Za horizontem: Dánský western The Salvation

Vydáno: 09.12.2014 18:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Koprodukční western The Salvation dánského režiséra Kristiana Levringa byl uveden na letošním festivalu v Cannes. Hlavní roli v příběhu pomsty svěřil režisér Madsu Mikkelsenovi.

SpásaRecenzoval/a Václav Limberk dne 09.12.2014 18:30. Koprodukční western The Salvation dánského režiséra Kristiana Levringa byl uveden na letošním festivalu v Cannes. Hlavní roli v příběhu pomsty svěřil režisér Madsu Mikkelsenovi. Hodnocení: 3.5
Dánský western? Ano, to se nevidí moc často. Po pravdě řečeno, vidí se to zcela výjimečně. Dánský režisér Kristian Levring je zřejmě příznivcem žánrové pestrosti a ctitelem klasického westernu. Žánru, který definovali především američtí tvůrci jako John Ford či Anthony Mann a pochopitelně třeba i jeho žijící legenda Clint Eastwood, který se proslavil v italské odnoži "spaghetti" pod ochrannými křídly klasika Sergia Leoneho. Levring tak měl a mohl na co navazovat, ale jeho variace na klasický western The Salvation není plagiátem, ale dílem velmi originálním, především originálně pojatým.

Mads Mikkelsen, Nanna Øland Fabricius, Toke Lars Bjarke ve filmu  / The SalvationJon (Mads Mikkelsen) se vrací po sedmi letech spolu se svým bratrem Peterem (Mikael Persbrandt) z německo-dánské války domů do Ameriky. Zde se opět shledá se svou ženou Marií (Nanna Øland Fabricius) a malým synem (Toke Lars Bjarke). Jejich šťastné shledání však naruší dvojice desperátů a Jonovu ženu i syna zabijí. I když je Jon vzápětí pomstí, vše teprve začíná. Jedním z nich byl totiž bratr místního bosse Delaruea (Jeffrey Dean Morgan), který hodlá na oplátku pomstít svého bratra. Jejich konfliktu nečinně přihlíží celé městečko včetně starosty Keanea (Jonathan Pryce) a němé Delarueovy švagrové Madelaine (Eva Green).

Příběh je maximálně jednoduchý, přímočarý a vlastně až archaický. Jedná se o prototyp snad všech příběhů, nejen westernových, v jejichž centru stojí pomsta podle biblického principu "oko za oko". Podobné záležitosti jsou staré jako lidstvo i jako kinematografie. Jedná se o typ story, na kterou budou diváci slyšet vždy a všude. Aktivizuje se při ní primární až pudový typ vnímání, který nemůže nechat ničí emoční aparát v klidu. Po této stránce The Salvation funguje navzdory své "chladnosti", čili formální strohosti, bez problému. Charaktery jsou jasně načrtnuté a jednoduše rozlišitelné bez zbytečného psychologizování a filozofování. Jedná se tu rovněž o snahu o netradiční pohled na americkou historii, i když jinak uchopenou, než v případě nedávného a rovněž v Cannes uvedeného Jonesova westernu The Homesman.  

Mads Mikkelsen ve filmu  / The SalvationThe Salvation 
je vyhraněně stylová podívaná bez zbytečné přemíry slov, a nemám na mysli jen němou postavu Evy Green. Rovněž Mikkelsen a jeho hlavní oponent Morgan spolu zbytečně nekonverzují, jako to naopak činí s oblibou postavy Quentina Tarantina v jeho postmoderních žánrovkách. The Salvation na druhé straně není ani přespříliš akční, i když klíčové scény jsou precizně a bezchybně natočeny. Nejpůsobivější je asi hned ta úvodní z dostavníku, která může u někoho evokovat jak klasické Přepadení, tak i německé dobrodružné Mayovky. Ovšem Levring má daleko do toho, aby tu věci lakoval narůžovo a idealizoval à la Vinnetou a jeho klony.

The Salvation je zdařilou ukázkou kombinace klasické severské syrovosti a filmové uměřenosti s působivě zpracovanou obrazovou složkou a výrazným hudebním doprovodem. Sugestivní atmosféru a přesvědčivé exteriéry našel v Johannesburgu v Jižní Africe, které jsou k nerozeznání od těch amerických. Výrazným plusem tu jsou herecké výkony všech hlavních protagonistů. Mikkelsenovi bez větších problémů uvěříte jeho pohnutky i jejich konkrétní ztvárnění, stejně jako Morganovi jeho přesvědčivého padoucha. Celkový věrohodný obraz dotváří civilně působící malost a věrohodně působící zbabělost jejich okolí.

Eva Green, Jeffrey Dean Morgan ve filmu  / The SalvationThe Salvation je netradiční a netuctovou žánrovou poctou klasickým westernům na věčné téma s kvalitními hereckými výkony jakožto i celkově originálním pojetím. Navíc obsahuje i aktuální poselství sdělující něco o snadné zkorumpovatelnosti hnané touhou po moci, která je věčná stejně jako motiv pomsty. 

Mezinárodní trailer filmu The Salvation


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY