Kinopremiéry: Rudá mašina s tváří anděla

Vydáno: 22.04.2015 08:17 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Tři novinky obohatí programy kin v tomto týdnu, žádná ale není jednoznačným trhákem. Vedle dramatu podle skutečných událostí startují zajímavě se tvářící dokument o hokejovém fenoménu a norský film o soukromí uznávané vědkyně.
S tváří anděla (The Face of an Angel) (CinemArt)

Český plakát filmu S tváří anděla / The Face of an AngelBritsko-italské drama vychází ze skutečných, ještě nedořešených událostí, což může být jeho problém. Za kameru se postavil v určitých kruzích uznávaný režisér Michael Winterbottom, který kromě atraktivního příběhu láká na obsazení, v němž se v těch nejdůležitějších rolích objeví Kate Beckinsale, Daniel Brühl a Cara Delevingne. Co vlastně čekat, je ale záhadou, neboť ohlasů zatím moc není a jak to u tohoto tvůrce bývá, jsou navíc dost rozporuplné, shodují se ale povětšinou na tom, že zpracovat tohle téma bylo předčasné. Tak uvidíme, jak to nakonec celé dopadne.

Synopse: Režisér Thomas Lang (Daniel Brühl) získá práva na natočení filmu podle připravované knihy americké novinářky Simone Ford (Kate Beckinsale). Ta vypráví o kontroverzním procesu se studentkou obviněnou z vraždy své spolubydlící. Oba tvůrci odjíždějí do Itálie, kde se mají s případem blíže seznámit. Když navštíví místo činu, začne Thomas rázem pochybovat nejen o lidech kolem sebe, ale především sám o sobě a svých motivech.

Zajímavost: V jednu chvíli se do hlavní role uvažovalo o Colinu Firthovi.

Oficiální český trailer filmu S tváří anděla / The Face of an Angel
Rudá mašina (Red Army) (Falcon)

Plakát filmu Rudá mašina / Red ArmyJak už název americko-ruského dokumentu napovídá, ve středu zájmu se v něm ocitá legendární hokejové uskupení, které svého času děsilo všechny soupeře a bylo prakticky neporazitelné. Režisérem a scenáristou je samostatně debutující Gabe Polsky, jenž se historii slavného týmu a vlastně celého Sovětského svazu snaží vyprávět na pozadí životních osudů kapitána Vjačeslava Fetisova, takže evidentně nepůjde jen o sport. První ohlasy jsou vesměs nadšené a uvádějí, že film zaujme i ty, kterým je jinak hokej naprosto cizí. Podobných žánrovek není nikdy dost, tak doufejme, že se tahle opravdu povedla. 

Synopse: Rudá mašina byl v ledním hokeji pojem a dodnes patří k nejúspěšnějším seskupením sportovní historie. Dokument, který vypráví slavný kapitán mužstva Vjačeslav Fetisov, popisuje přerod národního hrdiny do role politického nepřítele. Snímek zachycuje jak období SSSR, tak i Ruska a pokouší se zodpovědět, jak se ve sportu odráží politika a kulturní hnutí a chce také ukázat, jaké paralely má tým Rudé mašiny se vzestupem a pádem Sovětského svazu.

Český trailer filmu Rudá mašina / Red Army
1001 gramů (1001 Gram) (Film Europe)

Český plakát filmu 1001 gramů / 1001 GramS norským dramatem se na plátna kin po čtyřech letech (oficiálně film vznikl ještě loni) vrátil i u nás relativně známý režisér a scenárista Bent Hamer. Synopse vypadá docela zajímavě, i když se dá očekávat, že o příběh v tomto případě zas tolik nepůjde. Dosavadních nemnoho ohlasů hovoří o solidní žánrovce vyprávěné v pomalém tempu s melancholickou atmosférou a výtečným výkonem Ane Dahl Torp v hlavní roli. Fanoušci evropské a speciálně severské kinematografie by tak zřejmě neměli být úplně zklamaní.

Synopse: Norská vědkyně Marie (Ane Dahl Torp) je jedním z pověřených strážců prototypu národního kilogramu, předmětu tvořeného z devadesáti procent platinou a z deseti iridiem. V podobně křehké rovnováze se ovšem ocitá i její citový život, který momentálně prochází několika těžkými zkouškami.

Zajímavost: Snímek reprezentoval svou vlast v boji o cizojazyčného Oscara 2015.

Český trailer filmu 1001 gramů / 1001 gram
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY