TV tipy: Nedotknutelné, nadčasové a oceňované snímky

Vydáno: 02.01.2015 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Další rok začíná v televizi velmi příjemně a přichází s řadou oceňovaných snímků, které prakticky nezestárly a mají nadčasovou platnost. V programu tak najdete třeba Nedotknutelné, Cyrana z Bergeracu nebo Bílou nemoc.
Andělský podíl (The Angels´ Share) (pátek 2. 1., ČT art, 22.00 - 23.40)

Plakát filmu Andělský podíl / The Angels' ShareKoprodukční evropské komediální drama má zásadní problém ve svém sociálním přesahu. Režírující Ken Loach totiž sleduje postavy ze dna společnosti, které nejsou každému sympatické, což se odráží na celkovém hodnocení. Příliš mu tak nepomůže ani jakési "levičácké" poselství, které se přece jen u nás chápe trošku jinak než v Británii. Na druhou stranu potěší pár neotřelých vtípků, pohodová atmosféra a obsazení tvořené neznámými tvářemi. Jen ty vážnější momenty trochu drhnou.

Synopse: Robbiemu (Paul Brannigan) je lehce přes dvacet, nemá práci, očekává potomka a navíc je za napadení jiného mladíka odsouzen k veřejným pracem. A právě ty mu změní život - v průběhu jejich vykonávání se totiž seznámí s partičkou ztracených existencí, jejichž vedoucí Harry (John Henshaw) má vášeň pro whisky. Když se všichni vydají na degustaci tohoto oblíbeného nápoje, objeví v sobě Robbie talent pro rozpoznávání i těch nejjemnějších chutí. V momentě, kdy se dozví, že se chystá aukce náhodně objeveného soudku té nejlepší whisky na světě, vycítí příležitost, jak konečně zabezpečit sebe a svou rodinu do konce života.

Zajímavost: Paul Brannigan, který hraje jednu z hlavních rolí, byl v šestnácti letech odsouzen na čtyři roky do vězení za ozbrojené přepadení. 

Český trailer filmu Andělský podíl / The Angels' Share

Fimfárum 2 (sobota 3. 1., ČT :D, 13.00 - 14.35)

Plakát filmu  / Fimfárum 2Prostřední díl animované trilogie oceněný Českým Lvem za výpravu je sice kompaktnější než předchůdce, už se z něj ale vytratila typická "werichovská" atmosféra. Režírující čtveřice Vlasta Pospíšilová, Břetislav Pojar, Aurel Klimt a Jan Balej předkládá opravdu výtečnou práci a na animace je radost pohledět a nelze jim prakticky nic vytknout. Všem příběhům ale bohužel chybí lepší náboj, vtip, jakési kouzlo a hlavně pointa, takže mnohdy nemají moc co nabídnout. Vzhledem k relativně krátké stopáži a vysoké řemeslné úrovni byste se ale nikdy nudit neměli. Velmi dobrá žánrovka.

Synopse: Snímek přináší další čtyři klasické pohádky z dílny Jana Wericha, konkrétně Palečka, Hrbáče z Damašku, Tři sestry a jeden prsten a Moře, strýčku, proč je slané?

Zajímavost: Snímek byl na Českého Lva nominován v kategorii Hudba.

Originální trailer filmu Fimfárum 2

Muž z Laramie (The Man from Laramie) (sobota 3. 1., Prima, 14.55 - 17.00)

Plakát filmu Muž z Laramie / The Man from LaramieU nás ne moc známý western sice patří mezi ty tzv. klasické, přesto je ale poměrně netradiční a možná i trošku náročnější. Režírující Anthony Mann v něm totiž kromě zmíněného žánru kombinuje i psychologické drama a detektivku, rezignuje na množství akce a soustředí se spíše na propracované postavy a důležité dialogy, které nejsou jen výplní. Očekávejte také dlouhé a pomalé záběry, které dotváří zajímavou a poněkud ponurou atmosféru. V hlavní roli nezklame spolehlivý James Stewart. Neobvyklá žánrovka na víkendové odpoledne.

Synopse: Bývalý kavalerista a nyní obchodník Will Lockhart (James Stewart) přichází z wyomingského Laramie do Nového Mexika, kde pátrá po tajném obchodě se zbraněmi, který stál život jeho bratra. Brzy se tu dostává do konfliktu s mocným rančerem (Donald Crisp), který pomalu ztrácí zrak a chystá se své impérium předat podobně krutému synovi (Alex Nicol).

Zajímavost: Film bývá velmi často popisován jako westernová verze Krále Leara.

Originální trailer filmu Muž z Laramie / The Man from Laramie

Nedotknutelní (Intouchables) (sobota 3. 1., ČT2, 20.00 - 21.55)

Český plakát filmu Nedotknutelní / IntouchablesČtyři roky staré francouzské komediální drama, kolem něhož se svého času vytvořil opravdu velký hype, je hodně zajímavou podívanou a také důkazem toho, že hollywoodské postupy lze aplikovat i v Evropě. Režírující dvojka Olivier NakacheEric Toledano nepřináší absolutně nic nového a pracuje s otřepaným a stokrát viděným příběhem, podařilo se jí to ale natolik přesvědčivě, že na svou stranu získala drtivou většinu diváků. Vsadila totiž na chytrou kombinaci humoru a hluboce lidského dramatu, střídmé dávkování emocí, fungující přesah a sympatické postavy, z nichž ty hlavní brilantně ztvárnili François Cluzet a Omar Sy. Na první podívání bezchybná záležitost odhalí své nedostatky až při opakovaných projekcích. Více odhalí naše recenze.

Synopse: Ochrnutý a bohatý aristokrat Philippe (François Cluzet) si za svého nového opatrovníka vybere tu nejméně vhodnou osobu, živelného mladíka Drisse (Omar Sy), jehož právě propustili z vězení. A ačkoli jsou oba dost odlišní a každý má jiný sociální původ, najdou k sobě cestu a jejich přátelství se pomalu upevňuje a stává se nedotknutelným.

Zajímavost: V domácích kinech se snímek stal druhým nejnavštěvovanějším francouzským počinem v historii.

Český trailer filmu Nedotknutelní / Intouchables

Kalifornie (Kalifornia) (sobota 3. 1., Fanda, 22.00 - 00.00 / neděle 4. 1., 03.10 - 08.00)

Plakát filmu Kalifornie / KaliforniaKrimidrama z počátku devadesátých let je režijním debutem a dodnes nepřekonaným počinem Dominica Seny. Tehdy nadějný tvůrce dokázal vytvořit potřebnou hutnou atmosféru, podařilo se mu brilantně a znepokojivě vylíčit psychologii vraha a celé to navíc zahalil do efektního a na svou dobu velmi zdařilého a neotřelého vizuálu. Vše si pojistil výtečnými výkony, které obstarávají především Brad PittJuliette Lewis, David Duchovny a Michelle Forbes. Někdy to možná mohlo být trošku drsnější a s odstupem času už film nepřináší nic nového ani originálního, za vidění ale pořád stojí.

Synopse: Intelektuální pár Brian (David Duchovny) a Carrie (Michelle Forbes) se vydává na cestu napříč USA, aby načerpal informace ke své nové knize o sériových vrazích. Zanedlouho se seznámí s Earlym (Brad Pitt) a jeho přítelkyní Adele (Juliette Lewis), kterým nabídnou společnost a doprovod. Netuší ale, že k poznatkům o chování vrahů už nebudou muset jet nijak daleko.

Zajímavost: Pitt si kvůli roli nechal vytrhnout zub.

Oficiální trailer filmu Kalifornie / Kalifornia

Vše o mé matce (Todo sobre mi madre) (sobota 3. 1., ČT art,  23.10 - 00.50)

Český plakát filmu Vše o mé matce / Todo sobre mi madreDržitel Oscara za cizojazyčný snímek definitivně proslavil režiséra a scenáristu Pedra Almodóvara a pro mnohé definoval jeho pozdější styl. V rafinovaném queer dramatu se španělský tvůrce nebojí jít až do hloubky mezilidských vztahů, upozornit na nešvary, které se v nich objevují, naservírovat divákovi silný a emoční příběh, nad nímž bude dlouho přemýšlet a zároveň ho šokovat některými momenty a postavami. Samozřejmostí už jsou výtečné výkony méně známých tváří, z nichž zaručeně poznáte snad jen autorovu múzu Penélope Cruz. Někdy je to ovšem celé až moc odtažité a zbytečně "odpudivé".

Synopse: Estéban tragicky zemřel. Bylo mu právě sedmnáct a poslední řádky v jeho deníku patřily otci, s nímž se nikdy nesetkal, protože ten o jeho existenci ani nevěděl. Chlapcova matka (Cecilia Roth) se tak vydává po stopách svého mládí a chce transvestitu Lolu (Toni Cantó) najít a s jeho otcovstvím ho obeznámit.

Zajímavost: Film získal mimo jiné dvě ceny BAFTA a dvě ocenění na festivalu v Cannes.

Mezinárodní trailer filmu Vše o mé matce / Todo sobre mi madre

Cyrano z Bergeracu (Cyrano de Bergerac) (neděle 4. 1., ČT art, 20.20 - 22.35 / čtvrtek 8. 1., 00.35 - 02.50)

Plakát filmu Cyrano z Bergeracu / Cyrano de BergeracFrancouzská historická romance patří k těm vůbec nejlepším adaptacím původní hry Edmonda Rostanda. Režírující Jean-Paul Rappeneau, který se podílel i na scénáři, v ní prokázal velký cit a k fungujícím divadelním prvkům (silné dialogy, morální dilemata, promyšlený příběh) přidal i ty filmové (umírněný střih, bohatá výprava a Oscarem oceněné kostýmy) a stvořil tak jedinečný a velmi hluboký zážitek. Klíčovou roli navíc svěřil fantastickému a na Oscara nominovanému Gérardu Depardieu, který z ní udělal svou životní příležitost a zcela zastínil ostatní, mezi nimiž nechybí třeba Anne Brochet nebo Vincent Pérez. Mnoho chyb v této klasice opravdu nenajdete.

Synopse: Úředník s romantickou duší Cyrano z Bergeracu (Gérard Depardieu) je osudově zamilován do krásné Roxany (Anne Brochet), jenže trpí komplexy ze svého velkého nosu a má strach z toho, že ho žena odmítne. Proto píše své veršované a romantické dopisy jménem mladíka Christiana (Vincent Pérez). Jenže vše se někdy provalí. 

Zajímavost: Snímek je vůbec první barevnou adaptací slavného dramatu.

Oficiální trailer filmu Cyrano z Bergeracu / Cyrano de Bergerac

Pod jednou střechou (Life as We Know It) (pondělí 5. 1., Nova, 20.20 - 22.25 / úterý 6. 1., 09.50 - 11.50)

Český plakát filmu Pod jednou střechou / LIfe as We Know ItRomantické komediální drama s nesmyslným českým názvem není nijak originální a rozhodně nevystupuje z klasické žánrové šablony. Režírující Greg Berlanti mu ale naštěstí dodal tak svěží tempo, dokázal načasovat nemnoho opravdu vtipných situací a vytvořil tak pohodovou atmosféru, že nemůže nikoho urazit. Překvapivě funguje i kombinace romantických a vážnějších momentů, takže se nikdy nesklouzne ke kýčovitosti a lacinosti, což je taky moc fajn. V titulních rolích si své poctivě odehrají Katherine Heigl a Josh Duhamel, které ještě doplňují například Josh Lucas, Hayes MacArthur nebo Christina Hendricks. Typická žánrová jednohubka.

Synopse: Holly (Katherine Heigl) a Eric (Josh Duhamel) si spolu dali rande, které ovšem dopadlo katastrofálně. Momentálně je tak spojuje jen vzájemná nelibost a láska k jejich společné kmotřence Sophii. Když ovšem rodiče dívky tragicky zahynou, Holly a Eric se dozvídají, že právě oni byli vybráni jakožto opatrovníci malé holčičky. Dokáží tak vůbec najít společnou řeč?

Zajímavost: Malou Sophii hrají trojčata.

Originální trailer filmu Pod jednou střechou / Life as We Know It

Bílá nemoc (úterý 6. 1., ČT2, 22.05 - 23.50)

Plakát filmu  / Bílá nemocAčkoli československé psychologické drama s prvky sci-fi pochází z konce třicátých let, je silně aktuální a hlavně snesitelné i dnes. Částečně je to dáno nadčasovou předlohou Karla Čapka, z větší části ale hlavně režií Huga Haase, který se nebál některých na svou dobu odvážných a netradičních záběrů, které působí i v současnosti a prokázal obří řemeslnou invenci. Hlavní roli také zvládl s grácií sobě vlastní a celé obsazení, v němž vynikají především výborní Zdeněk ŠtěpánekBedřich Karen, je excelentní. Silný a alarmující příběh v kombinaci s výše zmíněným pak částečně zakryjí i fakt, že samotný konec je dost naivní a utopistický. Ne tak často vysílaný tuzemský klenot. 

Synopse: Maršál (Zdeněk Štěpánek) vyzývá k válce proti sousední zemi, z níž by všichni měli mít prospěch a slávu. Mezitím se však začíná šířit bílá nemoc, která je zatím neléčitelná. Lék na ni se ale zřejmě podařilo najít doktoru Galénovi (Hugo Haas). Ten ovšem odmítá vydat recepturu, neboť nesouhlasí s vyhlášenou válkou a léčí jen chudé pacienty. Situace se vyhrocuje, když onemocní samotný Maršál.

Zajímavost: Snímek byl natočen pouhé dva měsíce po vydání románu a dva roky před druhou světovou válkou.

Ukázka z filmu Bílá nemoc

Alice ve městech (Alice in den Städten) (úterý 6. 1., ČT art, 23.10 - 01.00)

Plakát filmu Alice ve městech / Alice in den StädtenV našich končinách ne zas tak slavné psychologické road movie trošku doplácí jen na přílišnou artovost. Režisér a scenárista Wim Wenders totiž zvolil velmi pomalé tempo, které je patrné zejména v úvodu, kdy se nic moc neděje a film se rozehrává jen dost zvolna. Později už ale silný příběh nabere slušný spád, oslní vtipem i vážnějšími momenty, melancholickou atmosférou a precizními výkony Rüdigera VogleraYelly Rottländer. Když se přenesete přes pár slabších chvilek a zbytečných snah o umění, budete mít co dělat s výtečným a hluboce lidským snímkem, který slabší povahy může i dojmout.

Synopse: Německý novinář Philip (Rüdiger Vogler) se na letišti v USA seznámí s mladou ženou a její devítiletou dcerou Alicí (Yella Rottländer). Matka (Lisa Kreuzer) ho požádá, aby na děvče chvíli dohlédl, jenže brzy je jasné, že muž se o něj bude muset starat mnohem déle, než očekával. Oběma tak nezbývá než k sobě hledat cestu a pokusit se najít ztracenou matku. 

Zajímavost: Scénář je inspirován osudy režisérova kamaráda, který byl otcem samoživitelem.

Originální trailer filmu Alice ve městech / Alice in den Städten


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY