Preview: Hobit: Bitva pěti armád završí ságu ze Středozemě

Vydáno: 16.11.2014 10:00 - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Bilbo a třináct trpaslíků za měsíc završí svoji pouť k Osamělé hoře a hobití trilogie se tak definitivně uzavře. Bitva pěti armád by měla být nezměrnou epickou peckou. Těšíte se?
Ať už patříte k fanouškům Jacksonova návratu do Středozemě, nebo jste stejně jako já hrdými členy klubu „Hobit stojí za houby“, stejně nejspíš jeho vlivu neuniknete a stejně si ho nakonec i pustíte, třeba jen ze zvědavosti, jestli Peter Jackson třeba nedostal rozum a nevrátil se od odpudivé CGI k poctivým praktickým efektům.

Martin Freeman ve filmu Hobit: Bitva pěti armád / The Hobbit: The Battle of the Five ArmiesAle nedostal. Třetí Hobit kráčí ve šlépějích svých předchůdců a rozhodně má ambice je co do pompéznosti ještě trumfnout. Ostatně už název Bitva pěti armád mluví za vše. Každá epická fantasy musí skončit velkou bitvou a v tomhle případě to znamená boj armád skřetů a vrrků proti lidem, elfům a trpaslíkům. Detaily samozřejmě prozrazovat nebudu, připravte se ale na zdrcující finále.

Nebude to ale jen titulní bitva, která vyplní volný čas Bilba a spol. Určitě si vzpomenete, jakého neblahého nájemníka našel loni Gandalf při své výpravě do pevnosti Dol Guldur na jihu Temného hvozdu. Podezřelý černokněžník, který se tam nastěhoval, se totiž ukázal být tím nejnevítanějším sousedem. Saurona, druhého nejhoršího padoucha Tolkienova světa, zkrátka člověk nevidí zrovna rád a Gandalf s tím s pomocí zbylých členů Bílé rady (on, Saruman, Elrond, Galadriel) musí něco udělat.

Fotografie z filmu Hobit: Bitva pěti armád / The Hobbit: The Battle of the Five ArmiesNa tuhle pasáž se fandové knih mají rozhodně proč těšit, Tolkienovy zápisky ohledně boje se Sauronem jsou totiž velmi skoupé a stručné, a kdo by přitom nechtěl vidět skvadru elfů a kouzelníků disponující mimo jiné i všemi třemi elfími prsteny v akci. Navíc je tohle významná linie v knižním Hobitovi nezmíněná (v době jeho psaní nejspíš ani neujasněná), díky níž se bude mnohem líp navazovat na Pána prstenů a i ti, kdo se neprohrabovali všemožnými apendixy Tolkienových knih, zjistí, co se dělo mimo hlavní hobití linii. Otázka ovšem je, jestli je „hlavní“ to správné slovo, jelikož cesta za pokladem byla jenom záminkou pro to, aby se upoutala pozornost na Šmaka, který byl potenciálním obrovským trumfem v Sauronově ruce.

Druhá věc je to, že Bitvou pěti armád by Bitva pěti armád skončit neměla. Film má navázat na Pána prstenů mnohem těsněji než původní kniha, což možná znamená, že uvidíme i události vedoucí k rozpoutání Války o Prsten. I přes přidaný děj se ovšem bude se stopáží 160 minut jednat o nejkratší část trilogie.

Ian McKellen, Cate Blanchett ve filmu Hobit: Bitva pěti armád / The Hobbit: The Battle of the Five ArmiesHerecky zůstává vše při starém, klíčové postavy již byly odhaleny, takže pouze čekejte na jejich návrat, svoje si především užije Benedict Cumberbatch, který mluví nejen draka Šmaka, ale i samotného Saurona. Návrat hlásí rovněž Cate Blanchett, Hugo Weaving a Christopher Lee, kteří si s Benedictem budou muset vyřídit jisté účty (je otázka, nakolik se můžeme těšit na Christophera Lee, jemuž zdravotní stav bohužel nedovoluje pouštět se do žádných náročných scén). Objeví se znovu i Medděd (Mikael Persbrandt), větší prostor by měl mít též Legolasův otec Thranduil (Lee "Koláčník" Pace) a zásadní úlohu sehraje také Luke Evans jako Bard Lučištník. To by byli staří znímí, jedno nové a velmi vítané herecké jméno bychom tu ale přeci jenom měli – trpasličího krále Dáina Železnou nohu (objeví se v závěrečném boji) si zahraje skotský sympaťák Billy Connolly. Což potěší.

A nyní už závěrečné slovo. Hobit nikdy nebude Pánem prstenů. Ani být nemohl, i se všemi apendixy Tolkienova světa, a je škoda, že se o to Jackson pokouší. Přesto ale třetí díl má solidní potenciál vytřít nám zrak velkolepou podívanou. Ať už Jacksonovi vyčítáme king kongovskou přeplácanost, emoční plochost, přemíru CGI a natahování děje, v tomhle finálním kusu by se jeho cílení na zábavnost mohlo konečně náležitě zúročit a přinést to kýžené epično, které jednička úplně minula a dvojka jen dvakrát třikrát naťukla. Suma sumárum – chceme věřit, že to dopadne a nepůjdeme tentokrát z kina domů s rozpačitým výrazem.

Hobit: Bitva pěti armád má v českých kinech premiéru 11. prosince 2014.

Oficiální trailer filmu Hobit: Bitva pěti armád


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY