Preview: Železná srdce aneb čtyři z tanku a Pitt

Vydáno: 18.10.2014 10:05 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

S nadějemi očekávané válečné drama Železná srdce s Bradem Pittem uvidíme už za necelý měsíc. Co nám ambiciózní snímek režiséra Davida Ayera z konce druhé světové války přichystal?
A je to (téměř) tady. Dlouho očekávaný a na našich stránkách několikrát připomínaný válečný snímek, pro který český distributor přišel s fikaným názvem Železná srdce, je zde. Svou americkou premiéru si odbyl již tento víkend a nás čeká příští měsíc. Snímek natočil specialista na řemeslně zvládnuté akční thrillery převážně z policejního prostředí David Ayer a z prozatímních kritických ohlasů vysvítá, že by nemělo jít o komerční ani umělecký propadák, jakým byla jeho předchozí Sabotage o práci speciálních protidrogových jednotek na mexických hranicích.

Brad Pitt ve filmu Železná srdce / FuryŽelezná srdce jsou tentokrát pro režiséra krokem do neprobádaného teritoria, kterým je klasický válečný film. Tento žánr byl nesmírně populární především v šesté a sedmé dekádě minulého století, kdy vznikly klasické válečné "tankové" filmy jako Příliš vzdálený most či Bitva v Ardenách. Válečný žánr poté značně oživil a inovoval Spielbergův dramatický a naturalistický opus Zachraňte vojína Ryana, aby ho nakonec již v nedávné době vzal do svých rukou i postmodernista par excellence Quentin Tarantino se svými Hanebnými pancharty, kde mimochodem v hlavní roli hrála i hvězda aktuálních Železných srdcí.

A o čem že Železná srdce jsou? Děj je zasazen do posledních okamžiků druhé světové války, do dubna 1945. Stranou spojeneckých sil se na vlastní "železnou" pěst snaží armádní seržant přezdívaný familierním Wardaddy (Brad Pitt) proniknout se svou pětičlennou posádkou tanku Sherman přezdívaného "Fury" (originální název filmu) do týlu nepřátel. Na zdánlivě sebevraždené misi se náhodou octne i úplný nováček vojín Ellison (Logan Lerman). Wardaddy se svými muži čelí mnohonásobné přesile nepřátel a bude potřeba nejen jejich "železná srdce", aby z této situace vybruslili živi a zdrávi a společně porazili nacistického nepřítele.

Brad Pitt ve filmu Železná srdce / FurySnímek zatím sklidil pozitivní divácké a kritické reakce a na serveru rottentomatoes si momentálně stojí na velmi slušných 79% s kritickým zhodnocením, kde se praví, že jde o "celkově dobře zahraný a patřičně syrový popis hrůz války s kvalitně natočenými bitevními scénami, i když tak docela nedostává svým velkým ambicím". Uvidíme, zda se Ayerův snímek probojuje až k oscarovým nominacím, jak si od jeho podzimního uvedení studio Columbia slibuje. Přinejmenším lze konstatovat, že Železná srdce půjdou spíše ve stopách Vojína Ryana než jiného letos uvedeného konkurenčního válečného snímku, kterými byli oddechoví Památkáři.

Striktně mužskému hereckému ansámblu vévodí hvězda první velikosti Brad Pitt, který si válečný žánr již vyzkoušel v už zmíněných Hanebných panchartech. Zde to bude ovšem bez humorné nadsázky a bude se hrát na vážnou notu. Ke slovu se dostanou pravé "chlapské" hodnoty jako přátelství, čest a odvaha - doufejme, že se to obejde bez zbytečných tun sentimentálního balastu. Pitt je sice bez diskuse hvězdou největší, ale nikoliv jedinou. V jeho týmu se objeví ještě Shia LaBeoufMichael PeñaJon Bernthal a velkou příležitost zde dostal mladý Logan Lerman, kterého jsme letos mohli vidět na palubě Noemovy archy v biblickém "katastrofáku" Noe.

Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman, Jon Bernthal při natáčení filmu Železná srdce / FuryŽelezná srdce by měla dominovat tento víkend americkým pokladnám. Povede se jim stejně dobře i u nás? Válečný žánr sice nepatří mezi ty divácky nejoblíbenější, ale hvězda Brada Pitta by měla do kin nalákat i spoustu tuzemských a "nechlapských" fanoušků.

PS: Ve filmu byly použity skutečné tanky Sherman M4E8 a německý Tiger, které pro natáčení zapůjčilo tankové muzeum v anglickém Bovingtonu.

Železná srdce zaútočí z pláten kin 13. litopadu 2014.

Český trailer filmu Železná srdce / Fury


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY