Poslechněte si podcast: Interstellar jako kinematografický milník

Vydáno: 20.11.2014 19:30 - | foto: facebook tvůrce

Podcast je označení pro radiový pořad, který si můžete poslechnout na netu. Po dvou "davidovských" (jeden věnován Fincherovi a druhý Cronenbergovi) přichází na řadu díl, ve kterém je rozebrána tvorba Christophera Nolana.
Český plakát filmu Interstellar / InterstellarNejvýraznějším premiérám věnujeme nejenom tematické články, ale i rozhlasové pořady. Po dvou Davidech (Fincherovi a Cronenbergovi) se speciální pozornosti dočkal Christopher Nolan, jehož rodinná sci-fi Interstellar vstoupila začátkem měsíce do kin. Struktura pořadu je stejná jako u předchozích, tj. novinky spojené s tvůrcem a filmem, velká část věnovaná tvorbě filmaře a v závěru zhodnocení jeho posledního snímku.

Vedle toho byste měli nalézt odpovědi na následující otázky: Čím je Nolanův způsob natáčení z hlediska převládajících dobových trendů výlučný? Dá se v souvislosti s jeho filmy hovořit o stylu ve smyslu rozpoznatelného rukopisu? Jakým způsobem jsou jeho celovečerní počiny odvyprávěny? Z jakých tradic vycházejí, v čem se vymykají? A v čem je Interstellar pozoruhodným příspěvkem k teoretické debatě o (post)klasičnosti filmu?

Na tyto a další otázky se snaží zodpovědět dvouhodinový pořad, který si můžete poslechnout níže. Minutáže se nelekejte, téměř polovinu z ní činí hudební doprovod z Nolanových filmů, zejména z jeho průlomového snímku Memento, z dvou částí batmanovské trilogie - Temný rytíř a Temný rytíř povstal - a z jeho sci-fi děl Počátek a Interstellar. Skladby byly ovšem zvoleny tak, aby doplňovaly mluvené slovo, jelikož přišla řeč i na poetiku Hanse Zimmera a jeho práci s motivy. Tentokrát je díl odbornější, ale pokud nemáte problém s porozuměním posledních nolanovek, nebude vám činit potíž pochopit ani mluvené slovo nolanovského speciálu.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY