Zemřel režisér Absolventa Mike Nichols

Vydáno: 20.11.2014 15:47 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Mike Nichols, kterého proslavily snímky jako Kdo se bojí Virginie Woolfové a Absolvent, zemřel včera ve věku 83 let. Překvapivou zprávu oznámil prezident televizní společnosti ABC James Goldston.
Mike Nichols se narodil roku 1931 v Německu a po rodičích je židovsko-ruského původu. Je proto pochopitelné, že se v raném věku pouhých sedmi let uchýlil se svými rodiči daleko od rostoucí nacistické hrozby do bezpečného exilu ve Spojených státech. Zde také započal svou bohatou a významnou uměleckou dráhu nejdříve jako herec. V komediálním duetu vystupoval s populární herečkou a později i scenáristkou a režisérkou Elaine May. Poté pracoval i jako divadelní režisér a odtud už to bylo jen pár kroků ke stříbrnému plátnu.

Dustin Hoffman ve filmu Absolvent / The GraduateNa něj Nichols vlétnul jako kometa hned svým režijním debutem, kterým byla adaptace slavné divadelní hry Edwarda Albeeho Kdo se bojí Virginie Woolfové?. V "hustém" a navíc černobílém dramatu na plátně excelovala manželská dvojice Richard Burton a Elizabeth Taylor, jejichž bouřlivé manželství a rozvody plnily stránky novin a bulváru. Byla to zároveň první oscarová nominace pro Nicholse. Ten svého prvního (a jediného) Oscara získal hned o rok později za své dnes už legendární a ikonické dílo Absolvent, kterým pomohl započít éru Nového Hollywoodu. Každý si dodnes pamatuje strhující výkon debutujícího Dustina Hoffmana jako zmateného Benjamina Braddocka, který se nechá svést nudící se paní Robinsonovou stejně jako písničky dvojice Paul Simon a Art Garfunkel, které tvořily soundtrack filmu.

Nichols po tomto raketovém vzestupu na hollywoodské nebe tvořil stabilní a kvalitní tvář nového amerického filmu a většina jeho filmů počínaje adaptací slavného satirického protiválečného románu Josepha Hellera Hlava 22, přes Silkwoodovou (třetí oscarová nominace), Podnikavou dívku (čtvrtá oscarová nominace), Vlka a konče jeho posledním dokončeným filmem, kterým už zůstane Soukromá válka pana Wilsona, si dokázala udržet kvalitní hollywoodský nadstandard. 

Al Pacino ve filmu Andělé v Americe / Angels in AmericaNezanedbatelná byla i jeho práce pro televizi, především jeho šestidílná televizní minisérie vzniklá pro televizi HBO Andělé v Americe, kde se zabýval hrozbou AIDS v Reaganovské Americe a do níž obsadil hvězdné trio Al PacinaMeryl Streep a Emmu Thompson a za níž získal prestižní cenu Emmy. Pro úplnost dodejme, že Nichols získal ještě ceny Grammy za "Večer s Mikem Nicholsem a Elaine Mayovou" a také devět divadelních cen Tony, například za "Bosé nohy v parku" nebo "Podivný pár", což jsou divadelní hry známé také díky svým filmovým podobám.

Nichols po sobě zanechal manželku Diane Sawyer, která je moderátorkou zmíněné televizní stanice ABC, s kterou měl tři děti. Nichols zemřel krátce po svých třiaosmdesátých narozeninách, které před nedávnem oslavil.

Originální trailer filmu Soukromá válka pana Wilsona




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY