Box Office: Blbý a blbější oblbli americké diváky

Vydáno: 17.11.2014 07:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Víkend před nástupem Hunger Games si největší díl koláče tržeb urval komediální sequel Návrat blbýho a blbějšího s Jimem Carreym a Jeffem Danielsem. Na dva pitomce se po dvaceti letech ještě nezapomnělo.
Jeff Daniels, Jim Carrey ve filmu Návrat blbýho a blbějšího / Dumb and Dumber ToBlbý a blbější byl v roce 1994 zlomovým filmem nejen pro bratry Farrellyovy, ale také pro Jima Carreyho a Jeffa Danielse. Z neznámých filmařů se stala komediální esa, kterým se začaly hrnout nabídky stejně jako představiteli pitomého Lloyda, jenž se záhy stal jedním z nejlépe placených herců v Hollywoodu s dalšími hity jako Ace Ventura: Zvířecí detektiv a Maska. Otvírák 16 milionů dolarů za víkend (při zohlednění inflace 26 milionů) nechal film na první příčce i po dva následující víkendy a celosvětově utržil skoro čtvrt miliardy. Plánovaná dvojka však nikdy nevznikla.

Dočkáváme se jí až za rovných dvacet let, kdy její realizace vlastně dává největší smysl - Farrelyové točí jeden propadák za druhým (Týden bez závazků, Tři moulové), Carreyho kariéra na tom zrovna také není nejlépe se zapomenutelnými filmy poslední doby jako Kouzelníci nebo Kick-Ass 2 (jedinou výjimkou je Jeff Daniels, který úspěšně přešel do televize seriálem Newsroom). Návrat blbýho a blbějšího byla tak trochu nouze většiny zúčastněných, překvapivě však dokázala i po dlouhé době diváky oslovit.

Banner filmu Interstellar / InterstellarNavzdory zdrcujícím recenzím (27% na RottenTomatoes) si film přišel na 38 milionů dolarů, což je nejlepší víkendový otvírák v kariéře bratrského režijního dua, který překonal i dosavadní jedničku Já, mé druhé já a Irena (24 milionů). Pro Carreyho jde na druhou stranu o nejlepší Box Office výsledek od jedenáct let starého Božského Bruce. V dalších týdnech můžeme očekávat, že výdrž komedie poleví (nastoupí mnohem větší hity), aktuální výsledek je však bezpochyby překvapením - velké mezery mezi díly filmům moc nesvědčí, jak například letos předvedlo druhé Sin City, které se vrátilo po devíti letech a absolutně propadlo.

Druhá a třetí pozice zůstává od minula nezměněna - rodinný animák Velká šestka (36 milionů) i nadále převyšuje mezihvězdné sci-fi Interstellar (29 milionů). Superhrdinům se povede do budoucna dobře a dost možná by mohli být stejně úspěšní jako například obdobně laděný Raubíř Ralf. Novinka Christophera Nolana strádat také nebude, ale čekalo se možná trochu víc - loňskou Gravitaci totiž rozhodně nedorovnává (ta měla však vyšší tržby díky 3D). Film má aktuálně na kontě 322 milionů dolarů celosvětově, které vděčí hlavně rekordnímu uvedení na trhu v Číně (42 milionů).

Michael Keaton ve filmu  / BirdmanDo první pětky se vlezl ještě znepokojivý thriller Davida Finchera Zmizelá, který se v přední polovině žebříčku nachází už od začátku října. Rozhodně překvapivé, vezmeme-li v potaz, že jde o eRkový film pro dospělé publikum. Před manžele Nicka a Amy se na čtvrté místo vešla ještě druhá novinka týdne, nízkorozpočtové černošské drama Beyond the Lights - utržených 6,5 milionů však není žádný zázrak, studio jistě doufalo ve více.

Druhou polovinu žebříčku okupuje mix snímků z předchozích týdnů, mezi něž se ještě na desáté místo vměstnal oscarový Birdman - příběh upadající kariéry herce (Michael Keaton), který si v minulosti zahrál komiksového superhrdinu, byl rozšířen do 857 kin a odnesl si z nich skoro 2,5 milionu. Do skoro čtyřstovky kin bylo také uvedeno politické drama moderátora Jona Stewarta Rosewater, které se s 1,2 miliony umístilo na třinácté pozici.

Příští víkend je ve znamení pouze jediné premiéry - Hunger Games: Síla vzdoru 1. část. Dokáže třetí díl teen série překonat rekordní, více než stopadesátimilionový otvírák dvojky?

BOX OFFICE: VÍKEND OD 14.11.2014

 1. Návrat blbýho a blbějšího 38,1 mil. (novinka)
 2. Velká šestka 36 mil.
 3. Interstellar 29,2 mil. 
 4. Beyond the Lights 6,5 mil. (novinka)
 5. Zmizelá 4,6 mil.
 6. St. Vincent 4 mil.
 7. Železná srdce 3,8 mil.
 8. Slídil 3,03 mil.
 9. Ouija 3,02 mil.
10. Birdman 2,5 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Interstellar - trzby (Eda, 17.11.2014 21:14) Reagovat

    Tak s tou Cinou to neni uplne pravda. Prave tenhle vikend tam otevrel Interstellar dost rekordne. Taky celosvetove uz je na tom o dost lip - 322 mega.
    http://boxofficemojo.com/movie...

    • Re: Interstellar - trzby (martin.bubrin, 17.11.2014 21:21) Reagovat

      Pravda, díky za upozornění. V době psaní článku (neděle večer) údaje ještě nebyly. Aktualizuji.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY