Festivalové ozvěny: Blíží se filmové Toronto

Vydáno: 28.08.2014 15:29 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Včera byl slavnostně zahájen filmový festival v Benátkách, ale v kanadském Torontu jsou v plném proudu přípravy na 39. ročník tamního filmového svátku, který rovněž představuje žhavé novinky světových tvůrců.
MFF TORONTO
Zatímco včera byl jednoznačně nadšeně přijímanou premiérou snímku Birdman v režii Alejandra Gonzáleze Iñárritua zahájen 71. ročník filmového festivalu v Benátkách, příští čtvrtek otevře svou festivalovou bránu kanadské Toronto. 39. ročník tamního festivalu oficiálně zahájí snímek amerického režiséra Davida DobkinSoudce s Robertem Downeym Jr. v roli advokáta pátrajícího po stopách zločinu, z něhož je obviněný jeho otec ztvárněný Robertem Duvallem.
Fotografie z filmu  / LeviafanTzv. "Masters programme", který divákům přináší inspirativní, odvážná a originální díla současných tvůrců, letos uvede snímky od takových filmařských osobností, jako jsou Jihokorejec Hong Sang-soo (Jayuui Eondeok), Brit Michael Winterbottom (The Face of an Angel), francouzská legenda Jean-Luc Godard (Adieu au langage), ruský auteur Andrey Zvyagintsev (Leviatan), Nor Bent Hamer (1001 Grams) nebo mauritánský tvůrce Abderrahmane Sissako (Timbuktu).

V rámci zvláštních uvedení budou k vidění drama The Search Michela Hazanaviciuse odehrávající se na pozadí druhé čečenské války v roce 1999, dále sociálně laděné drama belgické autorské dvojice Jean-Pierre Dardenne a Luc Dardenne s názvem Deux jours, une nuit (Two Days, One Night) v hlavní roli s Marion Cotillard, nebo režijní debut britského herce Paula Bettanyho Shelter o lásce mezi dvojicí bezdomovců na ulicích New Yorku.

Fotografie z filmu  / P'tit Quinquin"Contemporary World Cinema programme" zahrne provokativní díla důležitých tvůrců z celého světa, například nový film rakouské režisérky Jessiky Hausner Šílená láska inspirovaný sebevraždou romantického básníka Heinricha von Kleista či nový televizní projekt Francouze Bruna Dumonta Malej Quinquin, jímž režisér poprvé ve své kariéře vstoupil do vod komediálního žánru a který mohli čeští diváci spatřit na festivalu v Karlových Varech.

Mezi restaurovanými filmovými klasikami se v Torontu objeví jeden z nejlepších westernů Johna Forda Můj miláček Klementina tematizující mýtickou přestřelku u O. K Corral mezi Wyattem Earpem a klanem Clantonových, dále například poetická Barva granátového jablka od Sergeje Paradžanova, snímek domácího režiséra Atoma Egoyana Role nebo zástupce japonské nové vlny Krutý příběh mládí, který režíroval Nagisa Oshima.

39. ročník filmového festivalu v Torontu potrvá od příštího čtvrtka 4. září až do neděle 14. září. Více informací o programu a uváděných filmech najdete zde.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY