TV tipy: V cizí kůži na útěku ze Sibiře

Vydáno: 12.06.2015 08:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Televize se pravděpodobně již připravují na blížící se léto, neboť ani tentokrát nenabídnou divákům žádné zásadnější premiérové kousky. Na druhou stranu ale dostanou prostor filmy, o jejichž existenci se zase tolik neví.
Osamělost prvočísel (La solitudine dei numeri primi) (pátek 12. 6., ČT art, 22.10 - 00.05)

Plakát filmu Osamělost prvočísel / La solitudine dei numeri primiItalsko-německo-francouzské drama je adaptací románu Paola Giordana, což je vlastně jeho největší problém, protože bez znalosti předlohy nelze plně docenit. Režírující Saverio Costanzo se bohužel ztratil v několika časových rovinách vyprávění, takže mnohdy není jasné, komu je ta která zrovna věnována. Tím pádem tu chybí i silnější scéna, ačkoli je tu náznak hned několika. Na lehce nadprůměrné úrovni tak film udržují především zdařilá hudba, totálně depresivní atmosféra a solidní herecké výkony, které obstarávají zejména Alba Rohrwacher a Luca Marinelli. Lehce promarněná příležitost, což potvrzuje i naše dávná recenze.

Synopse: Alice (Alba Rohrwacher) a Mattia (Luca Marinelli) se už odmala pohybují po vlastních osách, každý se svou tragédií. Ona se jako malá stala obětí těžké lyžařské nehody a následně i anorexie, on zase kdysi nechal svou mentálně zaostalou sestru-dvojče samotnou, odešel na oslavu a když se vrátil domů, byla pryč. Tyhle dvě události dost ovlivnily jejich životy, které se navíc začínají proplétat. 

Zajímavost: Rohrwacher kvůli rola zhubla zhruba o deset kilogramů, Marinelli naopak patnáct přibral.

Český trailer filmu Osamělost prvočísel / La solitudine dei numeri primi
Tetička (sobota 13. 6., ČT1, 15.10 - 16.40 / neděle 14. 6., 07.25 - 08.55)

Plakát filmu  / TetičkaNeprávem opomíjená protektorátní komedie zaujme narativní strukturou, která byla na svou dobu nadčasová a dokazuje, jak velkým režisérem byl Martin Frič. Ten v tomto případě mimo několika excelentních vtipů vsadil na kouzelnou sentimentální atmosféru a trochu duchařiny, neboť do děje zakomponoval strašidelný zámek. Vrcholem snímku jsou ovšem herecké výkony famózních Růženy Naskové a Ference Futuristy v titulních rolích, na něž jen tak nezapomenete. Tvůrce se navíc podbízel jen minimálně a díky svěžímu tempu je jeho počin "koukatelný" i dnes. Veliká rarita.

Synopse: Bohatá stará panna Berta (Růžena Nasková) oslavuje šedesátiny. Popřát jí ale přijde jen její věčný ctitel doktor Jelínek (Frantisek Smolík), který jí neúnavně nabízí sňatek. Jelikož obě rodiny příbuzných se navzájem nenávidí a o tetičku nestojí, vymyslí její věrný sluha Hynek (Ferenc Futurista) plán, jímž všechny vytrestá.

Zajímavost: Natáčelo se v obci Průhonice.

Ukázka z filmu Tetička
Černé zlato (Black Gold) (neděle 14. 6., Nova Cinema, 20.00 - 22.40)

Plakát filmu Černé zlato / Black GoldU nás skoro neznámé, v zahraničí ale slušně hodnocené drama je pro evropského diváka atraktivní hlavně dějem, který se odehrává v Arábii. Režírující Jean-Jacques Annaud tak nenechal nic náhodě a využil krásných lokací, které nasnímal výtvarně nádhernou kamerou a dodal celému filmu zajímavou atmosféru. O to větší je škoda, že zbytečně protáhl stopáž a zvolil dost pomalé tempo, v němž se toho navíc moc neděje a tak výše zmíněné záběry působí mnohdy samoúčelně. V hlavních rolích se ovšem objeví solidní Antonio Banderas, Mark Strong a Freida Pinto. Trocha exotiky na konec týdne.

Synopse: Ve třicátých letech dvacátého století se v Saúdské Arábii rozpoutal ropný boom a příjíždí sem čím dál víc zahraničních společností a investorů. V této době se mladý princ Ali (Riz Ahmed) musí rozhodnout mezi konzervativním otcem (Mark Strong) a liberálním otcem nevlastním (Antonio Banderas). Jeho rozhodnutí má však dopad na celou společnost.

Zajímavost: Jde o vůbec první významněji mezinárodně koprodukovaný film, jenž se natáčel v Kataru.

Oficiální trailer filmu Černé zlato / Black Gold
Roma (Roma) (neděle 14. 6., ČT art, 20.20 - 22.15)

Plakát filmu Roma / RomaItalsko-francouzské drama už podle názvu vzdává hold italské metropoli. Režisér a scenárista Federico Fellini ho však pojal dost netradičně, protože rezignoval na jednotnou dějovou linii, pohybuje se na pomezí hraného filmu a dokumentu a kombinuje taktéž dvě časové roviny. Vedle vážnějších momentů tu nechybí ani ty dost humorné a kritické, takže tvůrce se nevyhýbá ani temnějším stránkám velkoměsta. V hlavních rolích se mimo samotného autora objeví ještě Marcello Mastroianni, Alberto Sordi a Anna Magnani. Trošku náročnější kousek od filmařské legendy.

Synopse: Chlapec z Rimini, pro něhož je Řím takřka legendou, se s ním setkává jako mladý muž a je zcela pohlcen do jeho víru. Jako zralý muž už dokáže reflektovat i jeho horší stránky, které se snaží zakomponovat do historického kontextu

Zajímavost: Tvůrce o filmu řekl, že je jakousi kompilací filmů, které dosud natočil, i těch, které ještě nenatočil.

Originální trailer filmu Roma / Roma
V cizí kůži (The Change-Up) (neděle 14. 6., Prima, 22.10 - 00.35)

Plakát filmu V cizí kůži / The Change-UpČtyři roky stará komedie není ničím originální, přesto je zcela pohodová a více než snesitelná. Režírující David Dobkin tedy první polovinou, která je křečovitá, nenápaditá a trapná, příliš nenaláká, s postupujícím časem už je to ale jen lepší. Snímek nabírá svěží tempo, humor začíná relativně bavit a objeví se i náznaky tvůrčí invence. V hlavních rolích výrazně nezklamou Ryan Reynolds a Jason Bateman, v těch dalších je navíc doplňují Alan Arkin, Leslie Mann a nebezpečně sexy Olivia Wilde. Překvapivě příjemná žánrová jednohubka.

Synopse: Mitch (Ryan Reynolds) a Dave (Jason Bateman) spolu vyrůstali a leccos tím pádem společně zažili. Oba zároveň touží být v kůži toho druhého, což se jim jednoho dne splní. Jak ale tuhle nečekanou proměnu zvládnou?

Zajímavost: Většina nahoty ve filmu není skutečná, neboť herečky byly "svlečeny" digitálně.

Originální trailer filmu V cizí kůži / The Change-Up
Útěk ze Sibiře (The Way Back) (pondělí 15. 6., ČT2, 21.45 - 23.55)

Plakát filmu Útěk ze Sibiře / The Way BackDobrodružné drama vycházející ze skutečné události jako by vypadlo z produkce National Geographic. Režisér a spoluscenárista Peter Weir ho totiž opulentně a nádherně nasnímal a divákovi naservíroval vskutku famózní a atraktivní záběry a velkolepou výpravu, které zahalil do stísněné atmosféry všudypřítomné zimy. Do hlavních rolí si obsadil Jima Sturgesse, Colina Farrella, Eda Harrise, Saoirse Ronan a Marka Stronga, kteří se mu odvděčili spolehlivými a jistými výkony. O to víc pak mrzí, že na příběh se trošku zapomnělo a vše je buď dost povrchní, nebo naopak překotné. Potvrzení najdete v naší recenzi.

Synopse: V roce 1940 uprchla skupina vězňů z ruského gulagu. Uprchlíci se vymaní z nelítostné sibiřské zimy, projdou oblastí jezera Bajkal a překročí Transsibiřskou magistrálu. Ty nejkrutější a nejtěžší zkoušky je ale teprve čekají.

Zajímavost: Režisér nechal pracovní tábor postavit ve skutečné velikosti.

Český trailer filmu Útěk ze Sibiře / The Way Back
Válka policajtů (The Parole Officer) (pondělí 15. 6., Prima Cool, 23.10 - 01.10 / úterý 16. 6., 02.40 - 04.10)

Plakát filmu Válka policajtů / The Parole OfficerV zahraničí slušně přijatá britská krimikomedie je v tuzemsku zcela neznámá, což může být dáno tím, že režírujícímu Johnu Duiganovi se nepodařilo najít kompromis mezi klasickým britským a americkým přístupem ke komedii. To tedy znamená, že vedle černohumorných a suchých vtípků tu najdete i ty nepovedené, důraz je kladen na svižné tempo, které se ale bohužel nevyhýbá nudě a zbytečné překotnosti a tvůrci si nedali příliš záležet na titulním příběhu, který je dost přihlouplý. V hlavní roli se navíc objeví Steve Coogan, který každému nesedne a někoho vysloveně irituje. Nenáročná žánrovka, k níž je potřeba být trošku tolerantnější.

Synopse: Simon Garden (Steve Coogan) není příliš oblíben. Když je jednoho dne obviněn z vraždy, kterou nemohl spáchat, začínají se dít zajímavé věci. Jediný důkaz jeho neviny je pod zámkem bankovního trezoru, takže se rozhodne, že s pomocí policistky Emmy (Lena Headey) se do sejfu vloupá a pásek se záznamem ukradne. Neměl by to být problém, jenže pro nedovtípivé jedince je to úkol dost obtížný.

Zajímavost: Při natáčení na horské dráze byl Om Puri skutečně vyděšen, takže pohled na jeho obličej je autentický.

Originální trailer filmu Válka policajtů / The Parole Officer
Tam na konečné (úterý 16. 6., ČT2, 21.45 - 23.25)

Plakát filmu  / Tam na konečnéČeskoslovenské drama je jedním z mála příkladů neorealismu v naší kinematografii. Režírující dvojice Ján Kadár a Elmar Klos zachytila rok ze života obyvatel jednoho činžáku a spolehla se u toho na naprostou realističnost, syrovost a autenticitu. Ne úplně veselou amosféru ještě dotváří krásná kamera, zdařilá hudba Zdeňka Lišky a povedený příběh, který klade důraz na psychologii postav a jejich chování v běžných situacích. Filmu dominují i civilní herecké výkony, které mimo jiné předvádí Vladimír Ráž, Eva Očenášová nebo Martin Růžek. I přes určitou naivitu a v některých ohledech zastaralost stojí tento méně vysílaný snímek za vidění.

Synopse: Konečná tramvaje je místo, kde všechno končí, nebo začíná, což záleží na úhlu pohledu a směru jízdy. Stojí tam obyčejný dům a v něm žijí obyčejní lidé. Ti odcházejí ze svých domovů, zase se do nich vracejí, míjejí se na schodech, jsou na sebe milí, nebo naopak nepříjemní. Jejich životy se protínají stejně jako tramvajové koleje.

Zajímavost: Film se odehrává na dnes již zaniklé jednokolejné tramvajové smyčce na dnešním Budějovickém náměstí.

Ukázka z filmu Tam na konečné
Eurotrip (EuroTrip) (středa 17. 6., Nova Cinema, 22.00 - 23.45 / čtvrtek 18. 6., 02.25 - 03.55)

Plakát filmu Eurotrip / EuroTripJedna z nejlepších teenagerských komedií nemůže nikoho překvapit, jenže zvláštně funguje a baví i po letech. Režírující trojice Jeff Schaffer, Alec Berg a David Mandel se nebere vůbec vážně a od prvních minut naznačuje, že pojede vpřed ve zběsilém tempu a nekorektním humoru. Není jim cizí ani "střílet do vlastních řad", když skvěle zesměšňují to, jak Američané vidí a znají Evropu. Ve vesměs neznámém obsazení potěší menší role Matta Damona a Vinnieho Jonese, našinec navíc rozezná plno českých tváří. Je jasné, že některé vtipy jsou mimo, většina jich ale překvapivě funguje a trefuje do černého. Guilty pleasure týdne.

Synopse: Scott (Scott Mechlowicz) právě odpromoval, jenže v ten samý den se s ním rozešla jeho přítelkyně Fiona (Kristin Kreuk). Je tak jen logické, že na promoční party se opil. Posléze napsal nelichotivý e-mail svému německému kamarádovi, s nímž si už nějakou dobu dopisuje. Později ale zjistí, že Mike je vlastně Mika, která vypadá jako sexbomba a navíc chtěla za Scottem přijet. Po přijetí dopisu si to ale rozmyslela. Scott to ovšem nemůže nechat jen tak a vydává se na dlouhou cestu do neznámé Evropy.

Zajímavost: Film se z určité části natáčel i v Praze.

Originální trailer filmu Eurotrip / EuroTrip
Děti svého věku (Les enfants du siècle) (čtvrtek 18. 6., ČT art, 20.20 - 22.35)

Plakát filmu Děti svého věku / Les enfants du siècleNepříliš známé francouzské romantické drama ničím nevystupuje z klasických filmových biografií. Režírující Diane Kurys tedy neprojevila příliš invence, ale jela na jistotu a spoléhala se zejména na atraktivní a slavné hrdiny, lehkou kontroverzi a Juliette Binoche a Benoîta Magimela v ústředních rolích. Bohužel opomněla výraznější a silnější momenty a emoce a příliš si nepomohla ani přetaženou stopáží, v níž se některé věci stále opakují a nudí. Méně výrazná záležitost, která zdaleka nevyužila svůj potenciál.

Synopse: Snímek vypráví o destruktivním vztahu dvou nejvýznamnějších představitelů svojí spisovatelské generace - emancipované George Sand (Juliette Binoche) a dekadentního básníka Alfreda de Musset (Benoît Magimel).

Zajímavost: Film se natáčel v pokojích Hotelu Danieli, kde skutečně pobývali oba hrdinové.

Originální trailer filmu Děti svého věku / Les enfants du siécle


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY