Recenze: Nekonečně prázdný EXODUS: Bohové a králové

Vydáno: 23.12.2014 09:00 - Alžběta Fridrichová | foto: facebook tvůrce

Po oscarovém Gladiátorovi přichází Ridley Scott s dalším historickým velkofilmem, tentokrát podle biblické předlohy. Potvrdí oblíbený režisér své kvality v trojdimenzionálním dobrodružství o Mojžíšovi a deseti pohromách?

EXODUS: Bohové a královéRecenzoval/a Alžběta Fridrichová dne 23.12.2014 09:00. Po oscarovém Gladiátorovi přichází Ridley Scott s dalším historickým velkofilmem, tentokrát podle biblické předlohy. Potvrdí oblíbený režisér své kvality v trojdimenzionálním dobrodružství o Mojžíšovi a deseti pohromách? Hodnocení: 2.5
EXODUS: Bohové a králové
Exodus: Gods and Kings
Drama / Akční / Dobrodružný
USA, 2014 , 150 min.

Režie: Ridley Scott
Scénář: Adam Cooper, Bill Collage, Jeffrey Caine, Steven Zaillian
Kamera: Dariusz Wolski
Hudba: Alberto Iglesias
Herci: Christian Bale, Joel Edgerton, Aaron Paul, Sigourney Weaver, Ben Kingsley, Indira Varma, María Valverde, John Turturro, Emun Elliott, Golshifteh Farahani, Ben Mendelsohn, Kelly Schembri, Dar Salim, Tara Fitzgerald, Hiam Abbass

Česká premiéra: 25.12.2014

Hodnocení: 5/10
EXODUS: Bohové a králové hodnocení na Kinobox.cz: 65.12 %
Když zapátráme ve filmové historii po snímcích inspirovaných Biblí, nebude to zrovna krátký seznam – letos na jaře to byl třeba Aronofskyho Noe, kterého kritika víceméně smetla ze stolu. Na příběh Mojžíše se ale dosud spíše zapomínalo. Snad kromě animovaného Prince egyptského z dílny DreamWorks a TV filmu Bible – Starý zákon: Mojžíš. A když Ridley Scott oznámil, že natočí další historický snímek, v němž si hlavní roli Mojžíše střihne rovnou Christian Bale, očekávání se dalo doslova krájet.

Fotografie z filmu EXODUS: Bohové a králové / Exodus: Gods and KingsKdyž se to vezme kolem a kolem, Ridleymu Scottovi se povedl dát dohromady doslova dream-team. Scénář k snímku napsal Steven Zaillian, jenž je autorem Gangů v New Yorku a napsal také scénáře k Americkému gangsterovi nebo Schindlerově seznamu, za který si dokonce odnesl Oscara. Hudbu skládal jeden z nejlepších španělských skladatelů Alberto Iglesias a roli Mojžíše přijala batmanovská hvězda Christian Bale. Ten loni odmítl hlavní roli ve výše zmíněném snímku Noe (a místo něj si schizofrenního Noema nakonec zahrál Russell Crowe), ale pro film EXODUS: Bohové a králové se doslova nadchnul a před samotným natáčením prý bedlivě studoval Starý zákon. I první trailery, které se v českých kinech promítaly před premiérou Interstellaru, vypadaly velice slibně. Tak kde se stala chyba?

Snímek je už od začátku, kdy si nasadíte 3D brýle, vizuálně velmi efektní a monumentální - palác faraona či pyramidy ve výstavbě působí velmi přesvědčivě - takže prvních pár minut si se zatajeným dechem vychutnáváte všechny ty barvy a tvary kolem. Jakmile se ale rozvine hlavní dějová linka, tempo filmu dramaticky zpomalí. Ridley Scott si dává na čas, ačkoliv pro ty, co jsou jen trochu znalí Bible, to je zbytečně zdlouhavé a těm, co v biblické tematice tápou, to poskytne jen velice zkreslený obrázek.

Fotografie z filmu EXODUS: Bohové a králové / Exodus: Gods and KingsDěj filmu začíná v době, kdy už jsou budoucí faraon Ramses (Joel Edgerton) i jeho nevlastní bratr Mojžíš (který jako novorozenec připlul k faraonově paláci v proutěném košíku, načež vyrůstal ve faraonově rodině) dospělí muži a pomáhají Ramsesově otci se spravováním říše. Mojžíš se vypraví do jedné z provincií, aby řešil tamější potenciální povstání hebrejských otroků. Při setkání s nimi mu jeden ze starších jménem Nún (Ben Kingsley) odhalí jeho skutečný hebrejský původ. Když se to dozví nastupující vládce Ramses, nechá svého nevlastního bratra vyhnat ze země z obavy o svůj trůn. Mojžíš začne žít nový život, dokud se mu nezjeví sám Bůh, což ho zavede zpátky do Egypta, aby vyvedl hebrejský lid z otroctví.

Na první dojem je film poutavý, na druhý už začíná trochu nudit a po hodině a půl se ptáte, jestli je to za trest. A to máte ještě další hodinu před sebou. Film se táhne, vůbec to neutíká a po pasáži o deseti egyptských ranách máte pocit, že jste zestárli o deset let. A jediné, co celý nekonečný opus zachraňuje, je Christian Bale. Film by se klidně mohl jmenovat "Mojžíš", protože on je jediný, proč stojí za to film vidět. Ostatní postavy se naprosto ztratí v jeho stínu, ačkoliv Joel Edgerton se snaží, co může, a role Bena Kingsleyho je bohužel příliš malá, aby snímek nějak znatelněji obohatila.

Fotografie z filmu EXODUS: Bohové a králové / Exodus: Gods and KingsCelý film je zabalený do klamavého pozlátka. Po vizuální stránce mu není co vytknout a ačkoliv 3D zpracování vůbec nefandím, EXODUS se v tomhle povedl skvěle (žádné okaté lekačky, ani rozptylující snaha tvůrců naházet vám do očí všechno v dosahu jenom proto, že to skrz 3D brýle bude vypadat opravdově). I neotřelý soundtrack snímku neuvěřitelně přidává. Pak už ale zbývá jen Bale a to je všechno. Žádná přidaná hodnota, nic, co byste si z filmu odnesli. Do půl hodiny zapomenete, že jste byli v kině, což je obrovská škoda, protože film potenciál určitě měl a kdo čekal variaci na Gladiátora, bude hodně zklamaný.

I rozporuplně přijaté Království nebeské je oproti EXODU skvost. Můžeme jen doufat, že sestupná tendence filmů Ridleyho Scotta, která začala Robinem Hoodem a pokračovala i po Prometheovi, byla jen dočasná a že nás ještě čekají hlubší snímky než povrchní EXODUS.

Oficiální trailer filmu EXODUS: Bohové a králové
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Vážená (Jaro, 23.12.2014 18:20) Reagovat

    recenzentka, a čo ste týmto tu vlastne chceli povedať? Vymenujte teda, čo je zle, a čo by ste vedeli urobiť ináč a asi lepšie. Lebo vašej recenzii by som dal -10/10.

  • po pasáži o sedmi pohromách máte pocit, že jste zestárli o sedm let?!? (Martin, 26.12.2014 23:00) Reagovat

    .Rán ktoré Boh zoslal na Egypt bolo 10. Verím, že to je nepozornosť recenzentky, možno si ich pomýlila so siedmymi smrteľnými hriechmi vo filme Seven :D

    • Re: po pasáži o sedmi pohromách máte pocit, že jste zestárli o sedm let?!? (Alžběta, 29.12.2014 11:48) Reagovat

      skutečně jsem se zmýlila.. děkujeme za upozornění :-)

      • Re: po pasáži o sedmi pohromách máte pocit, že jste zestárli o sedm let?!? (Martin, 29.12.2014 12:02) Reagovat

        :) za nič. Včera som film videl a myslím, že tak ako je u Scotta dobrým zvykom, lepší bude režisérsky zostrih.

  • Přes všechnu kritiku na film s těmito názory n... (snek49, 30.12.2014 07:37) Reagovat

    Přes všechnu kritiku na film s těmito názory nesouhlasím. Mě film nadchl. Prakticky jsem mu neměl co vytknout. Jasně, že se to bude motat kolem dvou hlavních postav, jinak by to bylo o 2 hodiny delší. Mě to v žádném případě nenudilo, naopak. Skvělá výprava, akce (po dlouhé době od Scotta opravdu super, viz. scéna nájezdu u moře, v horách, atd.), herci (oba super) a samozřejmě triky. Film zkrátka gradoval a na rozdíl od recenzentky mi 2,5 hodiny utekly jako voda. Viděl jsem ve 2D s českými titulky a už se těším na to, až se mkrnu ještě jednou...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY