Recenze: 12 Monkeys - Kultovní opice v televizním formátu

Vydáno: 25.01.2015 10:52 - Ivan Hladík | foto: facebook tvůrce

Film 12 opic byl svého času (a pořád je) v mnoha ohledech přelomový. Proto bylo jen otázkou času, kdy jeho oblíbenost a potenciál převezmou televizní producenti. Vyplatí se na nový seriál stanice SyFy podívat?
Stanice SyFy nedisponuje na svém kontě zajímavými tituly, až na výjimky. Mezi ty patří zejména Battlestar Galactica nebo reality show pro začátečníky v oboru filmových masek Face/Off. Teď televize nasadila projekt, od něhož si hodně slibuje – 16. ledna 2015 odstartoval v premiéře první díl seriálu 12 Monkeys. Scénář vychází z dnes již klasického příběhu, který na filmové plátno přivedl v roce 1995 režisér Terry Gilliam, v hlavních rolích s Brucem WillisemMadeleine Stowe a Bradem Pittem. Na základě tohoto nečekaného hitu (diváci na film reagovali zvolna, zpočátku se vůbec nezdálo, že půjde o hit) se před námi otevírá příběh, ve kterém se z roku 2043, kdy neznámý virus zničil většinu světové populace, vrací cestovatel v čase James Cole, aby v roce 2015 zastavil jeho šíření.

Fotografie z filmu  / 12 MonkeysJeho pomocníkem ve světě, který Cole (Aaron Stanford) nezná, se mu stává Dr. Cassandra Railly (Amanda Schull). Ta je odborníkem na viry, má před sebou slibnou kariéru, zřejmě i milostný poměr s ambiciózním kolegou Aaronem Markerem (Noah Bean), když se na zadním sedadle jejího vozu objeví zarostlé, nesmysly blekotající individum Cole. Neustále trvá na tom, že ho musí doktorka odvézt za nějakým Lelandem Frostem. Později se ukáže, že pravým cílem zájmu je jistý Goines (ve filmu Jeffery, muž v podání Brada Pitta, zde Jennifer, žena ztvárněná Emily Hampshire).

Mezitím ale uplynou dva roky. Zatímco zpočátku je Cassandra samozřejmě přesvědčená, že Cole, který jí vypráví o tom, jak přišel z budoucnosti zachránit svět, je jen podivným týpkem pro psychiatra, když přímo před ní zmizí (zpět do budoucnosti), vše se změní. Cassandra po dvou letech přichází na místo, kde by se s Colem měla sejít a to se také stane. Postupně zjišťuje, že budoucnost je opravdu ohrožena a spolu se svým novým známým dělá vše proto, aby svět nezachvátil virus. S osobními oběťmi se počítá, akce může začít.

Aaron Stanford ve filmu  / 12 MonkeysIhned je třeba říct, že představitel Colea nesahá v charismatu a atraktivitě Bruci Willisovi ani po kotníky, nicméně… něco na něm je. Aarona Stanforda jsme mohli vidět ve filmech X-Men: Poslední vzdor nebo v béčkovém Hory mají oči, ale nejspíš si ho nebudete pamatovat, jeho projev je příliš tuctový. Výraznější v tandemu je Amanda Schull, televizní herečka, která si odskočí do filmu vzácně, třeba v případě role ve snímku J. Edgar. Hádejte, kdo asi tak hraje hlavního záporáka prvního dílu. Klidně prozradím, že další okénko v takovém svém osobním „adventním“ kalendáři si otevřel opět Željko Ivanek (to si vždycky režisér nějakého dílka sedne, zjistí, že potřebuje záporáka a zavolá Željkovi). Jeho herectví už v té spoustě rolí podobných si jako vejce vejci snad ani nevnímáme. Nejspíš už ani sám Željko – prostě přijde, zatopí všem okolo, shrábne honorář a jde škodit o dům dál.

Osm režisérů (pod vedením Davida Grossmana), šest autorů scénáře a hlavně tvůrci nápadu Terry MatalasTravis Fickett – to je plánovaná první řada. Přestože na film tenhle seriál nikdy mít nebude, tím jsem si jist, zatím to celé nevypadá špatně. Zvláště vy, kteří nepamatujete původní film tak dobře, si můžete jeho televizní podobu užít. Hlavní téma totiž nabízí slušné množství možností, jak příběh rozvést a udělat jej v seriálové podobě napínavější, akčnější a plný zvratů. Námět si o to vysloveně říká. Jak ho tvůrci využijí? Ještě uvidíme.

Oficiální trailer úvodní části seriálu 12 Monkeys


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY