Stroj času: Bod zlomu aneb kultovní čekání na životní vlnu

Vydáno: 26.10.2014 17:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Americký akční film Bod zlomu výrazně napomohl hvězdnému startu Keanu Reevese, jehož právě můžete vidět v aktuálním Johnu Wickovi. V čem spočívá jedinečnost této surfařské "ódy na radost"?

Bod zlomuRecenzoval/a Václav Limberk dne 26.10.2014 17:00. Americký akční film Bod zlomu výrazně napomohl hvězdnému startu Keanu Reevese, jehož právě můžete vidět v aktuálním Johnu Wickovi. V čem spočívá jedinečnost této surfařské "ódy na radost"? Hodnocení: 5
Bod zlomu
Point Break
Thriller / Akční / Krimi
USA, 1991 , 120 min.

Režie: Kathryn Bigelow
Scénář: Rick King, W. Peter Iliff, W. Peter Iliff
Kamera: Donald Peterman
Hudba: Mark Isham
Herci: Patrick Swayze, Keanu Reeves, Gary Busey, Lori Petty, John C. McGinley, James LeGros, John Philbin, Bojesse Christopher, Julian Reyes, Daniel Beer, Chris Pedersen, Vincent Klyn, Anthony Kiedis, Dave Olson, Lee Tergesen


Hodnocení: 10/10
Bod zlomu hodnocení na Kinobox.cz: 73.90 %
Na první a povrchní pohled se může zdát, že Bod zlomu je obyčejný a ničím nevynikajicí akční film zasazený do atraktivních lokací mořských pláží mezi atraktivní opálené a nekomplikované charaktery. Jenže to by byl velký omyl a nic víc než jen opravdu povrchní dojem. A také by to nesměl být film zřejmě "nejakčnější" ženské režisérky, kterou svět viděl – Kathryn Bigelow. Ještě dlouho předtím než se natrvalo zapsala do filmové historie jako první ženská režisérka, která získala Oscara v do té doby striktně "mužské" kategorii, kterou je filmová režie, se Bigelow "rozehřívala" v tomto pozoruhodném a netuctovém akčním filmu s existenciálním nádechem. Zdá se to skoro nepatřičné, pokud tedy nejde o filmy s bojovým uměním, spojovat akci s filozofií, ale Bod zlomu dalece přesahuje kategorie obyčejného akčního filmu.

Keanu Reeves, Patrick Swayze ve filmu Bod zlomu / Point BreakPřitom příběh začíná jako tuctový akční thriller. Johnny Utah (Keanu Reeves) je bývalým nadějným hráčem amerického fotbalu, jemuž v další kariéře zabránilo zranění kolene a rovněž nadějným nováčkem v řadách FBI. Utah je přidělen na losangeleské oddělení bankovních loupeží pod dohled ostříleného veterána Angelo Pappase (Gary Busey). Ten vyšetřuje sérii bankovních loupeží, v kterých figuruje kvartet mužů v maskách bývalých amerických prezidentů. "Exprezidenti" jsou nepolapitelní, ale Utah s Pappasovou pomocí zjistí, že to jsou surfaři a hodlá se mezi ně infiltrovat. Na plážích potkává atraktivní Tyler (Lori Petty), která ho "vyškolí" v surfování, a také místního surfového krále a "guru" Bodhiho (Patrick Swayze). Mezi oběma muži se rozvíjí zvláštní přátelský vztah a zároveň se Utah do Tyler zamiluje. Stejně jako i ona do něj. Tím vše ale teprve začíná.

Nastíněním expozice příběhu se ani zdaleka nepřiblížíme k jádru a jedinečnému náboji tohoto filmu. Ten plyne hlavně z jedinečnosti jeho postav. Především postava agenta Utaha, kterého tu výborně hraje mladý Keanu Reeves, se může zdát "šustit papírem", ale v Reevesově energickém podání se jedná o skutečnou, fyzickou osobu z masa a krve. Stejně fyzicky a přesvědčivě tu vychází i buddhisticky laděná postava Bodhiho (jehož nick neznamená nic jiného než "osvícený"), která zastihla jeho představitele, bohužel už zesnulého Patricka Swayzeho ve vrcholné fyzické i herecké formě.

Lori Petty, Keanu Reeves ve filmu Bod zlomu / Point BreakJejich zvláštní vztah oscilující mezi přátelstvím a rivalitou se táhne příběhem jako neviditelná nit, která je podvědomě spojuje. Jako by šlo o dvojčata, duchovně spřízněná, ale rozdělená osudem. Jeden zasvětil život práci "pro systém", druhý naopak proti němu. Dodnes zůstává pamětihodným okamžikem scéna zhruba z prostředku filmu, kdy Utah pronásleduje maskovaného Bodhiho, který již zná jeho pravou identitu, zatímco Utah tu Bodhiho jen tuší. Ovšem stačí jediný záběr ve velkém detailu na oči ukryté v masce a Utah ví, že nemůže vystřelit na svého "bratra". Jedinečnosti této sekvence si všimnul i Edgar Wright, který tuto scénu láskyplně ocitoval i zparodoval ve své Jednotce příliš rychlého nasazení

Ale zpět k Bodu zlomu. Již tu byla zmínka o jeho režisérce Kathryn Bigelow, která byla v té době ještě manželkou Jamese Camerona, jenž zde fungoval jako výkonný producent. Bigelow za sebou v té době měla režii tří filmů, debutového dramatu Nemilovaná, hororově laděného thrilleru Na prahu temnot a policejního thrilleru Modrá ocel. V Bodu zlomu kulminovalo její dosavadní úsilí natočit řemeslně perfektní akční film se snahou zároveň přesáhnout jeho hranice. Zde se jí to povedlo ve vzácné kombinaci akce a psychologie postav s lehkým dotekem filozofie, respektive osudovosti.

Keanu Reeves, Patrick Swayze ve filmu Bod zlomu / Point BreakAkční scény tu jsou zrežírovány mimořádně zručně i nápaditě (jeden příklad za všechny: už zmíněné Reevesovo stíhání maskovaného Swayzeho skrze domky a dvorky "civilních" předměstských obyvatel má neuvěřitelný spád a razanci), a film je proto fyzicky mimořádně intenzivní. O zvláštní nejednoznačnosti povah postav už tu byla řeč. K tomu si připočtěte úžasným stylem natočené dechberoucí záběry ze surfování na mořských vlnách s jedinečnými zvukovými efekty, neopakovatelnou atmosféru ranných devadesátých let, báječně poskládaný rockový soundtrack s působivými hudebními kompozicemi Marka Ishama a jako "třešničku" na závěr i dovětek o Bodhim, který se dočkal své ultimátní vlny, která přijde jen jednou za život a vyjde vám z toho, že jste právě viděli cokoliv jiného než tuctový akčňák. 

Takže pokud jste Bod zlomu ještě neviděli anebo jste ho viděli kdysi dávno, připomeňte si ho. Brzy bude i důvod si "starý" Bod zlomu připomenout, neboť nám američtí producenti přichystali na příští rok jeho remake. Ovšem, nevím nevím, jak s ním mohou před originálem s jeho neopakovatelnou atmosférou obstát. V osobě jeho režisérky a obou hlavních představitelů měli alespoň jedinečné a podle mě i nepřekonatelné vzory.

P.S.: Ve vedlejší roli jednoho z členů surfařského gangu tu identifikujete frontmana slavných Red Hot Chilli Peppers Anthony Kiedise (se dvěma copánky).

Trailer filmu Bod zlomu



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • och (niceladd, 26.10.2014 19:06) Reagovat

    mam chut se na to podivat po letech znovu. Krasna recenze, lip bych to nerekl

  • ...jeden z mých nejoblíbenějších filmů z 90.... (kaapaa, 27.10.2014 18:28) Reagovat

    ...jeden z mých nejoblíbenějších filmů z 90. let...Swayze a Reeves ve strhující formě...díky za zmínku o soundtracku

  • 10/10? :D ani sa nečudujem, však aj Fury ste dal... (JohnWayne, 01.02.2015 14:00) Reagovat

    10/10? :D ani sa nečudujem, však aj Fury ste dali 9/10 :D nehovorím, že toto je zlý film, ale na max. 7/10 to rozhodne nevidím

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY