TV tipy: Adventní klasika versus raritní evropské snímky

Vydáno: 12.12.2014 08:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V adventním období opravdu nelze v televizích čekat zázraky, takže je jasné, že přednost dostávají každoroční klasiky, které neurazí. Náročnější divák tak může na druhou stranu objevovat kouzla jen minimálně vysílaných snímků.
Mezi řádky (Freedom Writers) (sobota 13. 12. 2014, Nova Cinema, 22.00 - 00.10)

Český plakát filmu Mezi řádky / Freedom WritersSedm let staré drama doplácí na to, že nepřináší vůbec nic originálního a nevybízí k dalšímu zhlédnutí. Režisér a scenárista Richard LaGravenese vsadil na osvědčený a šablonovitý přístup k atraktivnímu, ale několikrát viděnému příběhu, kterému nedokázal dát nic navíc. Atmosféra relativně funguje, divák se moc nenudí a celé je to místy trošku naivní, ale s tím se v podobných žánrovkách počítá. V lehce nadprůměrné úrovni tak snímek udržují výborná Hilary Swank v titulní roli, kterou doplňují třeba Scott Glenn nebo Patrick Dempsey a také pár efektních scén. Nijak překvapivá, ale solidní jednohubka.

Synopse: Mladá a idealistická učitelka Erin Gruwell (Hilary Swank) nastupuje na své první místo na střední školu Woodrowa Wilsona, která je ale velmi silně ohrožena násilím a rasovým napětím. Přesto se žena pokouší ukázat dětem vychovaným pouličními přestřelkami a s drsnými životními zkušenostmi, že se mohou změnit a něco se naučit.

Zajímavost: Všichni pozůstalí v muzeu holocaustu byli skutečnými pozůstalými.

Originální trailer filmu Mezi řádky / Freedom Writers

Nanking! Nanking! (Nanjing! Nanjing!) (sobota 13. 12., Čt art, 22.15 - 00.30)

Plakát filmu Nanking! Nanking! / Nanjing! Nanjing!U nás méně známé čínské historické drama rozhodně není pro každého. Režírující Lu Chuan v něm totiž zpracoval pro Číňany bolestivou a zásadní kapitolu z jejich historie a dal si na realizaci dost záležet. Zvolil hodně pomalé tempo, v němž kladl důraz na představení postav a jejich psychologii, záměrně použil černobílou a mnohdy i ruční kameru, vynechal hudební doprovod a až na jedinou výjimku rezignoval na akční scény. To má za následek, že závěr je extrémně působivý, emocionálně náročný a hodně krutý, takže není jednoduché ho rozdýchat. Potěší i fakt, že na událost je nahlíženo z pohledu japonských vojáků, což celkový dojem a zážitek jen prohlubuje. Neasijský divák samozřejmě bude mít problémy s orientací v jednotlivých hrdinech, to ale není nic zásadního. Silný a deziluzivní počin.

Synopse: 13. prosince 1937 dobyla japonská armáda tehdejší čínské hlavní město Nanking a následovalo sedm týdnů, v nichž bylo dovoleno téměř vše, docházelo k hromadnému vyvražďování nevinných a znásilňování. Dodnes je tato událost temným a palčivým tématem v obou zemích.

Zajímavost: Natáčení trvalo čtyři roky a další rok byl film schvalován a upravován ke spokojenosti cenzorů.

Oficiální trailer filmu Nanking! Nanking! / Nanjing! Nanjing!

Klaun a Führer (El pallasso i el Führer) (neděle 14. 12., Čt art, 20.20 - 21.55)

Plakát filmu Klaun a Führer / El pallasso i el FührerNejen v tuzemsku zcela neznámé španělské televizní drama nemá příliš komentářů ani hodnocení. Podle nemnoha ohlasů se ovšem režisérovi a scenáristovi Eduardu Cortésovi povedlo vystihnout znepokojivou atmosféru fašistického Německa a silný příběh o dilematech umělce v područí totality prodal velmi dobře. Televizní formát je sice čas od času poznat, což se projevuje hlavně na místy povrchní charakteristice postav a některých technických záležitostech, na celkový zážitek to ale přílišný vliv nemá. Taktéž obsazení je zvoleno výborně a vzhledem k tomu, že není tvořeno slavnými tvářemi, zvyšuje autentický dojem. Milovníci filmových rarit budou mít radost.

Synopse: Slavný cirkusový klaun Charlie Rivel (Ferran Rañé) vystupuje v roce 1940 v Kodani, kam zrovna vtrhne nacistická armáda. Jelikož je zde umělec s rodinou, musí fašistům vycházet vstříc a na tři roky se vydává do Berlína. Jeho hvězda prudce stoupá a vrchol kariéry má přijít na oslavách Vůdcových narozenin, kde má předvést nejnovější čísla. Jenže jeho jevištní partner je nedlouho před vystoupením deportován do koncentračního tábora.

Zajímavost: Jde o dosud jediný Cortésův scenáristický počin.

Upoutávka k filmu Klaun a Führer / El pallasso i el Führer

Člověk proti zkáze (neděle 14. 12., ČT2, 21.50 - 23.20)

Plakát filmu  / Člověk proti zkázeNezaslouženě opomíjené československé drama je jednou velkou poctou Karlu Čapkovi. Je pravda, že režírující Štěpán Skalský, jemuž s divadelními úryvky pomáhal Jaromír Pleskot, možná k tématu přistoupil až s přílišnou úctou a řemeslně nijak neexceluje, na druhou stranu ale nic zásadně nekazí. Důraz klade především na psychologii postav, zobrazení atmosféry první republiky a důležitost Čapkovy osoby v politickém i kulturním dění. V hlavní roli exceluje Josef Abrhám, jehož doplňují kupříkladu František Řehák, Hana Maciuchová, Věra Galatíková nebo Ladislav Lakomý. Škoda, že výsledek postrádá trochu víc invence a odvahy.

Synopse: V posledních letech svého života bojoval Karel Čapek (Josef Abrhám) proti nastupujícímu fašismu, ohrožení křehkých demokratických svobod a neblahým rysům české povahy. Vzpomínal také na důležité vztahy s osobami, které zásadně ovlivnily jeho život a pokoušel se po sobě zanechat podnětné myšlenky.

Zajímavost: V závěrečné vizi mluví Čapek s postavou Alquista, která se objevila ve hře R.U.R.

Ukázka z filmu Člověk proti zkáze

Krajinka (pondělí 15. 12., ČT art, 23.20 - 01.15)

Plakát filmu  / KrajinkaSlovensko-české povídkové drama zaujme především dokonalým vykreslením venkovského prostředí. Režírující Martin Šulík spoléhal na kontrast mezi zemitými a jednoduchými dialogy a opojnou vizuální stránkou, s níž mu výrazně napomáhá snová kamera Martina Štrby. Někoho může potěšit i velká žánrová rozkolísanost, protože jednotlivé minipříběhy jsou někdy těžce dramatické až dokumentární, jindy naopak nemají daleko ke grotesce. V obsazení uvidíte mimo jiné Vilmu CibulkovouCsongora Kassaie, Jiřího Pechu nebo Mariána Labudu. Nezbývá než doufat, že televize zvolí původní znění a ne nevydařený český dabing.

Synopse: Deset různých epizod se odehrává v různých ročních obdobích i časových dobách. Na těchto historkách jsou vlastně zobrazeny osudy Slovenska v průběhu dvacátého století.

Zajímavost: Pecha je jediným českým herecem, který nebyl předabován do slovenštiny.

Originální trailer filmu Krajinka

Můj život jako pes (Mitt liv som hund) (pondělí 15. 12., ČT1, 12.30 - 14.05)

Plakát filmu Můj život jako pes / Mitt liv som hundJeden z prvních výraznějších počinů dnes už žánrového klasika Lasseho Hallströma, který se dočkal i dvou oscarových nominací, je citlivým a nepřikrášleným příběhem o náročnosti dospívání. Jeho největší síla tkví v realistickém zachycení života teenagera, v němž se střídají chvíle veselé s těmi smutnými a člověk si připadá, že mu nikdo nerozumí. V dobrém slova smyslu obyčejný příběh vyvažuje osudy umírající matky, která se vyrovnává s blížícím se koncem. Nechybí tu řada emocí, výborné výkony vesměs neznámých herců a krásné severské prostředí. Někdy je to sice až moc slzopudné, pořád je to ale v rámci snesitelnosti. Příjemná rodinná záležitost.

Synopse: Ingemar (Anton Glanzelius) žije se starším bratrem a těžce nemocnou matkou. Když se její stav zhorší natolik, že není schopná se o chlapce starat, odjíždí Ingemar na venkov. Tam poznává zcela jiný život, nové kamarády a příbuzné, na nichž mu opravdu záleží. Navíc prožívá první milostná a erotická vzplanutí. 

Zajímavost: Snímek získal Zlatý Globus za nejlepší cizojazyčný počin.

Originální trailer filmu Můj život jako pes / Mitt liv som hund

Sám doma 2: Ztracen v New Yorku (Home Alone 2: Lost in New York) (pondělí 15. 12., Prima, 20.15 - 22.40)

Plakát filmu Sám doma 2: Ztracen v New Yorku / Home Alone 2: Lost in New YorkPokračování velice úspěšné rodinné komedie se nese ve stejném duchu jako film předchozí, takže o zábavu bude postaráno. Režie se znovu chopil Chris Columbus, jenž vsadil na totožné schéma, situační komiku, bizarní momenty a několik parádních hlášek. V hlavní roli samozřejmě nesmí chybět Macaulay Culkin a společně s ním ani dvojice Joe Pesci a Daniel Stern. Zarytí odpůrci série filmu na chuť nepřijdou, ti ostatní se královsky pobaví. Naprostá vánoční klasika, k níž není co dodat.

Synopse: Malý Kevin (Macaulay Culkin) se tentokráte ztratí na letišti a zatímco jeho rodina letí na vysněnou dovolenou do Miami, on omylem cestuje do New Yorku. Zpočátku je vyděšený, když ale zjistí, že má u sebe všechny otcovy peníze, začne si užívat. Netuší ale, jaké další setkání ho ještě čeká.

Zajímavost: Culkin získal za film 4, 5 milionů dolarů. Tolik nikdy žádný dvanáctiletý chlapec nedostal.

Originální trailer filmu Sám doma 2: Ztracen v New Yorku / Home Alone 2: Lost in New York

Plukovník Chabert (Le colonel Chabert) (pondělí 15. 12., ČT2, 23.50 - 01.35)

Plakát filmu Plukovník Chabert / Le colonel ChabertNepříliš známé francouzské drama je zdařilou a podmanivou adaptací předlohy z pera Honoré de Balzaca. Tehdy debutující režisér Yves Angelo v sobě nezapřel původní profesi kameramana a film zahltil překrásnými obrazovými kompozicemi, bohatou, ale nijak opulentní výpravou, věrnými kostýmy a skvělou atmosférou. Tu dotváří i použití klasické hudby a v rámci možností realistický příběh. V hlavních rolích nezklamou spolehliví Gérard Depardieu, Fanny Ardant a Fabrice Luchini. Zamrzí jen občas až moc akademický přístup a to, že si snímek neudrží kvality bezmála geniálního a strhujícího úvodu.  

Synopse: Plukovník Chabert (Gérard Depardieu) je již několik let považován za mrtvého, protože měl padnout v bitvě u Jílového. Nikdo ale neví, že život mu zachránil jeho kůň, a ačkoli byl pohřben do masového hrobu, dokázal se vyhrabat. Po martýriu a rocích, kdy trpěl ztrátou paměti, se vrací zpět do Francie a poznává, že vše je úplně jiné, než bývalo dřív.

Zajímavost: Depardieu přiznal, že roli přijal hlavně proto, že chtěl hrát tak tragickou postavu.

Upoutávka k filmu Plukovník Chabert / Le colonel Chabert

Daleká cesta (úterý 16. 12., Čt art, 20.20 - 22.00 / čtvrtek 18. 12., 00.30 - 02.10)

Plakát filmu  / Daleká cestaNa dnes už zapomenutém psychologickém dramatu a samostatném debutu Alfréda Radoka nejvíce zaujme využití dobových dokumentárních záběrů, které se tvůrce pokouší vkombinovat do klasického příběhu, což se mu ne vždy daří, přesto to není nijak rušivé. Za zmínku stojí i nadčasová složitá forma, zajímavá práce se zvukem a v neposlední řadě i množství netradiční symboliky. Nechybí tu ani hodně silné téma a s tím související emoce. Moderního diváka tak bude "obtěžovat" jen pomalé vyprávěcí tempo a samotný závěr, který je úlitbou době. Do programu jen zřídka zařazovaný klenot.

Synopse: Snímek je skloubením obrazů z terezínského ghetta a hraného filmu. Je silným upozorněním na válečné hrůzy a toho, že podobné události v postižených lidech rezonují ještě dlouho.

Zajímavost: Snímek byl velmi krátce promítán v mimopražských kinech, následně byl ale stažen a uložen do "trezoru".

Ukázka z filmu Daleká cesta

Nesnesitelně lehký život (Det gode liv) (středa 17. 12., ČT2, 00.10 - 01.40)

Plakát filmu Nesnesitelně lehký život / Det gode livSlušně hodnocený, leč prakticky neznámý dokument vyžaduje vysokou míru divácké tolerance. Hlavní hrdinka je totiž místy dost nesnesitelná, panovačná a v podstatě jde o tyranku. Režírující Eva Mulvad naštěstí dokázala její silný příběh natočit tak zručně, že i přes výše zmíněný fakt, je poměrně strhující a má obrovskou výpovědní hodnotu. Někdy je sice snímek až moc upovídaný a překotný, jako sonda do zvláštní sociální skupiny ale funguje báječně.

Synopse: Sedmapadesátiletá Annemette Beckmann byla vychovávána jako princezna, v honosném sídle byla obklopena luxusem a nikdy nemusela pracovat. Nyní však žije s matkou v malém bytě v portugalském Cascais a dluží, kam se podívá. Bývalé milionářky se totiž po otcově bankrotu ocitly na mizině a zvykají si tak na diametrálně odlišný způsob žití.

Zajímavost: Autorka hrdinky sledovala tři roky a natočila přes sto hodin materiálu.

Originální trailer filmu Nesnesitelně lehký život / Det gode liv


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY