Preview: překoná Iracionální muž existenciální krizi?

Vydáno: 20.06.2015 19:31 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Iracionální muž Joaquin Phoenix bojuje s pomocí Emmy Stone proti existenciální krizi pod taktovkou "věčného mladíka" Woodyho Allena. Nabídne nám tento ostřílený newyorský režisér něco nového?
Woody Allen zůstává už pátou dekádu stálicí americké a světové kinematografie a svůj už pětačtyřicátý film Iracionální muž pojmenoval podle knihy z roku 1958 amerického filosofa a literárního kritika Williama Christophera Barretta, který s existencionalismem seznamoval anglicky mluvící čtenáře. Woody Allen se svou láskou k filozofii a k existencionalismu zvláště ve svých filmech nikdy netajil. Jména filozofů a spisovatelů, jako byli Sartre, Camus, Dostojevský nebo Kirkegaard, se v jeho filmech vrací stále zpátky jako starý refrén a nejinak tomu bude i v případě jeho nejnovějšího filmu.

Emma Stone, Joaquin Phoenix ve filmu Iracionální muž / Irrational ManProfesor filozofie Abe Lucas (Joaquin Phoenix) si prochází existenciální krizí a nedaří se mu nalézt smysl života. "Nedokážu si vzpomenout, proč žiju" říká. Obrat nastává, když se zamiluje do své krásné studentky (Emma Stone). Tak zní oficiální synopse filmu společnosti Bioscop, která u nás film uvede. Žánr? Iracionální muž by měl být komedie, i když značně černá s typickým Woodyho intelektuálním a kousavým humorem.

V hereckém obsazení se u Allena vůbec poprvé objevuje Joaquin Phoenix, který se naposledy objevil jako sjetý detektiv v neortodoxní krimi Skrytá vada. Spojení Allena a Phoenixe by mohlo být přinejmenším zajímavé a osvěžující. Druhou hvězdou filmu je pak Emma Stone, s kterou už Allen jednou síly spojil, a to hned v loňském Kouzlu měsíčního svitu. Z vedlejších rolí pak ještě zmiňme Parker Posey, která by tu měla hrát další ze studentek na americkém kampusu, kde se profesor Abe Lucas pohybuje. Objeví se tu mladý anglický herec Jamie Blackley, který se objevil v loňském hitu Zůstaň se mnou.

Emma Stone, Joaquin Phoenix ve filmu Iracionální muž / Irrational ManIracionální muž měl premiéru mimo hlavní soutěž na festivalu v Cannes a recenze uveřejněná na serveru Variety mnohé odhaluje. Mimo jiné se v ní objevuje zmínka o "dokonalé vraždě", která se v zápletce Iracionálního muže objevuje a autor v ní zmiňuje takové filmy jako Match Point - Hra osudu, starší Zločiny a poklesky a nebo málo viděný Kasandřin sen, s tím rozdílem, že antihrdina nového filmu spíše než pro peníze nebo z lásky zabíjí kvůli filosofickým důvodům. V podivnosti ho přirovnává k Pozor na Harryho! a nazývá ho méně konvenčně zábavným než velmi dva úspěšné Woodyho kousky z posledních let: Půlnoc v Paříži a Jasmíniny slzy.

Allen Iracionálního muže točil s kameramanem Dariusem Khondjim v Newportu na Rhode Islandu, takže nejde o typický newyorský snímek, ani o "evropský" film. V recenzi se dále sděluje, že jde po filmech Manhattan, Cokoliv, Jasmíniny slzy a Koulo měsíčního svitu o pátý film natáčený na širokoúhlý Cinemascope, pomocí kterého Newport vykreslili tak krásně, jak jen to bylo možné. Místo obvyklého jazzového soundtracku tu tentokrát Allen použil jako hlavní hudební motiv instrumentální melodii Ramsey Lewise. 

Zní to slibně, co říkáte? V Americe film distribuuje společnost Sony Classics a jde již o osmý film vzniklý pod touto značkou. U nás ho uvádí Bioscop. Bude Iracionální muž divácky úspěšný jako Jasmíniny slzy nebo Půlnoc v Paříži, nebo se zařadí spíše do řady vlažněji přijatých Woodyho kousků jako Kouzlo měsíčního svitu nebo Do Říma s láskou? Na odpověď si počkáme ještě měsíc.

Iracionální muž má premiéru 30. července 2015.

Originální trailer filmu Iracionální muž


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY