Soundtrack: chytlavých Padesát odstínů šedi

Vydáno: 26.02.2015 17:30 - Alžběta Fridrichová | foto: facebook tvůrce

Ačkoliv se na Padesát odstínů šedi sype negativní kritika, divákům to očividně nevadí. Spíš naopak, negativní reklama je pořád reklama. A kde je zájem, tam jsou peníze. S penězi přicházejí velká jména a nakonec je z toho soundtrack, který vás posadí na zadek.
Hollywoodské adaptace světových bestsellerů zažívají v poslední době boom. Je jedno, jak stupidní je zápletka, stačí pár hezkých tváří do filmu, pořádně široká a věrná základna fanoušků a promyšlený marketing. Není to však jen o tom vypustit v dostatečném předstihu nadupaný trailer, je potřeba i pořádně chytlavá hudba. Na tom stavěla už série TwilightVelký Gatsby a v poslední době i Hunger Games.

Padesát odstínů šedi není výjimkou a pro letošní písničkové soundtracky staví laťku zatraceně vysoko. Titulní píseň nazpívala Ellie Golding, přispěli Rolling Stones, Beyoncé a nemohla chybět samozřejmě ani Sia. Pojďme si to ale trochu rozebrat.

Dakota Johnson, Jamie Dornan ve filmu Padesát odstínů šedi / Fifty Shades of GreyAlbum otevírá skladba I Put A Spell On You, kterou před více než půl stoletím nazpíval americký R'n'B zpěvák známý jako Screamin' Jay Hawkins. Píseň se dočkala několika desítek coverů a ve filmu se objevila verze od Annie Lennox, která skladbu přezpívala pro své loni vydané album Nostalgia. Jedná se o neuvěřitelně působivou atmosférovku, která skvěle vtáhne do dění ve filmu. Následuje energická skladba od britské písničkářky Laury Welsh, která nemá ani vlastní vstup na Wikipedii a podíl na soundtracku by pro ni mohl znamenat zlom v její kariéře. Undiscovered má nicméně perfektní beat, který před značně volnější trojkou na necelé tři minuty album perfektně rozproudí.
 
Laura Welsh - Undiscovered

Hned dvakrát se na soundtracku objevil kanadský zpěvák vystupující pod pseudonymem The Weekend. Obě skladby - Earned It i Where You Belong - vznikly přímo pro film, přičemž Earned It vyšla samostatně v prosinci loňského roku jako první ze tří filmových singlů a umístila se v první desítce žebříčku US Billboard Hot 100. Dvěma písněmi přispěla i Beyoncé, oběma se ale dostalo nového kabátu. Skladba Hunted z jejího posledního alba se ve filmu objevila v remixu a legendární Crazy In Love se dokonce dočkala úplně nového soulového kabátu. A věřte tomu, nebo ne, opravdu se povedl, na rozdíl od verze od Emeli Sandé z The Great Gatsby OST.

Dakota Johnson ve filmu Padesát odstínů šedi / Fifty Shades of GreyEllie Goulding nazpívala titulní píseň Love Me Like You Do, která se okamžitě stala jedničkou v žebříčku prodejnosti a na Spotify už překročila šedesát milionů poslechů. Skladba se ale nijak nevymyká jejímu stylu a co do originality mohly některé z jejích starších písní udělat daleko větší parádu. Stejně jako Salted Wound, kterou přispěla Sia. Když se znovu vrátíme k tracklistu Velkého Gatsbyho, je vidět, že se interpreti vybírají podle toho, kdo aktuálně prostě přitáhne davy. Přitom místo Sii by se do zvuku alba skoro víc hodila Sade.

Vedle otvíráku I Put A Spell On You zakomponovali tvůrci do filmu ještě další dvě klasiky, obě ale v původním znění. A Witchcraft Franka Sinatry z roku 1957 a Beast Of Burden od Rolling Stones z alba Some Girls se ke zbytku vesměs současného soul-popu překvapivě dobře hodí. Poslední písní před instumentálním závěrem Dannyho Elfmana je romanticky laděná I Know You od americké zpěvačky Skylar Grey. Ta ji sama i napsala a díky jejímu andělskému hlasu patří k nejdojemnějším na albu.

Fotografie z filmu Padesát odstínů šedi / Fifty Shades of GreySoundtrack zakončují dvě čistě instrumentální skladby, které jsou jakousi ochutnávkou z orginálního score. To pro film zkomponoval Danny Elfman, který je známý zejména svou dlouholetou spoluprací s Timem Burtonem. Trackům s názvy Ana And Christian a Did that Hurt? dominuje zvuk elektrické kytary, která vybrnkává jednoduchou, ale rozhodně působivou melodii, jíž se později zmocňují smyčce, a představuje pro soundtrack výborně vyladěný závěr.

Soundtrack na mě udělal dojem už na první poslech a jakmile jsem ho slyšela podruhé, potřetí, byla jsem čím dál tím víc nadšená. Každý jednotlivý track zapadá do pozoruhodně pestré mozaiky, jež dohromady vytváří líbivý mix, který je prostě a jednoduše sexy. Jestli pořád ještě váháte, stačí zhlédnout jeden z trailerů, v němž na pozadí hraje Hunted. Pak film pusťte k vodě a zaposlouchejte se do soundtracku, který bude letos hledat konkurenci jenom horko těžko.

Beyoncé - Crazy In Love


Album: VA - Fifty Shades Of Grey OST
Celkový čas:

Skladby: I Put A Spell On You - Annie Lennox // Undiscovered - Laura Welsh // Earned It - The Weeknd // Meet Me In The Middle - Jessie Ware // Love Me Like You Do - Ellie Goulding // Haunted (Michael Diamond Remix) - Beyoncé // Salted Wound - Sia // Beast Of Burden - The Rolling Stones // I'm On Fire - AWOLNATION // Crazy In Love (2014 Remix) - Beyoncé // Witchcraft - Frank Sinatra // One Last Night - Vaults // Where You Belong - The Weeknd // I Know You - Skylar Grey // Ana And Christian - Danny Elfman // Did That Hurt? - Danny Elfman


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Tak ja osobne nevidím zmysel písať recenziu na ... (JohnWayne, 27.02.2015 01:17) Reagovat

    Tak ja osobne nevidím zmysel písať recenziu na toto OST, keďže sú to všetko len po preberané songy od iných interpretov, väčší zmysel by som videl, keby sa píše o SCORE

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY