TV tipy: Netradiční žánrovky a Nicolas Cage v trabantu hledají cestu ven

Vydáno: 13.02.2015 18:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Náš televizní výběr udělá tentokrát radost těm, kteří dávají přednost ne tak známým a dokonalým žánrovkám, u nichž si mohou víceméně oddechnout. Mimo několika netradičních romancí jednoznačně upoutá premiéra oceňované Cesty ven.
Tajemství nesmrtelných (Tuck Everlasting) (pátek 13. 2., Prima Love, 20.15 - 22.20)

Plakát filmu Tajemství nesmrtelných / Tuck EverlastingRomantické drama z produkce studia Disney není nijak originální a zásadní, přesto nikoho neurazí. Režírující Jay Russell rozhodně nevyužil celý potenciál tématu smrti a věčného života, ale soustředil se spíše na romantickou a trochu pohádkovou linii, která jde na ruku prakticky celé rodině. Podařilo se mu vytvořit potřebnou atmosféru a vyhnout se úplné kýčovitosti a sladkobolnosti, takže se dá s klidem odpustit i předvídatelný příběh. Dobrou volbu prokázal též u obsazení, v němž se vedle ústředních Alexis BledelJonathana Jacksona objeví spolehliví William Hurt, Sissy Spacek nebo Ben Kingsley. Příjemná a ideální jednohubka na páteční večer.

Synopse: Dospívající Winnie Foster (Alexis Bledel), kterou matka tyranizuje, spatřuje svobodu na toulkách v lesích. Tam se jednoho dne spřátelí se záhadným Jessem Tuckem (Jonathan Jackson), který ji naprosto okouzlí a fascinuje. Dívka ovšem brzy zjišťuje, že mladík i jeho rodina skrývají velké tajemství, které jí navždy změní život.

Zajímavost: Snímek je adaptací předlohy Natalie Babbitt, dost se ale od ní liší.

Originální trailer filmu Tajemství nesmrtelných / Tuck Everlasting

60 sekund (Gone in Sixty Seconds) (pátek 13. 2., Nova, 21.50 - 00.05)

Plakát filmu 60 sekund / Gone in Sixty SecondsTypicky hollywoodská miléniová zábava jede čistě na první signální a nesmí se u ní moc přemýšlet. Režírující Dominic Sena tedy neprokázal moc invence a spíše jen za sebe naskládal na povrchu atraktivní akční scény a vše vsadil na svižné tempo, velké množství honiček a hlavně luxusních aut, která jsou krásná na pohled. Relativně slušné je i obsazení, v němž tedy titulní Nicolas Cage a Angelina Jolie dvakrát nepřesvědčí, naštěstí to kompenzují kupříkladu Giovanni Ribisi, Scott Caan, Delroy Lindo nebo Will Patton. Absence příběhu a chvilkami i zoufalé nudy si ale nejde nevšimnout. Předvíkendový výplach.

Synopse: Randall Raines (Nicolas Cage) býval nejlepším zlodějem aut v USA. Teď ale dlouhá léta už seká dobrotu, ačkoli choutky pořád má. A právě ty se mu budou hodit, neboť jeho mladší bratr se zapletl s nemilosrdným gangsterem a připravil ho o desítky kradených aut k prodeji. Pokud tedy nemá sourozenec zemřít, musí se Randall vrátit do akce a během tří dnů ukrást padesát drahých a náležitě zabezpečených automobilů.

Zajímavost: Cage natočil většinu honiček sám, protože absolvoval několik jezdeckých výcviků, které se mu náramně zalíbily.

Originální trailer filmu 60 sekund / Gone in Sixty Seconds

Muži v offsidu (sobota 14. 2., ČT1, 15.00 - 16.35 / neděle 15. 2., 07.15 - 08.50)

Plakát filmu  / Muži v offsiduAdaptace slavného humoristického románu Karla Poláčka je snad prvním československým sportovním filmem a patří k vůbec prvním zvukovým snímkům na našem území. Režírující Svatopluk Innemann v něm představil stylovou a inteligentní záležitost, která je plná legendárních nejen fotbalových hlášek, laskavého humoru a skvělých hereckých výkonů, které obstarávají především Hugo Haas, Jindřich Plachta a Theodor Pištěk. Z dnešního pohledu už kamera a nemotorná snaha o zakomponování skutečných fotbalových zápasů do děje působí směšně a zub času se na výsledku hodně podepsal, už jen kvůli určité nostalgii, fanouškovské slušnosti a některým vytříbeným momentům to rozhodně za vidění stojí. Pro milovníky kulatého nesmyslu jasná povinnost.

Synopse: Pan Richard Načeradec (Hugo Haas) vlastní obchod s konfekcí, je velkým fanouškem SK Slavie a přes odpor své ženy chodí každou neděli na fotbal. Krejčí Emanuel Habásko (Jindřich Plachta) žije osaměle s dospělým synem (Eman Fiala) a oba fandí SK Viktorii Žižkov. Tito tři se potkávají na zápasech, vzájemně se pošťuchují a prožívají neuvěřitelná dobrodružství, která jim může dopřát jen jejich sportovní vášeň.

Zajímavost: Film se kvůli velkému úspěchu promítal v pražských kinech dvanáct týdnů, což bylo ve své době výjimečné.

Ukázka z filmu Muži v offsidu

Cesta ven (sobota 14. 2., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu  / Cesta venČtyřmi Cenami české filmové kritiky čerstvě ověnčené tuzemské drama je velice zdařilým sociálním dramatem, které se nesnaží o diváckou podbízivost, ale spoléhá na syrový realismus. Režisér a scenárista Petr Václav skvěle odpozoroval chování romské komunity a dokázal ho převést do výsledného filmu, aniž by ji nějak karikoval nebo zesměšňoval. Výsledku výrazně prospívá i skrytý apel o nebezpečí dluhů, do nichž může zabřednout kdokoli. Je možná škoda, že herecké výkony jsou značně nevyrovnané (na druhou stranu autentické) a celé je to trochu dramaturgicky nezvládnuté, to ale nic nemění na tom, že své ceny si civilní snímek rozhodně zaslouží, což potvrdí i naše nadšená recenze.

Synopse: Silná mladá matka se odmítá smířit s nepříznivým společenským statutem a pokouší se pro sebe i pro svou dcerku vybojovat lepší život. Její snaha je ale lemována zklamáním, objevuje se ovšem také naděje. Musí bojovat s vlastní komunitou, velkými dluhy i nepřející společností. Podaří se jí to?

Zajímavost: Klaudia Dudová padla režisérovi do oka na romské zábavě a herecké ambice prý určitě neměla.

Originální trailer filmu Cesta ven

Vztek (Blue in the Face) (neděle 15. 2., Barrandov, 00.30 - 02.10)

Plakát filmu Vztek / Blue in the FaceVolné pokračování snímku Smoke doplácí především na epizodičnost jednotlivých příběhů a dějovou rozvláčnost. Režijní dvojice Wayne Wang a Paul Auster, které s videosekvencemi pomáhal Harvey Wang, se film pokusila oživit reálnými záběry Brooklynu, čímž z něj udělala hraný dokument. Ten doplňuje několik improvizovaných momentů, o něž se postaralo výtečné obsazení, jemuž dominují Harvey KeitelLou Reed, Michael J. Fox a Jim Jarmusch. Pokud nebudete očekávat příliš, měli byste se solidně pobavit.

Synopse: Když se chamtivý majitel snaží zavřít obchod s doutníky a přeměnit ho na vegetariánskou restauraci, musí se sejít parta starých přátel a pokusit se tomu zabránit.

Zajímavost: Snímek byl natočen za pouhých pět dní.

Ukázka z filmu Vztek / Blue in the Face

Slib věčné lásky (Love´s Enduring Promise) (neděle 15. 2., Nova Cinema, 13.30 - 15.10)

Plakát filmu Slib věčné lásky / Love's Enduring PromiseU nás prakticky neznámý, v zahraničí však velice slušně hodnocený televizní snímek mnohé odradí svým křesťanským vyzněním. Režírující Michael Landon Jr. se na náboženství soustředí opravdu až moc a jeho motivy vkládá i tam, kde jsou zcela zbytečné, čímž divákovi sledování jen ztěžuje. Řemeslně sice nepředvádí nic uchvacujícího, ale na televizní poměry zaujme solidním tempem, krásnou kamerou a dobovou atmosférou. V hlavních rolích se ze známějších tváří objeví pouze January Jones a Katherine Heigl. Patříte-li ke generaci dospívajících dívek, měli byste si film užít mnohem více než třeba vaši rodiče. Příjemná jednohubka po nedělním obědě.

Synopse: Farmář Clark Davis (Dale Midkiff) si při štípání dříví vážně zraní nohu a nemůže se starat o hospodářství. Jeho milující rodina ho ale podporuje, takže na poli do úmoru pracují jeho žena Marty (Katherine Heigl) i dcera Missie (January Jones). V nejtěžší chvíli se navíc ve městě objevuje neznámý cizinec, který se potřebuje vyrovnat se svou minulostí. 

Zajímavost: Film vychází z knižní předlohy Janette Oke.

Originální trailer filmu Slib věčné lásky / Love´s Enduring Promise

Comancheros (The Comancheros) (neděle 15. 2., Fanda, 17.35 - 19.30 / pondělí 16. 2., 03.05 - 08.00 / 14.30 - 16.25)

Plakát filmu Comancheros / The ComancherosWestern z konce šedesátých let nepatří u nás k těm nejreprízovanějším, což je zapříčiněno tím, že je zaměnitelný a k vrcholu žánru má přece jen daleko. Režírující Michael Curtiz se mohl opřít o poměrně obří výpravu a zajímavou, i když nijak originální zápletku. Vyšel mu také tah s určitým odlehčením a vtipné scény vesměs fungují, navíc tu je i slušná akce. V hlavní roli nezklame legendární John Wayne, vedle něhož se ale neztratí ani Lee Marvin. Jen je zkrátka znát, že se jede až moc na jistotu a zoufale tu chybí zapamatovatelný moment nebo atraktivnější přestřelka. Slušná žánrovka.

Synopse: Texaský ranger Jake Cutter (John Wayne) zatkne sukničkáře a hazardního hráče Paula Regreta (Stuart Whitman), který den předtím zastřelil v souboji syna významného soudce. Zanedlouho se ale oba muži musí spojit, protože do města přijíždí hrozba v podobě comancheros - mužů, kteří prodávají alkohol a zbraně indiánům.

Zajímavost: Curtiz, který krátce po dokončení filmu zemřel, byl už během natáčení těžce nemocný a některé sekvence za něj natočil Wayne.

Oficiální trailer filmu Comancheros / The Comancheros

Baaria (Baaría) (neděle 15. 2., ČT art, 20.20 - 22.45)

Plakát filmu Baaria / BaarìaNejosobnější počin Giuseppe Tornatoreho je vzpomínkou na jeho dětství a dospívání a jak už to s podobnými filmy bývá, nesedne úplně každému. Nechybí tu tradiční krásná kamera, uchvacující atmosféra Sicílie, plno barev, nádherná hudba Ennia Morriconeho a velmi dobré výkony vesměs neznámých představitelů, na druhou stranu je zvolené tempo dost pomalé, stopáž přetažená a hlavně absentuje příběh, který je jen sledem tu více, tu méně zábavných a zajímavých epizod ze života jednoho regionu. Tolerantnější a náročnější divák ale snímkem určitě nepohrdne.

Synopse: V rozmezí třicátých a sedmdesátých let minulého století se na malé italské vesničce odehrává obyčejný příběh jedné rodiny, která prochází bouřlivými dějinami svými i těmi národními a snaží se svým dětem předat důležité životní rady.

Zajímavost: Snímek se skoro celý natáčel v Tunisku.

Originální trailer filmu Baaria / Baaría

Pět minut v nebi (Five Minutes of Heaven) (pondělí 16. 2., ČT2, 21.50 - 23.15)

Plakát filmu Pět minut v nebi / Five Minutes of HeavenV našich končinách málo známé psychologické drama vychází ze skutečné události a opírá se o silný a působivý příběh a střet dvou rozdílných mužů. Zejména první polovina, v níž režisér Oliver Hirschbiegel nastoluje hutnou atmosféru a svižné tempo a rozehrává onu zajímavou zápletku, je výtečná. Ve druhé polovině už mu trochu dojde dech, rázem nemá moc co nabídnout, jeho styl založený na střídání pocitů a vnitřních monologů se okouká a celý závěr působí hodně zvláštně. Nad vodou tak v těchto chvílích drží film především výborní Liam Neeson a James Nesbitt v ústředních rolích. Malinko nedotažená žánrovka.

Synopse: V roce 1975, kdy Severním Irskem zmítalo násilí a vrcholily snahy o osvobození od Velké Británie, vznikla nenávist mezi Alistairem Littlem (Liam Neeson) a Joem Griffinem (James Nesbitt). První jmenovaný totiž zabil Joeova bratra jen kvůli jinému náboženskému vyznání a ačkoli si za čin odseděl dvanáct let, jeho vina není smazána. Po více než třech dekádách se navíc tihle dva mají setkat v televizním pořadu, kde by měli hledat cestu, jak se se vším vyrovnat. Je to ale vůbec možné?

Zajímavost: Z festivalu v Sundance si snímek odnesl cenu za režii.

Oficiální trailer filmu Pět minut v nebi / Five Minutes of Heaven

Trabantem napříč Afrikou (středa 18. 2., ČT2, 21.30 - 23.10)

Plakát filmu  / Trabantem napříč AfrikouČeské dokumentární road movie vzbuzuje obdiv z hlediska organizace celé výpravy a odvahy všech účastníků. Režírující Dan Přibáň, jemuž vypomohla i střihačka Dana Zlatohlávková, dokázal na diváka přenést nadšení celého štábu, dobrodružnou atmosféru, nebál se ironie i humoru mířícího na vlastní osobu a film tak obdařil kromě svěžího tempa i velmi zvláštním a nepřenesitelným kouzlem. To pak ani tolik nevadí, že informací je tu přespříliš a chvílemi to vypadá jako krátký sestřih z netradiční dovolené. Hodně energická a pozitivní záležitost.

Synopse: Banda nadšenců se vydala prozkoumat černý kontinent v jednom z nejprimitivnějších aut, jaké kdy bylo vyrobeno. Projela jedenáct států a dokázala, že i v trabantu můžete vyrazit na zdánlivě nemožnou a nebezpečnou pouť.

Zajímavost: Výprava ujela zhruba dvacet tisíc kilometrů.

Originální trailer filmu Trabantem napříč Afrikou


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY