Preview: Šílený Max na Zběsilé cestě

Vydáno: 05.04.2015 12:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Všichni fanoušci Šíleného Maxe se konečně dočkali. Šílený Max: Zběsilá cesta s Tomem Hardym a Charlize Theron je konečně tady. Vydejte se znovu na zběsilou jízdu do nehostinné budoucnosti.
Trvalo to dlouhých třicet let od doby, kdy se na plátně naposledy objevil "šílený" Max Rockatansky ve třetím díle trilogie o "šíleném Maxovi". Dvacet pět let ležel projekt jeho stvořitele, australského režiséra, scénáristy a producenta George Millera "u ledu", než se daly věci do pohybu. V dlouhé době čekání na realizaci stačil produkci opustit i původní představitel Mad Maxe Mel Gibson, poté, co bylo natáčení nového pokračování (Mad Max 4) v roce 2003 zrušeno kvůli právě probíhajícímu válečnému konfliktu v Iráku. Miller v té době uvažoval také o tom, že by čtvrtý díl natočil jako animovaný, byv ovlivněn animovaným Akirou.

Tom Hardy ve filmu Šílený Max: Zběsilá cesta / Mad Max: Fury RoadKrátce před konečným začátkem natáčení, které započalo v létě 2012 v africké Namibii, potvrdil anglický herec Tom Hardy, že po Melu Gibsonovi převezme štafetu a bude novým představitelem Šíleného Maxe. Spolu s tím bylo potvrzeno, že ve druhé velké roli se natáčení bude účastnit i oscarová (a zde holohlavá) kráska Charlize Theron. Miller zmínil, že by rád natočil hned za sebou dvě nová pokračování (druhé by neslo podtitul Mad Max: Furiosa), což ale studio Warner Bros neschválilo. I tak ale bylo hollywoodské studio k Millerovu novému příspěvku k Mad Maxovské sérii více než štědré, když mu poskytlo blockbusterový budget jednoho sta milionů, který se mohl vyšplhat i o něco výše (až k hranici 150 mil.). Když si vezmeme, že výroba původního Šíleného Maxe nestála více jak jeden milion dolarů, je to vlastně dnes už nesrovnatelné.

Miller, který nového Mad Maxe označil jako svůj nejnáročněji vzniknuvší projekt (není divu!), o něm prohlásil, že jde o "velmi prostou alegorii, něco jako western na kolech". A podobně jako kdysi Alfred Hitchcock i on si přál, aby bylo jeho filmu rozuměno i v Japonsku bez použití titulků. Mimochodem, právě v Japonsku byl původní Šílený Max velmi populární, až kultovní. Japonci Maxe chápali jako osamělého samuraje v postapokalyptické budoucnosti. Miller se proto s minimálním využití digitálních triků spolehnul na "staré dobré" oldschoolové triky, kaskadérské kousky a automobilové honičky.

Charlize Theron ve filmu Šílený Max: Zběsilá cesta / Mad Max: Fury RoadNový Mad Max by měl být totiž jednou dlouhou jízdou napříč nehostinnou pouští v níž Max (Hardy) doprovází Furiosu (Theron), zatímco jim jsou v patách nepřátelské gangy. Tedy přesně podle Millerových slov. Žádný pokus o nějaké komplikované renovace, ale jen přímý akční zápřah. Což je ostatně právě to pravé, co spoustě dnešním digitálními triky přesyceným megaprodukcím chybí, trocha té "staré poctivé filmařiny". Nový Mad Max by tak měl být vlastně "starý Mad Max", nejvíce podobný asi druhému dílu, s tím rozdílem, že bude mít modernější look, který by měl oslovit novou generaci fanoušků. 
V hereckém obsazení proto najdeme vedle už "postarších" Hardyho a Theron i spoustu mladých tváří v rolích záporáků, Nicholase Houlta a dceru Lennyho Kravitze Zoe Kravitz. Dále tu uvidíme například Rosie Huntington-WhiteleyRiley Keough, ale také třeba australského "megamuže" Nathana Jonese a jako připomínku originálního Šíleného MaxeHugh Keays-Byrnea, který v něm hrál padoucha Toecuttera pronásledujícího Mela Gibsona. 

Fotografie z filmu Šílený Max: Zběsilá cesta / Mad Max: Fury RoadKromě duchovního otce původní trilogie Millera dostál změn pochopitelně i další zbytek štábu. Hudebního skladatele, zesnulého Briana Maye (nejedná se o kytaristu Queen) v případě prvních dvou dílů a Maurice Jarreho (třetí díl), nahradil Junkie XL. Za kamerou vystřídal oscarového Deana Semlera (Oscar za Tanec s vlky) jiný oscarový a rovněž australský veterán John Seale (oscar za Anglického pacienta). I z toho je patrné, jak se Miller držel "svého kopyta" a vystříhal se nějakého experimentování. 

Šílený Max: Zběsilá cesta slibuje být solidní oldschoolovou adrenalinovou jízdou, která je pro všechny fanoušky, kteří kvůli svému věku nebyli přitom, když se před více jak třiceti lety proháněl futuristickou verzí budoucnosti mladičký Mel Gibson. 

Šílený Max: Zběsilá cesta má premiéru 14. května 2015.

Oficiální trailer filmu Šílený Max: Zběsilá cesta





NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY