BD a DVD tipy: Chlapectví je nelítostným soubojem

Vydáno: 22.01.2015 15:00 - | foto: Warner Bros

Leden bývá na trhu s nosiči pro domácí kina slabší. Co se ale ztrácí na kvantitě, získává letos na kvalitě. Dvě výborné katalogovky od Magic Boxu (Podnikavá dívka, Nelítostný souboj) doplňuje oscarový kandidát (Chlapectví).
Chlapectví
FilBD obal filmu Chlapectví / mografie Richarda Linklatera je co do žánrů i jejich zpracování rozmanitá, o kvalitách jednotlivých děl nemluvě. Původně indie filmař, který byl v počátcích své kariéry spojován s tzv. Sundance generací, bývá nejčastěji zmiňován v souvislosti s tím, jak přistupuje k pojímání času ve filmu. Zatímco v trilogii Před úsvitem/Před soumrakem/Před půlnocí jsme se s ústřední dvojíci setkávali vždy po devíti letech a sledovali necelý den v jejich životě, v Chlapectví vidíme v podobě střípků z dvanácti let života dospívání jednoho kluka. Snímek, který pravděpodobně poprvé ve fikční tvorbě zužitkovává dokumentární časosběrnou metodu, je indie popíkem pro všechny. Obzvlášť pro ty, kterým nebude vadit, že osudy vedlejších postav jsou mnohdy zajímavější, že vyznění v duchu naplnění amerického snu je banální a nucené a že zkušenost z dospívání není univerzální, a tak zde vyobrazený model může některé diváky minout.

Bonus (BD):  Featurette (cca. 2,5 min.).
Obraz (BD): 16:9 / 1,85:1 / FullHD.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky, česky, maďarsky; DTS 5.1 portugalsky, španělsky, thajsky, turecky; DTS 5.1 polsky (voice-over). 
Titulky (BD): české, anglické, bulharské, čínské, estonské, hebrejské, chorvatské, indonéské, korejské, litevské, lotyšské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovinské, španělské, thajské, turecké, ukrajinské.

Pozn. bonusový materiál obsahuje české titulky.

Doporučená cena: 299 Kč (DVD), 499 Kč (BD).

V prodeji od 14. 01. 2015.

Koupit na Bontonland.cz

Rozhovor Richarda Linklatera s Ellarem Coltranem, moderovaný Ericem Kohnem

Nelítostný souboj
BD obal filmu Nelítostný souboj / HeatDen předtím, než do kin vstoupil nový film Michaela Manna Hacker, vychází na Blu-rayi od stejného tvůrce Nelítostný souboj. Kult z poloviny devadesátých let je považován za vrchol Mannovy tvorby a srovnání s ním se nevyhne v podstatě žádný z jeho pozdějších snímků, zvlášť když jde povětšinou o thrillery s dvěma protagonisty a důrazem na v žánru nepříliš vídanou a především slýchanou autenticitu. Dalo by se ovšem argumentovat, že příběh o mužích na opačných stranách zákona je tak dobře přijímán proto, že nejvíce z Mannových filmů odpovídá nárokům na klasicky vystavěné a odvyprávěné dílo, jehož přesah v podobě stírání hranic mezi dobrem a zlem je díky paralelám mezi policistou a zločincem jasně srozumitelný. A "návdavkem" má výborné herecké výkony zejména od Ala Pacina a Roberta De Nira, kteří se setkávají ve filmu vůbec poprvé (v druhém Kmotrovi se "míjeli").

Bonus (BD):  Disk neobsahuje bonusové materiály.
Obraz (BD): 16:9 / 2,40:1 / FullHD.
Zvuk (BD): Dolby TrueHD 5.1 anglicky; Dolby Digital 5.1 česky; Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over); Dolby Digital 2.0 maďarsky, thajsky; Dolby Digital 2.0 rusky (voice-over). 
Titulky (BD): české, anglické pro neslyšící, čínské, hebrejské, korejské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, thajské, turecké.

Doporučená cena: 399 Kč (BD).

V prodeji od 14. 01. 2015.

Koupit na Bontonland.cz

Vystřižené scény z filmu Nelítostný souboj (1995)

Podnikavá dívka
BD obal filmu Podnikavá dívka / Working GirlPodnikavá dívka patří mezi méně výrazné počiny nedávno zesnulého režiséra Mikea Nicholse, přestože byl snímek nominován na šest Oscarů včetně toho hlavního (získal ovšem pouze jednoho, za píseň Let the River Run, která se po hříchu nenachází mezi velmi skromným bonusovým materiálem na právě vycházejícím katalogovém Blu-rayi). Panuje představa, že jde o romantickou komedii, což je - navzdory režii a hereckým výkonům - jeden z důvodů, proč je film v kontextu celé režisérovy filmografie méně vyzdvihován. Navzdory veškerému situačnímu humoru jde ale o pitvu společnosti, která americký sen ukazuje velmi jízlivým způsobem, když úspěch protagonistky v závěru relativizuje posledním záběrem.

Bonusy (BD):  2x Upoutávka (cca 1,5 min., cca 2 min.); 3x TV Spot (každý cca 30 s.).
Obraz (BD): 16:9 / 1,85:1 / FullHD.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky; DTS 5.1 francouzsky, německy; Dolby Digital 2.0 anglicky, česky; DTS 2.0 italskykastilsky; Dolby Digital 1.0 španělsky, thajsky. 
Titulky (BD): české, anglické pro neslyšící, čínské, dánské, finské, francouzské, holandské, islandské, italské, kastilské, korejské, německé, norské, polské, portugalské, řecké, španělské, švédské, thajské.

Pozn. bonusový materiál neobsahuje české titulky.

Doporučená cena: 399 Kč (BD).

V prodeji od 14. 01. 2015.

Koupit na Bontonland.cz

Upoutávka na VHS vydání filmu Podnikavá dívka (1989)

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY