Preview: Animovaná superhrdinská Velká šestka

Vydáno: 20.12.2014 18:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Animovaná disneyovka inspirovaná komiksovou marvelovkou má název Velká šestka. V hlavní roli dětský konstruktér robotů Hiro Hamada, robot zvaný Baymax a "velká šestka" animovaných superhrdinů.
Velké šestce jsme vás už mnohokrát informovali v naší sekci novinek. A jelikož se její česká premiéra už blíží, zatímco ve většině světa už dokonce byla uvedena, pojďme si shrnout, co o ní zatím víme. Předně se jedná o vůbec první kompletně počítačově animovaný film z produkce studia Disney, který je založen na charakterech z komiksu značky Marvel. První animovaná vlaštovka poté, co jsme viděli už mnoho marvelovek v klasických hraných verzích. Zároveň je to vedle komerčního megahitu Strážci Galaxie nejodvážnější a nejen u nás "nejnezavedenější" marvelovská značka adaptovaná do podoby celovečerního filmu. 

Fotografie z filmu Velká šestka / Big Hero 6Stručně k ději, který se odehrává ve futuristickém kříženci San Franciska a Tokya, San Fransokyu. V centru stojí malý a geniální konstruktér Hiro Hamada, jemuž pomůže jeho starší bratr Tadashi ukázat, jak uplatnit svůj skrytý potenciál. Ukáže mu svou laboratoř a také její obyvatele, kterými jsou různé postavy včetně obřího robota Baymaxe. Poté, co je Hiro napaden maskovaným útočníkem, který ukradl jejich projekt, rozhodne se svého přítele "upgradovat" a spolu s ostatními vytvoří tým superhrdinů odhodláných dopadnout neznámého zlosyna.  

Komiksová předloha Big Hero 6 je japonského původu. Na výsledné podobě je proto jasně patrné, že se američtí tvůrci rozhodli zkřížit východní, logicky hlavně japonský, a západní, především kalifornský, svět a kulturní tradice. Svým vzhledem tak Velká šestka na první pohled vypadá jinak než většina animovaných disneyovek z poslední doby, jako bylo například Ledové království nebo Raubíř Ralf, za kterými stál stejný tým, který vytvořil Velkou šestku, a spíše než jim se podobá japonským anime a mangám. Poté co v tomto ryze japonském odvětví dominoval například Hayao Miyazaki, který Američanům učaroval třeba s Cestou do fantazie, za kterou získal Oscara, bylo jen otázkou času, kdy se Američané pokusí o svou vlastní verzi východního anime. 

Fotografie z filmu Velká šestka / Big Hero 6Studio Disney se chopilo svého prvního pokusu po svém, včetně upraveného designu robota Baymaxe, kterého chtěli prezentovat novým, originálním způsobem, který se neměl podobat celé řadě jiných animovaných i "hraných" robotů. Na Velké šestce spolupracovali dva režiséři: Don Hall, který spolurežíroval Medvídka Pú a Chris Williams, který se podílel na Boltovi - psu pro každý případ. Produkce se ujal Roy Conli zodpovědný za animovanou hudební komedii Na vlásku.

V originálních verzích, které ale kvůli dabingu neuslyšíme, namluvili hlavního hrdinu Hira Ryan Potter a Baymaxe Scott Adsit. Film nese označení PG, je mládeži přístupný a je určen pro rodiny s dětmi. K vidění bude ve 2D i 3D verzi s českým dabingem. V něm se můžete těšit na hlasy Kamila Halbicha (Baymax), Ondřeje Havla (Hiro), Ladislava ŽupaničeTatiany Vilhelmové (Gogo), Anny Theimer Suchánkové (Honey Lemon), Jana Dolanského (Fred) a mnoha dalších. 

Fotografie z filmu Velká šestka / Big Hero 6Velká šestka měla světovou premiéru 23. října jako úvodní film Tokijského filmového festivalu. Zatímco u nás ji uvidíme v lednu, v Americe už ji měli diváci možnost zhlédnout 7. listopadu. Premiéru měla spolu s Interstellar a o první víkend dokonce vedla žebříček domácí návštěvnosti. Nicméně zatímní celosvětové tržby (225mil.), i když v řadě zemí se její uvedení ještě chystá, jsou u takto nákladného projektu, kdy rozpočet činil 165 milionů spíše zklamáním. A to i přes výjimečně pochvalné kritické ohlasy, které Velká šestka sklidila. Marvelovská disneyovka se objevila také v letošních nominacích na Zlatý glóbus a pravděpodobně se probojuje i do oscarových nominací. 

Výsledný film slibuje netradiční podívanou plnou humoru i úžasných triků a neměli byste si ji proto nechat ujít. 

Velká šestka má českou premiéru stanovenou na 23. ledna 2015.

Český trailer filmu Velká šestka


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY