Preview: Gnomeo & Julie

Vydáno: 17.01.2011 18:00 - Linda Kováčová | foto: 2011 Miramax Film NY, LLC

Shakespeare - už zase?! Ano, ale tentokrát nevážně, animovaně a pro celou rodinu. Skřítek a Julie vyrazí do kin po celém světě začátkem února, takže pokud nechcete sv. Valentýna strávit u ubrečené romantiky, tihle dva mohou být zajímavou volbou.
Bylo nebylo... Za předalekými horami a sedmero řekami, v italském městě Verona, vedou spolu odvěký spor dvě mocné rodiny - Kapuleti a Montekové. A přesto Julie, dcera Kapuletova, zahoří láskou k Romeovi Montekovi.
Romeo a Julie patří k vrcholným shakespearovským tragédiím. Univerzální příběh tajné lásky oslovuje i po čtyřech stech letech od svého prvního uvedení, což dokazují mimo jiné i všemožné adaptace, jichž se dočkal. Kromě divadelních, baletních, muzikálových a několika filmových (k těm nejznámějším patří jednoznačně adaptace Franca Zeffirelliho a Baze Luhrmanna), už jsme mohli mít tu čest i s groteskně laděnou (z roku 1926 se slavným Oliverem Hardy) a dokonce i s animovanou (z roku 2006). Může tato nejnovější vůbec ještě něčím překvapit?
Z renesanční Verony se přesouváme do současné Anglie, lépe řečeno na anglický trávník ospalého předměstí, kde proti sobě válčí namodralí Montekovci a červeňoučcí Kapuleti. Dokud jsou poblíž lidé, válečná sekera je zakopána. Ale jakmile vytáhnou páni domu paty, zahradní trpaslíci a ostatní příbuzná havěť ožívá a legrace může začít. Koncept sice není moc originální (řekněte Toy Story...), ale na druhou stranu: proč ne, když funguje.
Obavy z podprůměrnosti budou ale nakonec možná zbytečné. Za dílkem totiž stojí Kelly Asbury, který se podílel na režii druhého pokračování veleúspěšného fenoménu Shrek z dílny DreamWorks. A zajímavá jména se objevují i na dalších postech. Nejen do hudby, ale i do produkce se pustil sir Elton John. Na hudbě k filmu se spolupodílí také James Newton Howard (ten má na svědomí originální soundtrack k takovým snímkům jako Pretty Woman, Uprchlík, Šestý smysl nebo Temný rytíř).
A herecké obsazení, i když v tomto případě pouze hlasové? Rovněž hýří samými zvučnými jmény: dvojici hlavních hrdinů namluvili James McAvoy a Emily Blunt, Tybaltovi propůjčil hlas Jason Statham, další postavičky pak za své ozvučení vděčí třeba Michaelu Cainovi, Maggie Smith, Patricku Stewartovi anebo dokonce Ozzymu Osbournovi. V Českém znění se lze těšit na Jana Dolanského, Terezu Bebarovou, Pavla Lišku, Tatianu Vilhelmovou, Petra Rychlého či Petra Olivu.
Jak vidno již z oficiálního traileru, mladší diváci si užijí spíše všelijaké gagy atakující bránici či roztomilé (zvířecí) postavičky, zatímco pro ty dospělé (opět dle již osvědčeného receptu) tvůrci nezapomněli nachystat různé pop-kulturní odkazy a komické narážky. Jen ten konec příběhu pravděpodobně nebude tak docela odpovídat předloze...
Jak to nakonec dopadne, a jestli se tvůrci dokázali vypořádat se všemi nástrahami adaptace Romea a Julie do podoby animovaného rodinného filmu, budeme moci zjistit už 17. února, kdy snímek startuje v českých a slovenských kinech.
ANKETA

Podaří se Kellymu Asburymu překročit ve filmu Gnomeo & Julie hranici fádního rodinného animáku?






Podívat se na výsledky




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY