: Příprava celého projektu zabrala tvůrci sedm let.

Originální trailer filmu Atentát v Ambassadoru / Bobby
Rikša (Xich lo) (sobota 27. 6., ČT art, 23.00 - 01.10)

Plakát filmu Rikša / Xich loVietnamsko-francouzsko-hongkongské krimidrama je náročnější podívanou a vyžaduje divákovu spolupráci. Režisér a scenárista Tran Anh Hung v něm totiž vsadil na pomalé tempo, syrovou a realistickou atmosféru, velké množství metafor, lyrické záběry, překrásnou vizuální stránku, minimum dialogů, z nichž je navíc polovina veršovaná a takřka nulový hudební doprovod, který nahrazují přirozené hluky a ruchy. Asi nepřekvapí ani to, že v obsazení nenajdete jedinou známější tvář a také to, že vše výše zmíněné může být někým považováno za zápory filmu. Poetický kousek. 

Synopse: Osmnáctiletý mladík (Le Van Loc) se poctivě živí tím, že v rušném Saigonu řídí rikšu a převáží anonymní cestující přeplněnými ulicemi. Jednoho dne je mu však rikša ukradena a on je nucen vstoupit do podsvětí, o němž neví vůbec nic. Omámen možností snadného výdělku se propadá hlouběji a hlouběji do zločineckých kruhů a zdá se, že pro něj není návratu.

Zajímavost: Film získal jako vůbec první vietnamský Zlatého lva v Benátkách.

Originální trailer filmu Rikša / Xich lo
Čtyři minuty (Vier Minuten) (pondělí 29. 6., Kino Barrandov, 10.55 - 13.15 / úterý 30. 6., 06.05 - 08.40)

Plakát filmu Čtyři minuty / Vier MinutenKomorní německé drama "selhává" snad jen v tom, že není příliš originální a zcela naplňuje žánrovou šablonu. Režisér a scenárista Chris Kraus si je toho ale dobře vědom, tudíž se soustředí na propracované charaktery, výborný hudební doprovod a silný příběh. Výrazně mu pomáhají také výtečné Monica Bleibtreu a Hannah Herzsprung v titulních rolích, mezi nimiž funguje potřebná chemie. I díky takřka geniálnímu závěru filmu rádi odpustíte rozvláčnou střední pasáž, občasné nelogičnosti a mírně přetaženou délku.

Synopse: Pianistka Traude Krüger (Monica Bleibtreu) již šedesát let vyučuje hru na klavír v jedné ženské věznici. Když má začít pracovat s nevypočitatelnou a agresivní Jenny (Hannah Herzsprung), jež je odsouzena za vraždu, zprvu to odmítne. Jakmile ale dívku uslyší hrát, změní názor a odstartuje tak společné lekce, které se mění ve vzájemné měření sil.

Zajímavost: Na německém festivalu Biberach získal snímek Cenu diváků a Velkou cenu.

Originální trailer filmu Čtyři minuty / Vier Minuten
12 podmínek k dědictví (The Ultimate Gift) (pondělí 29. 6., Kino Barrandov, 14.55 - 17.20)

Plakát filmu 12 podmínek k dědictví / The Ultimate GiftPřekvapivě zdařilé rodinné drama je dost předvídatelné, neoriginální a opírá se o všemožná klišé, paradoxně je ale působivé. Režírující Michael O. Sajbel se zároveň pokusil o jakousi moralitu na to, co s člověkem udělají peníze, která se mu vyvedla a není prvoplánově laciná. Je sice pravda, že na emoce tlačí někdy až moc, jenže atmosféra je natolik okouzlující a Drew Fuller, James Garner a Abigail Breslin v hlavních rolích tak skvělí, že se všechny nedostatky dají přejít mávnutím ruky. Velice příjemná žánrovka.

Synopse: Jason Stevens (Drew Fuller) měl ke svému otci, nesmírně bohatému Howardu Stevensovi (James Garner) jednoduchý vztah - nenáviděl ho. Nikdy se od něj nedočkal citu, nikdy si s ním pořádně nepromluvil, vše se točilo jen kolem peněz. Logicky tak očekával, že čtení jeho závěti bude jen další finanční transakcí, která mu umožní i nadále žít rozmařilým životem, na nějž už si zvykl. Jaké je jeho překvapení, když zjistí, že otec pro něj nachystal těžkou životní zkoušku v podobě dvanácti úkolů, které musí splnit.

Zajímavost: Všechny Garnerovy scény byly natočeny v jediný den.

Originální trailer filmu 12 podmínek k dědictví / The Ultimate Gift
Lurdy (Lourdes) (úterý 30. 6., ČT art, 20.25 - 22.05)

Plakát filmu Lurdy / LourdesRakousko-francouzsko-německé drama je nejzajímavější v tom, že lze různě interpretovat, aniž by nějaká varianta byla vysloveně špatná. Ateisté v něm uvidí trošku podvratnou černou komedii, věřící potom naprosto seriózní příběh o jednom zázraku. Režisérce a scenáristce Jessice Hausner se tak podařilo ukázat, že úplné významy některých tezí nevznikají u původce sdělení, nýbrž někde na cestě ke svému příjemci. Pozitivem budiž i hodně speciální atmosféra a fantastická Sylvie Testud v titulní úloze. O filmu, který donutí k zamyšlení, se více dočtete v naší recenzi.

Synopse: Christine (Sylvie Testud) je celý život připoutána na invalidní vozík. Jelikož se cítí být sama, vydá se na výlet do Lurd, ikonického poutního místa v Pyrenejích. Jednoho rána se tady probudí zdánlivě vyléčená.

Zajímavost: Kompars k filmu tvořili skuteční poutníci do Lurd.

Český trailer filmu Lurdy / Lourdes
Liberace (Behind the Candelabra) (středa 1. 7., ČT2, 22.00 - 23.55)

Plakát filmu Liberace / Behind the CandelabraŽivotopisné drama je původně televizním počinem slavného Stevena Soderbergha, který v něm potvrdil pověst "chameleona" a naštěstí příliš neexperimentoval, takže je to celé divácky stravitelné. Přednostmi jsou famózní vizuální stránka plná barev, záměrně kýčovitých výjevů a různých filtrů, hudební doprovod, jakási bezstarostná atmosféra a to, že film nikdy nesklouzne ke karikování homosexuálů. Tím nejzásadnějším jsou ovšem excelentní výkony, o něž se starají především Michael Douglas a Matt Damon, kterým sekundují třeba Rob Lowe nebo Dan Aykroyd. Je-li vůbec co vytýkat, pak by to byla asi přílišná epizodičnost a občasná hluchá místa. V podobném duchu hovoří i naše recenze.

Synopse: Do života slavného pianisty a baviče Valentina Liberaceho (Michael Douglas) vstoupí v létě 1977 teprve šestnáctiletý Scott Thorson (Matt Damon), který je najat jako jeho osobní řidič. Mladík je Liberaceho luxusní vilou, extravagantními způsoby i pompézním světem okouzlen a záhy s ním prožije milostnou aféru. Jenže přiznat to na veřejnosti je v sedmdesátých letetech naprosto nepřípustné.

Zajímavost: Aby vypadal mladší, nosil Damon paruku.

Oficiální trailer filmu Liberace / Behind the Candelabra
Na dřeň (De rouille et d'os) (čtvrtek 2. 7., Nova Cinema, 21.50 - 00.10 / pátek 3. 7., 01.15 - 05.00)

Plakát filmu Na dřeň / De rouille et d'osPod názvem Pachuť krve najdete v programu francouzsko-belgické drama silných momentů. Režírující Jacques Audiard, který se podílel i na scénáři, netahá z diváka laciné emoce, opírá se o zdařilou kameru, přesný soundtrack a nabízí mu několik vypjatých a působivých momentů, ty ovšem trochu zanikají v unylém a nevyrovnaném tempu, tudíž jejich účinek není takový, jaký byl zamýšlen. V ústředních úlohách postav, které nemusí být každému sympatické, se objeví výborní Marion Cotillard a Matthias Schoenaerts, mezi kterými funguje potřebná zvláštní chemie. Být to celé tak o dvacet minut kratší, byl by výsledek mnohem intenzivnější, což potvrzuje i naše recenze.

Synopse: Alimu (Matthias Schoenaerts) byl svěřen do péče pětiletý syn, s nímž se ale skoro nezná. Jelikož nemá žádné peníze, uchýlí se k sestře na jih Francie, kde vše vypadá nadějně. Ali si najde práci jako vyhazovač v nočním klubu, kde jednoho večera zachrání krásnou Stephanii (Marion Cotillard). Ač se mu zdá nedostupná, dá jí své telefonní číslo. A když se ženě zanedlouho přihodí osudová tragédie, je jejich sblížení otázkou jediného telefonátu.

Zajímavost: Snímek měl premiéru v Cannes, kde Cotillard sklidila desetiminutové ovace publika.

Originální trailer filmu Na dřeň / De rouille et d´os


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY