Kinopremiéry: Báječní Avengers ex machina

Vydáno: 29.04.2015 10:15 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Jednoznačným tahákem poslední trojice dubnových premiér je pokračování komiksovky Avengers. Schůdnou alternativou se zdá být inteligentní sci-fi Ex Machina, naopak komedie Je prostě báječná bude pravděpodobně jen do počtu.
Avengers: Age of Ultron (The Avengers: Age of Ultron) (Falcon)

Český plakát filmu Avengers: Age of Ultron / The Avengers: Age of UltronPrvní opravdový blockbuster letošního roku a očekávaná komiksovka je tady a pravděpodobně k ní nejde napsat nic nového. K režii a scénáři se znovu vrátil oblíbený "geek" Joss Whedon, jenž láká na velkolepou, temnější a osobnější podívanou, která prakticky uzavírá marvelovskou Fázi II. V hlavních rolích pochopitelně uvidíte Roberta Downeyho Jr.Chrise Hemswortha, Marka Ruffala, Scarlett Johansson, Chrise Evanse a Jeremyho Rennera, k nimž se ve vedlejších úlohách přidávají třeba Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen, Paul Bettany, Don Cheadle, Samuel L. Jackson a zvolíte-li originální znění, jako záporáka uslyšíte Jamese Spadera. Zámořská hodnocení jsou sice trošku vlažnější (naše první dojmy jsou zde, recenzi pak najdete tady), to by ale na divácké přízni nemělo ubrat skoro nic. O jasné premiéře týdne netřeba nic dalšího psát.

Synopse: Pokus miliardáře Tonyho Starka (Robert Downey Jr.) oživit program na udržení celosvětového míru neuspěl a největší hrdinové světa Iron Man, Kapitán Amerika (Chris Evans), Thor (Chris Hemsworth), Hulk (Mark Ruffalo), Black Widow (Scarlett Johansson) a Hawkeye (Jeremy Renner) musí čelit děsivému nebezpečí. V sázce je znovu osud celé planety, protože zločinný Ultron (James Spader) povstal a jenom Avengers mu mohou zabránit v realizaci šílených plánů.

Zajímavost: Jelikož Johansson v průběhu natáčení otěhotněla, musela být v některých scénách s Black Widow použita dublérka.

Český trailer filmu Avengers: Age of Ultron / Avengers: Age of Ultron
Ex Machina (Ex Machina) (CinemArt)

Český plakát filmu Ex Machina / Ex MachinaHodně zajímavě a lákavě vypadá americko-britský sci-fi thriller, který je režijním debutem uznávaného scenáristy Alexe Garlanda. Jelikož jde o "malou" a nezávislou produkci, nečekejte přehlídku opulentních vizuálních triků, ale spíše komornější záležitost, která klade důraz na postavy, dialogy a atraktivní příběh, jenž by možná mohl nabídnout i nějaký ten filozofický přesah. V hlavních rolích se objeví většinovému divákovi nepříliš známí, nicméně většinou hodně kvalitní Domhnall Gleeson, Oscar Isaac a možná nastupující hvězda budoucnosti Alicia Vikander. O tom, že tenhle film je hodně inteligentní a stojí za vidění, vás může mimo jiné přesvědčit i naše vesměs pochvalná recenze.

Synopse: Caleb (Domhnall Gleeson) vyhrál ve firemní soutěži hlavní cenu - týdenní pobyt na chatě svého zaměstnavatele, geniálního vědce Nathana (Oscar Isaac). Absolutně ale netuší, co ho v osamoceném a supermoderním zařízení připomínající protiatomový bunkr čeká. Po vřelém přijetí se seznámí s přátelskou Avou (Alicia Vikander), která je technologickým experimentem. Jeho součástí se stal i Caleb, neboť má za úkol s dívkou komunikovat a otestovat tak možnosti umělé inteligence. Jeho šéf mu však zdaleka neprozradil úplně všechno.

Zajímavost: Ex Machina (v případě originálního názvu filmu vyslovováno s K) je ustálený literární termín, který se česky překládá doslovně jako "Bůh ze stroje".

Oficiální český trailer filmu Ex Machina / Ex Machina
Je prostě báječná (She´s Funny That Way) (Bontonfilm)

Český plakát filmu  Je prostě báječná / She's Funny That WayJako naprostý outsider působí v seznamu premiér americká komedie, od níž je těžké něco očekávat. Synopse je příliš obecná, trailer toho moc neprozradí a prakticky není nač lákat. Problémem může být i to, že režisér a spoluscenárista Peter Bogdanovich naposledy točil film pro velké plátno před čtrnácti lety a svůj tvůrčí vrchol prožil v sedmdesátých a osmdesátých letech, tudíž je docela možné, že výsledkem bude těžce oldschoolová (ale ne v dobrém slova smyslu) podívaná, která se s většinou diváků mine. Obsazení, v němž se objeví Imogen Poots, Jennifer Aniston, Owen Wilson, Tatum O'Neal nebo Rhys Ifans, vypadá nejzajímavěji na celém filmu. Vzhledem k tomu, že ohlasy nejsou bůhvíjak nadšené, bych asi investici do koupi lístku zvažoval. Ale uvidíme.

Synopse: Isabel (Imogen Poots) je lehká holka, která se nejstarší profesí snaží našetřit, aby se mohla stát herečkou, což v New Yorku není nic neobvyklého. Jakmile se konečně dostane na vysněnou Broadway, začnou se kolem ní dít naprosto bláznivé věci. Někdo se do ní zamiluje, někdo jí zas připomene její předchozí kariéru. Všichni jsou ale ženatí, vdané, nebo alespoň zadaní. Děvče to tedy nebude mít jednoduché.

Zajímavost: Film byl původně kvůli některým peprnějším slovům označen ratingem R, tvůrci se ho ale nakonec vzdali a tak je přístupný všem.

Český trailer filmu Je prostě báječná / She´s Funny That Way


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY