Box Office: Erotických Padesát odstínů šedi vyprodalo kina

Vydáno: 16.02.2015 07:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Adaptace erotického bestselleru Padesát odstínů šedi se samozřejmě stala nejnavštěvovanějším filmem uplynulého víkendu, očekávaných rekordů však nedosáhla. Na druhém místě se umístil Kingsman.
Dakota Johnson ve filmu Padesát odstínů šedi / Fifty Shades of GreyMánie okolo adaptace knižního fenoménu Padesát odstínů šedi dosáhla během uplynulého víkendu maxima, tudíž můžeme očekávat pozvolné upadávání matného a už vůbec ne lechtivého filmu do zapomnění...než se rozjede kampaň jeho druhého dílu. Toho se jistě dočkáme co nevidět, protože aktuální část utržila v kinech monumentálních 81 milionů dolarů, což je druhý nejlepší únorový otvírák historie (za Umučení Krista v roce 2003 diváci zaplatili o dva miliony více) a pátý největší otvírák, co se týče eRkových filmů.

Odborníci předpovídali, že by obě tyto mety mohl snímek pokořit, nakonec se ale tak nestalo. Film měl totiž největší nárůst diváků a vyprodaná kina hlavně o předpremiérách a pátečních premiérových projekcích, kam naklusaly všechny natěšené fanynky, v průběhu víkendu začal zájem trochu opadat (v porovnání soboty a neděle celkem o 60%). Studio Universal každopádně udělalo velmi dobrý tah s chytrým uvedením na svátek zamilovaných, takže na Padesát odstínů šedi mohli zavítat i diváci hledající pouze žánr romantického filmu. 

Jamie Dornan ve filmu Padesát odstínů šedi / Fifty Shades of GreyÚspěch je samozřejmě také zásluhou obludné propagační kampaně, která středněrozpočtový snímek za 40 milionů dolarů dokázala protlačit na všechny mediální kanály - vzhledem k negativním recenzím (i té naší) a ohlasům tak můžeme říci, že úspěšný film bohužel nedělá kvalita, ale kvalitní marketing. Anastasii Steel a Christianu Greyovi se však ve srovnání s jinou "fenomenální" ságou Stmívání (otvírák za 69 milionů) dařilo o poznání lépe a studio se může za pouhé tři dny od uvedení radovat ze sumy 239 milionů dolarů celosvětově.

Překvapením je však i druhá novinka týdne, Kingsman: Tajná služba, která se umístila na druhém místě s 35 miliony dolarů. Jistě, s Padesáti odstíny šedi soupěřit nemohla, ale v žánru eRkových komiksových adaptací se jedná o jednoznačný úspěch. Zároveň jde o komerční stabilizaci režiséra Matthewa Vaughna, který si od svého stejně nekorektního Kick-Ass z roku 2010 (19 milionů otvírák) polepšil o více než patnáct milionů dolarů, což je důkazem, že publikum na jeho absurdně přepálené krvavé podívané stále letí. Parafráze špionážních dobrodružství a velká pocta bondovkám sice nebude žádný extra výdělečný titul, na zelená čísla to však studiu Fox bude stačit. Radovat se mohl i Colin Firth, pro něhož jde o zatím nejúspěšnější titul kariéry.

Fotografie z filmu Kingsman: Tajná služba / Kingsman: The Secret ServiceVe zbytku žebříčku se nacházejí snímky z předchozích týdnů - na trojce a čtyřce úspěšný animák SpongeBob ve filmu: Houba na suchu a hitový Americký sniper, na pětce a šestce zase blockbusterové propadáky jako sci-fi Jupiter vychází a fantasy Sedmý syn. Příští víkend přední tři až čtyři pozice zřejmě nic neohrozí, protože do amerických kin vstupuje trojice nevýrazných novinek. Širokého nasazení se dočká teenagerská komedie The DUFF, ztřeštěná komedie Hot Tub Time Machine 2 o vířivce cestující časem a sportovní drama s Kevinem Costnerem McFarland, USA.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 13.02.2015

 1. Padesát odstínů šedi 81,7 mil. (novinka)
 2. Kingsman: Tajná služba 35,6 mil. (novinka)
 3. SpongeBob ve filmu: Houba na suchu 30,5 mil.
 4. Americký sniper 16,4 mil.
 5. Jupiter vychází 9,4 mil.
 6. Sedmý syn 4,2 mil.
 7. Paddington 4,1 mil.
 8. Kód Enigmy 3,5 mil.
 9. Dokonalý svědek s.r.o. 3,4 mil.
10. Project Almanac 2,7 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY