Kinopremiéry: Výchozím bodem plánu je Equalizer

Vydáno: 24.09.2014 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Dvě ku dvěma je poměr tuzemských a zahraničních novinek, které jako poslední doplní zářijový program kin. Nejlákavější z nich je rozhodně nový akční thriller Equalizer, v němž hlavní roli ztvárnil Denzel Washington.
Equalizer (The Equalizer) (Falcon)

Český plakát filmu Equalizer / The EqualizerAkční thriller slibuje nijak převratnou, ale dost možná hodně zdařilou žánrovou podívanou, která by nemusela být pouhou jednohubkou. U jeho realizace se znovu sešli režisér Antoine Fuqua a Denzel Washington, jejichž předchozí spolupráce vynesla druhému jmenovanému Oscara. I z toho důvodu vzbuzuje snímek relativně velká očekávání a podle prvních zahraničních ohlasů to vypadá, že je do značné míry naplnil. Doplním ještě, že v dalších rolích se objeví Chloë Grace Moretz, Marton Csokas, Bill Pullman nebo Melissa Leo.

Synopse: Bývalý člen elitní vojenské jednotky Robert McCall (Denzel Washington) předstíral svou smrt, aby mohl začít žít poklidný život kdesi v Bostonu. Dobrovolný odpočinek musí ukončit kvůli záchraně mladé dívky Teri (Chloë Moretz), které usilují o život nebezpeční ruští gangsteři. Během této práce se v něm znovu probouzí touha konat spravedlnost, což znamená, že ztrácí zábrany a se všemi si to vyřídí hodně drsně. Je totiž Equalizer.

Zajímavost: S hlavní rolí byl poměrně dlouho spojován Russell Crowe.

Český trailer filmu Equalizer / The Equalizer

Výchozí bod (I Origins) (CinemArt)

Český plakát filmu Výchozí bod / I OriginsZahajovací film letošního karlovarského festivalu se po dvou měsících dostává do širší distribuce. Jedná se o teprve druhý tvůrčí počin nadějného Mika Cahilla a mělo by jít o sci-fi drama, jehož synopse rozhodně nevypadá tuctově. Podle ohlasů jde sice o na festivalové poměry mainstreamovější záležitost, chvály se jí nicméně dostává. Hlavními trumfy by tak měly být opojná vizuální stránka a atraktivní příběh s možným přesahem. V hlavní roli uvidíte Michaela Pitta.

Synopse: Molekulární biolog Ian (Michael Pitt) se celý život zabývá výzkumem evoluce oka. Jeho práce ho pohlcuje až do okamžiku, kdy se potká s tajemnou Sofi (Astrid Bergès-Frisbey), jejíž nádherné oči si chce vyfotit. Možná proto, že jsou oba úplně odlišní, propadnou vášni a dají průchod vzájemným citům. Jejich vztah ale končí tragicky. Zdrcený Ian se znovu vrhá do práce a brzy učiní objev, který řádně otřese jeho skeptickým přístupem k životu.

Oficiální český trailer filmu Výchozí bod / I Origins

Plán (Aerofilms)

Plakát filmu  / PlánDokument režiséra a scenáristy Benjamina Tučka sleduje vývoj konceptu pražského územního plánu, který byl po volbách v roce 2010 zrušen, aby byl nahrazen plánem novým. Tvůrce slibuje, že film by měl být lehce kontroverzní a měl by odhalovat, jak to skutečně ve velkoměstě chodí a kdo tam opravdu tahá za nitky. Podle distribučního textu dokonce hledá i návrhy řešení. Tak uvidíme, jak se vše nakonec povedlo. 

Synopse: Čí je město? Jakou cenu má veřejný prostor? Je developer sprosté slovo? Zastupiteli, koho zastupujete? Dokument Benjamina Tučka sleduje změny, kterými prošel původní koncept pražského územního plánu, jeho následné zrušení po volbách na podzim 2010 a také vznik nového, tzv. Metropolitního územního plánu.

Originální trailer filmu Plán

Odborný dohled nad východem Slunce (Czech Film)

Český plakát filmu  / Odborný dohled nad východem SlunceO dva dny později než výše zmiňované filmy, tedy v sobotu 27. září, si ve varnsdorfském Centru Panorama odbude premiéru tuzemské drama, o němž samotném a jeho existenci nikdo moc neví. Těžko tedy vůbec odhadovat, co alespoň vzdáleně čekat, ovšem vzhledem k tomu, že režisérem a scenáristou je Pavel Göbl, tak bych osobně očekávání dost mírnil. Obsazení, v němž se objeví Jiří Lábus, Vratislav Brabenec, Jiří Vymětal, Jozef Polievka a Nikol Fischerová, také není pro většinového diváka dvakrát lákavé, tak doufejme, že ty, kteří na něj najdou cestu, potěší.

Synopse: Tři bývalé vězně přivádí do města na severu nepotrestané bezpráví. Bývalý člen státní bezpečnosti, který je kdysi týral, tu vlastní hospodu a oni se mu chtějí pomstít. Brzy ale zjistí, že pro odplatu nemají vlohy. Do jejich životů navíc zásadně vstoupí žena, která jim ukáže rozdíl mezi pomstou a trestem.

Trailer zde.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY