Box Office: Labyrint: Útěk přesprintoval Liama Neesona

Vydáno: 22.09.2014 07:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

V souboji novinek uplynulého týdne zvítězilo na plné čáře další young adult sci-fi Labyrint: Útěk. To si udrželo spolehlivý náskok před druhým Liamem Neesonem a třetí novinkou, dramedií Co by kdyby.
Fotografie z filmu Labyrint: Útěk / The Maze RunnerVítězná novinka právě uplynulého víkendu, adaptace postapokalyptického románu Jamese Dashnera a další ze série young adult, sci-fi Labyrint: Útěk dokazuje, že víkendové tržby se někdy spíše než sprintu podobají maratónu. Zmíněnému titulu totiž chvíli trvalo než si vybudoval svou fanouškovskou základnu, což nastalo zhruba v polovině víkendu. Jeho úspěch je tak dobrým znamením pro studio Fox, které doufalo, že příběh o skupince teenagerů bojujících s odpornými příšerami v chodbách labyrintu odstartuje další úspěšnou sérii po vzoru veleúspěšných Hunger Games. Nyní si tedy může studio Fox oddechnout a jejich kůň si v pomyslném závodě připsal slušných 32,5 milionu.

Na druhém místě za Foxem se umístil Universal se svou novinkou Mezi náhrobními kameny, která je další z řady drsných thrillerů, které se snaží vytěžit hvězdný potenciál jejich hlavního tahouna Liama Neesona. Nicméně výsledek "Náhrobních kamenů" je pro studio mírným zklamáním, neboť od očekávaného zisku zhruba 18 milionů se Universal musí spokojit s faktem, že story o bývalém policistovi Scudderovi pátrajícím po unesené ženě drogového dealera si z pokladen kin odnesla něco málo přes 13 milionů, což je výrazně méně než Neesonovy předešlé snímky jako například Mezi vlky (19,7mil.) nebo Neznámý (21,9mil.). Svou roli tu mohl sehrát i nepřístupný "eRkový" rating, který mohl "Náhrobním kamenům" část fanoušků ubrat.

Fotografie z filmu Co by kdyby / This Is Where I Leave YouNa třetím místě je dramedie Co by kdyby z dílny produkce Warner Bros, která zůstala jen těsně za Neesonem s necelými 12 miliony. Snímku Co by kdyby, který je dílem specialisty na komedie Shawna Levyho se velmi dobře dařilo ve velkých městech jako New York, Philadelphie a Chicago. Jedná se o jediný neakční titul týdne, který byl primárně cílen na dospělé publikum a v tomto ohledu také nezklamal. Příběh filmu se točí kolem odcizené rodiny, která se znovu sejde na pohřbu a režisér se tu opřel o ansámblový herecký kolektiv v čele s Jasonem BatemanemTinou Fey a hereckou veteránkou Jane Fonda. Pro film se skromným rozpočtem 19 milionů jsou víkendové tržby solidním úspěchem.

Na čtvrté a páté místo se propadly novinky z minulého týdne. Thriller No Good Deed, který si za dva týdny přišel na 40 milionů, což je oproti třináctimilionovému rozpočtu nečekaný úspěch a Dolphin Tale 2, který se zatím stále nachází s celkovými tržbami 27 milionů v záporné bilanci a bude mít co dělat, aby alespoň vyrovnal svůj nijak závratný třicetišestimilionový rozpočet. Čtvrtá z novinek, "mroží" horor Tusk, se do naší "finálové" desítky s tržbami pod jeden milion nevešla, takže další pozice okupují veleúspěšné tituly z předchozích týdnů. 

Fotografie z filmu Strážci Galaxie / Guardians of the GalaxyStrážci Galaxie už mají na domácích tržbách 313 milionů, čímž překonali Iron Mana 2 a stali se tak čtvrtým nejúspěšnějším titulem marvelovského univerza a zároveň nejúspěšnějším filmem letošního roku. Celosvětově už mají "Strážci" na svém kontě přes 600 milionů dolarů. Za nimi se umístily komedie Falešní poldovéŽelvy Ninja, nízkorozpočtový thriller Špinavý prachy a melodrama Zůstaň se mnou.

A jaké snímky budou vyslány do boje o diváckou přízeň příští týden? Hlavním želízkem v ohni by měl být thriller z produkce Sony/Columbia Equalizer, který opět dává dohromady tandem režiséra Antoina Fuquy a herce Denzela Washingtona, jejichž předchozí spolupráce Training Day vynesla tomuto herci Oscara. Jeho největším konkurentem budou animovaní Škatuláci. Dokáže si drsný Denzel Washington poradit s obyvateli animovaného Sýrečkova? To prozradí příští týden.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 19.09.2014

 1. Labyrint: Útěk 32,5 mil. (novinka)
 2. Mezi náhrobními kameny 13,1 mil. (novinka)
 3. Co by kdyby 11,8 mil. (novinka)
 4. No Good Deed 10,2 mil.
 5. Dolphin Tale 2 9 mil.
 6. Strážci Galaxie 5,1 mil.
 7. Falešní poldové 2,6 mil.
 8. Želvy Ninja 2,6 mil.
 9. Špinavý prachy 2,0 mil.
10. Zůstaň se mnou 1,8 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY