Zemřel herec a dramatik Pavel Landovský

Vydáno: 11.10.2014 11:04 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Včera ve věku sedmdesáti osmi let zemřel v Praze významný český herec a dramatik, bývalý disident a signatář charty 77 Pavel Landovský. Serveru iDNES.cz to dnes potvrdila jeho rodina.
Pavel Landovský, Jorga Kotrbová ve filmu Utrpení mladého Boháčka / Utrpení mladého BoháčkaPavel Landovský byl nezaměnitelnou personou českého (československého) kulturního, ale i politického života. Několikrát se neúspěšně pokoušel o studia na pražské DAMU a po vyučení začínal u rozličných divadel jako statista a herec. I bez řádného hereckého vzdělání se vlastní pílí vypracoval na jednoho z nejoriginálnějších českých herců a jeho nejslavnější období je spojeno s pražským Činoherním klubem a se jmény jako Václav HavelJan KačerJosef AbrhámVladimír Pucholt a mnoha dalšími. Příležitostně se uplatňoval i jako dramatik. 

Vedle divadla se Landovský, kterému se mezi přáteli přezdívalo domáckým "Lanďák", začal objevovat také ve filmu. Poprvé se na plátně objevil ve filmu Dědeček automobil, ale mezi jeho hlavní herecké období patří éra "zlatých šedesátých", kde vyvtvořil řadu nezapomenutelných, převážně vedlejších rolí. Uveďme například vojenskou absurditu Každý mladý muž, kde se na plátně setkal i s Václavem Havlem, historická podobenství Údolí včel a o něco slavnější Marketa Lazarová, komedie z (tehdejší) současnosti Svatba jako řemen, divadelní hrou inspirovaný Pension pro svobodné pány či mravoličnou komedii podle Vladimíra Párala Soukromá vichřice. Svojí nejvýznamnější a hlavní roli dostal v Utrpení mladého Boháčka, kde ztvárnil vesnického mladíka, který si "musí" najít nevěstu. Právě tento snímek uvede dnes večer první program České televize spolu s dílem z dokumentárního cyklu Neobyčejné životy.

Pavel Landovský ve filmu Černí baroni / Černí baroniV období normalizace a po podepsání Charty 77 se Landovský ve filmu objevoval sporadicky. Jmenujme alespoň Ragtime a Kunderovskou adaptaci Nesnesitelná lehkost bytí. Po roce 89 byl Landovský opět obsazován více. Objevil se v surrealisticky laděné Klímovské adaptaci V žáru královské lásky a především ve Švandrlíkovských Černých baronech, kde ztvárnil nezapomenutelnou postavu majora Terazkyho. 

V posledních letech se Landovský stáhnul do soukromí, což se snažil zdokumentovat syn Josefa Abrháma v netradičním dokumentárním portrétu Hoteliér, který Landovského zachycuje v obklopení jeho hereckými kolegy z Činoherního klubu. Naposledy se ve filmu objevil ve třetích Bastardech.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY