Nominacím BAFTA vévodí Králova řeč

Vydáno: 18.01.2011 16:58 - Jana Bébarová | foto: Facebook tvůrce

Snímek Toma Hoopera posbíral celkem 14 nominací
Colin Firth ve filmu Králova řečBritská akademie filmového a televizního umění (BAFTA) dnes zveřejnila nominace na letošní filmové ceny. Vcelku předvídatelně jim dominuje snímek Králova řeč, který byl nominován v celkem čtrnácti kategoriích. Obdobně jako Zlatým glóbům britským cenám dále vévodí Černá labuť, Počátek, 127 hodin a The Social Network, ale i Asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu přehlížený western bratří Coenů Opravdová kuráž.
Mezi těmito snímky se bude rozhodovat jako o těch nejlepších v kategoriích hlavních (film, režie, scénář), ale i technických (kamera, střih). V rámci hereckých cen se vedle čerstvé držitelky Zlatého glóbu Natalie Portman (Černá labuť) do pětice jmenovaných probojovaly obě představitelky hlavní rolích americkou kritikou oceněného dramatu Lisy Cholodenko Děcka jsou v pohodě (Annete Bening a Juliane Moore), ale i Noomi Rapace (Muži, kteří nenávidí ženy) a mladičká Hailee Steinfeld (Opravdová kuráž).
V mužské herecké kategorii má vedle favorizovaného Colina Firtha (Králova řeč) šance ještě Jesse Eisenberg (The Social Network), James Franco (127 hodin), Jeff Bridges (Opravdová kuráž) ale i španlský herec Javier Bardem (Biutiful).
V kategorii cizojazyčných filmů budou soupeřit Muži, kteří nenávidí ženy, Biutiful, I Am Love, Des hommes et des dieux a Tajemství jejich očí. Do sekce Outstanding Britsh Film se vedle snímků Dannyho Boyla a Toma Hoopera dostaly snímky Made In Dagenham, Další rok a Čtyři lvi, který je zároveň i v kategorii pozoruhodných debutů.
Kompletní přehled navržených filmů, herců a tvůrců si můžete prohlédnout zde. Vítězové budou známi již za necelý měsíc. Slavnostní udílení cen proběhne v neděli 13. února v londnské Royal Opera House.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY