Festivalové ozvěny: Severské filmové pohádky

Vydáno: 12.12.2014 15:41 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Milujete pohádky a severskou kinematografii? Pak spojte dva v jedno a vyrazte příští týden do Evaldu. Příznivci kraťasů se dočkají už za měsíc, kdy v Praze začne 10. ročník Festivalu krátkých filmů.
SEVERSKÉ FILMOVÉ POHÁDKY
K adventnímu času neodmyslitelně patří pohádky a pokud vám nestačí v televizi, pak je tu pro vás minipřehlídka Severské filmové pohádky, kterou v Praze společně pořádají Skandinávský dům, Kino Evald a distribuční společnost CinemArt. 

Severské filmové pohádkyOd úterý 16. do čtvrtka 18. prosince budou v kině Evald k vidění nedávná dánská adaptace pohádky Divoké labutě spisovatele Hanse Christiana Andersena, jež vypráví o princezně Elišce a jejích jedenácti bratrech, které macecha promění v labutě, či nejúspěšnější norský animovaný film všech dob od legendárního režiséra Iva Caprina Velká cena Plochého vršku. Pro nejmenší diváky bude připravena například dabovaná verze tři roky staré norské rodinné pohádky o skřítcích Magické stříbro - hledání kouzelného rohu.
Další informace naleznete na zde.

FESTIVAL KRÁTKÝCH FILMŮ PRAHA

Festival krátkých filmů 2015Nejlepší a nejinspirativnější krátké filmy z celého světa už podesáté míří do hlavního města. Představí se na jubilejním 10. ročníku Festivalu krátkých filmů Praha, který se uskuteční v kině Světozor od 15. do 18. ledna 2015.

Desítky snímků diváci uvidí v již tradičních sekcích – v mezinárodní soutěži, v přehledovém programu aktuálních českých filmů nebo v sekci experimentálních filmů Labo, či v noční show Brutal Relax Show. Letos se mohou navíc těšit také na dva bloky divácky nejúspěšnějších krátkých filmů z uplynulých deseti ročníků nebo reprezentativní kolekci nejlepších českých krátkých filmů od roku 1960 po současnost. Pořadatelem Festivalu krátkých filmů je Film Servis Festival Karlovy Vary, který organizuje Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech.

„I letošní ročník se bude snažit představit ty nejzajímavější krátké filmy z uplynulého roku, ale vzhledem k jubileu festivalu, se tentokrát trochu i ohlédneme a připomeneme také filmy, které patřily v uplynulých deseti ročnících mezi ty divácky nejúspěšnější a které jsme si i my sami nejvíc užili. Kompletní programovou nabídku představíme již brzy,“ upřesňuje Karel Spěšný, programový ředitel Festivalu krátkých filmů Praha.

Hlavní část programu, mezinárodní soutěž krátkých hraných filmů v délce do 30 minut, představí i letos téměř dvacet filmů z celého světa a její vítěz obdrží kromě Hlavní ceny také prémii 2000 eur. Další padesátka krátkých filmů nejrůznějších žánrů pak bude uvedena v nesoutěžních sekcích, z nichž některé budou letos trochu i ohlédnutím za tím nejlepším, co bylo v uplynulých deseti ročnících k vidění. Diváci si i letos budou moci vybrat svého favorita, který získá Cenu diváků.

Program i další informace najdete na oficiálním webu a na Facebooku.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY