TV tipy: Michael Jackson, legendární noir a ceněné náročnější filmy

Vydáno: 29.08.2014 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ačkoli prázdniny už patří minulosti, program televizí podle toho překvapivě nevypadá. Tento týden tak budou mít radost zejména milovníci divácky náročnějších filmů, kteří se dočkají hned několika zajímavých premiér.
Monte Walsh (Monte Walsh) (sobota 30. 8., ČT2, 20.00 - 21.35)

Plakát filmu Monte Walsh / Monte WalshV zahraničí mnohem známější a lépe hodnocený western než u nás patří dost možná k ne úplně doceněným dílům. Režírující William A. Fraker se v něm vrhl na adaptaci chváleného románu Jacka Schaefera a jeho ducha se mu naštěstí podařilo zachovat. Problematičtější je první polovina, která je dost rozvláčná a pomalá, později už ale děj nabere spád a nechybí v něm napětí. Vyzdvihnout se sluší i zdařilá nostalgická atmosféra, pár solidních přestřelek a zajímavý příběh. V hlavních rolích nezklamou Lee Marvin, Jeanne Moreau a Jack Palance. Slušná žánrovka.

Synopse: Monte Walsh (Lee Marvin) a Chet Rollins (Jack Palance) marně hledají práci v Arizoně v době, kdy jsou nejspíš zlaté časy Divokého západu definitivně pryč. Montyho si chce vzít jeho dávná láska Martine (Jeanne Moreau), jenže on má strach, že by je oba neuživil. Chet nachází východisko ve sňatku s bohatou vdovou. Jejich bývalý kamarád Shorty (Mitch Ryan) se ovšem vydal cestou bandity. 

Zajímavost: Roy Barcroft, který zde hrál jednu z rolí, zemřel ještě před uvedením filmu do kin. 

Ukázka z filmu Monte Walsh / Monte Walsh
Divoká stvoření jižních krajin (Beasts of the Southern Wild) (sobota 30. 8., ČT art, 21.45 - 23.15)

Český plakát filmu Divoká stvoření jižních krajin / Beasts of the Southern WildRežijní debut Benha Zeitlina, který byl také nominován na čtyři Oscary, překvapí hlavně tím, jak suverénně je natočen. Od počátku zaujmou sugestivní a mystická atmosféra, parádně zvládnutý a úsporně natočený hurikán a naprosto famózní Quvenzhané Wallis v titulní roli. Opomenout nesmíme ani skvělou práci s emocemi, kterých je tu na malém prostoru opravdu dost. Škoda jen malinko zbytečného podobenství s pravěkými monstry. Více se dočtete v naší recenzi.

Synopse: Šestiletá Hushpuppy (Quvenzhané Wallis) žije v zapomenuté komunitě, která je od zbytku světa oddělena rozsáhlou hrází. Jelikož matku už nemá a její otec Wink (Dwight Henry) je divoch, jenž je neustále mimo domov, je holčička vesměs odkázána sama na sebe a na společnost polodivé zvěře. Její svět se úplně změní, když se po bouři zvedne stoletá voda, obklopí její město a otec onemocní. Najednou se totiž vše začíná rozpadat. 

Zajímavost: Dwight Henry vlastní malé pekařství, které je přímo naproti místu, kde probíhal casting.

Český trailer filmu Divoká stvoření jižních krajin / Beasts of the Southern Wild
Sedmá rota za úplňku (La septième compagnie au clair de lune) (sobota 30. 8., ČT1, 22.10 - 23.30)

Plakát filmu Sedmá rota za úplňku / La septième compagnie au clair de lune U nás poměrně oblíbená francouzská komedie je završením volné trilogie. Sice už není tak zdařilá jako předchozí dva díly, přesto jde pořád o slušnou zábavu. Režírující Robert Lamoureux, který se podílel i na scénáři, ani tentokráte neopomněl pohodovou atmosféru, vydařenou gradaci a velké množství šílených vtípků a absurdních situací. Taktéž tempo je svižné, takže se divák nenudí a nestihne si ani všimnout, že děj je spíše sledem jednotlivých epizod. V jedné z hlavních rolí se navíc představí spolehlivý Jean Lefebvre, takže není nač si stěžovat. De facto žánrová klasika.

Synopse: Tassin (Henri Guybet) a Pithivier (Jean Lefebvre) přijeli na návštěvu ke svému bývalému veliteli Chaudardovi (Pierre Mondy) a těší se na báječný odpočinek a chvíle pohody. Jenže brzy se opět zamotají do tajné akce a nezbývá jim nic jiného než se stát hrdiny francouzského odboje. 

Zajímavost: Film je posledním Lamoureuxovým režijním počinem.

Originální trailer filmu Sedmá rota za úplňku / La septième compagnie au clair de lune
Vrah mezi námi (M) (neděle 31. 8., ČT art, 20.20 - 22.05)

Plakát filmu Vrah mezi námi / MAbsolutní klasika německého expresionismu a evropského noiru je silně nadčasová a má rozhodně šanci zaujmout i současného diváka. Režírující Fritz Lang vsadil na hutnou a takřka klaustrofobní atmosféru, brilantní vizuální stránku, perfektní kameru a dost moderní střih. V hlavní roli nabídl značný prostor démonickému a charismatickému Peteru Lorremu, z proměny jehož charakteru místy až mrazí. Někomu ale můžou vadit absolutní absence hudebního doprovodu a chvílemi příliš podrobný popis pátrání a s ním související občasná nuda. Výtečná záležitost. 

Synopse: V lesích je nalezeno tělo mrtvé školačky Elsie a obyvatelé města žijí v obrovském strachu. Policie zoufale pátrá po pachateli a popudí si proti sobě i podsvětí, které nevěří, že vrahem je někdo z jeho řad. Spravedlnost do svých rukou tak berou i zločinci. 

Zajímavost: Vrahova pískání se zhostil sám režisér.

Originální trailer filmu Vrah mezi námi / M
Michael Jackson´s This Is It (This Is It) (neděle 31. 8., Nova Cinema, 22.20 - 00.30)

Plakát filmu Michael Jackson´s This Is It / This Is ItNejvětší hodnota filmařsky lehce nadprůměrného dokumentu spočívá v tom, že poskytuje relativně skutečný důkaz o tom, jak byl uctívaný Michael Jackson fyzicky (ne)schopen na zvládnutí jakéhosi comebackového turné. Režírující Kenny Ortega opravdu plně spoléhá na auru Krále popu a jeho nesmrtelné hity a prakticky nenabízí žádnou přidanou hodnotu. Tvůrce naštěstí disponuje schopnostmi vše efektně a zajímavě prostříhat tak, aby to plynulo ve svěžím tempu a moc nezadrhávalo. Vysloveně ovšem zamrzí to, že samotný hlavní aktér tu moc nepromluví a také stopáž mohla být kratší. Záležitost pro fanoušky.  

Synopse: Od dubna do června 2009 se Michael Jackson intenzivně připravoval na sérii koncertů, která se měla odehrát v londýnské O2 Aréně. Dokument sestříhaný z několika stovek hodin materiálu měl být původně oslavou geniálního zpěváka, tanečníka a choreografa, vzhledem k jeho předčasnému úmrtí se ovšem stal jeho pohrobkem. 

Zajímavost: Záběry ze zkoušek měly putovat rovnou do zpěvákovy soukromé sbírky.

Oficiální trailer filmu Michael Jackson´s This Is It / This Is It
Ruka na kolébce (The Hand That Rocks the Cradle) (neděle 31. 8., Prima, 22.40 - 01.10)

Plakát filmu Ruka na kolébce / The Hand That Rocks the CradleThriller z počátku devadesátých let rozhodně neohromí svou originalitou, neboť je značně předvídatelný, plný klišé a velmi snadno zapomenutelný. V opravdu mírně nadprůměrné kvalitě ho udržuje především režírující Curtis Hanson, který s otřepaným námětem dělá, co se dá. Dokázal tedy vytvořit hutnou atmosféru a udržovat diváka v jakéms takéms napětí po celou dobu. Za to částečně vděčí vynikající Rebecce De Mornay, jež si svou zápornou roli evidentně užila a vedle níž uvidíte třeba tehdy ještě ne tak známou Julianne Moore. Nic víc než žánrovou jednohubku ovšem nečekejte.

Synopse: Claire (Annabella Sciorra) a Michael (Matt McCoy) Bartelovi čekají druhé dítě. Při rutinní lékařské prohlídce je Claire vystavena nepříjemnému obtěžování ze strany gynekologa, což také ohlásí. Lékař tuto situaci neunese a spáchá sebevraždu. Jeho manželka (Rebecca De Mornay) po této události potratí a rozhodne se pomstít. Proto přijímá pod cizím jménem práci chůvy u Bartelových. 

Zajímavost: Originální název filmu je přebrán ze stejnojmenné básně Williama Rosse Wallace.

Originální trailer filmu Ruka na kolébce / The Hand That Rocks the Cradle
Caesar musí zemřít (Cesare deve morire) (pondělí 1. 9., ČT art, 21.40 - 22.55)

Plakát filmu Caesar musí zemřít / Cesare deve morireDivácky dost náročné italské drama je ukázkou formální preciznosti a vytříbenosti. Režisérská dvojice Paolo a Vittorio Tavianovi si v něm rafinovaně pohrává s divákem a zcela záměrně používá černobílou kameru, která dává vyniknout stísněné atmosféře věznice, v níž se celý film odehrává. Největším plusem snímku jsou však sugestivní a výtečné výkony celého ansámblu, který tvoří skuteční vězni. Ti v uzavřeném prostoru realizují drama Williama Shakespeara a při tom odhalují své skutečné nitro. Závadou je snad jen to, že tu chybí nějaká emocionálně silnější scéna. Více se dozvíte v naší recenzi.

Synopse: Snímek je záznamem klasického divadelního představení Julius Caesar od Williama Shakespeara. Tohle je ovšem unikátní. Nacvičili ho totiž vězni z věznice Rebibbia v Římě, kteří tak chtějí dokázat, že i za mřížemi mají světu co nabídnout. Pro mnohé z nich vůbec nejde o lehkou práci a vcítit se do náročných rolí je extrémně obtížné. Ani ten sebevětší aplaus je však neochrání od povinnosti odpykat si své mimořádné tresty.

Zajímavost: Na Berlinale 2012 získal snímek Zlatého medvěda.

Český trailer filmu Caesar musí zemřít / Cesare deve morire
F jako falzifikát (Vérités et mensonges) (úterý 2. 9., ČT art, 22.55 - 00.25)

Plakát filmu F jako falzifikát / Vérités et mensongesPoslední dokončený projekt slavného Orsona Wellese je dokumentární esejí o pravdě a lži a o tom, jak je využívá umění. Této tezi také přizpůsobil celkovou formu, když se záměrně dopouští několika lží a optických klamů. Nechybí ani pro něho typický dynamický střih, který mnohdy dá nahlédnout věci z trochu jiné stránky. Nemusíte se ani bát přílišného "intelektualismu", protože vše je podáno dost srozumitelně. Na kvalitách pak trochu ubírá jen časté přeskakování z tématu na téma a z něj pramenící chaotičnost. Nezbývá než doufat, že televize odvysílá film v původním znění, protože tvůrcův charismatický hlas dělá hodně. Více se dozvíte v našem Stroji času.

Synopse: Hlavními tématy filmu jsou podvody, švindl, mystifikace, manipulace a triky. Ústřední dějovou linii představuje případ padělatele uměleckých děl, vedle něj jsou ale zakomponovány i události kolem zfalšované biografie Howarda Hughese

Zajímavost: Trailer k filmu trvá neuvěřitelných devět minut a objeví se v něm i lechtivé záběry tehdejší režisérovy přítelkyně Oji Kodar.

Originální trailer filmu F jako falzifikát / Vérités et mensonges
Frida (Frida) (čtvrtek 4. 9., ČT art, 20.20 - 22.20)

Plakát filmu Frida / FridaOscary za masku a hudbu oceněné životopisné drama o nejslavnější mexické malířce nezapře, že jeho režisérkou je žena, konkrétně Julie Taymor, protože výsledek je přece jen trošku víc určen divačkám. Režijně je nicméně zvládnutý naprosto dokonale a originálně a přináší spoustu nápadů, které korespondují právě s malířským uměním samotné Kahlo. V hlavní roli exceluje na Oscara nominovaná (a asi až příliš krásná) Salma Hayek, kterou doplňují například Alfred Molina, Geoffrey Rush, Ashley Judd nebo Edward Norton. Jen ten příběh mohl být lepší a propracovanější. 

Synopse: Frida Kahlo (Salma Hayek) prožila bouřlivý život plný lásky, bolesti, skandální milostné aférky i fatální vztah s manželem Diegem Riverou (Alfred Molina). Do dějin se zapsala mimo své umění také svými politickými názory a sexuálním volnomyšlenkářstvím.

Zajímavost: Některé obrazy ve filmu namalovala sama Hayek.

Originální trailer filmu Frida / Frida
Okrsek 13: Ultimatum (Banlieue 13 - Ultimatum) (čtvrtek 4. 9., Barrandov, 23.55 - 01.55)

Plakát filmu Okrsek 13: Ultimatum / Banlieue 13 - UltimatumFrancouzské akční sci-fi podle scénáře Luca Bessona pochopitelně nenabídne dvakrát propracovaný děj, který dává smysl a u sebe drží jen horko těžko, o to ale ani nejde. Primární a vlastně i sekundární je tady akce, která je vesměs výborná. Režisér Patrick Alessandrin moc dobře věděl, co točí a všem fanouškům nabídl parádní ukázku parkuru a akce, která nemůže zklamat. V hlavních rolích běhají, skáčou, kopou a další věci dělají David BelleCyril Raffaelli. Kdyby tvůrce trošku lépe stříhal, pracoval s gradací a chytřeji využil velké množství lokací, mohlo být hodnocení ještě lepší. 

Synopse: Damien (Cyril Raffaelli) a Leïto (David Belle) se vrací do okrsku 13, kde chtějí vyřešit všechny problémy. Jenže sektor momentálně kontroluje pět různých mafiánských gangů, jejichž eliminace bude vyžadovat další nezvyklé způsoby bojů a akce. 

Zajímavost: Natáčení trvalo čtrnáct týdnů.

Oficiální trailer filmu Okrsek 13: Ultimatum / Banlieue 13 - Ultimatum


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Michael Jackson´s This Is It (This Is It) (neděle 31. 8., Nova Cinema, 22.20 - 00.30) (Dana, 30.08.2014 11:49) Reagovat

    hm...ten dokument neztvárňuje relativně pravdivě naprosto nic, je to jen perfektní vabulace, která se podaří natočit málokomu. Za to by měl Ortega dostat Oscara. Chtěla bych vidět ty stovky hodin natočeného materiálu - téměř vše, co vidíme, je natočeno v jednom dnu, kdy byl Majkl "zázračně" v pořádku a ve formě (těžko říct, čím ho Murray postavil na nohy). Film je opravdu mistrovsky sestříhán, spíš než hlavního protagonistu ukazuje nadšení všech lidí okolo, a pokud by se vše podařilo tak, jak bylo v plánu, to turné by bylo jedno z nejúžasnějších, jaké kdy londýnská O2 zažila. Autorovo označení This Is It za "jakési comebackové turné" se mi nelíbí - pane Šálku, na to turné bylo během dvou hodin vyprodáno milion vstupenek (lehký počet - 50x vyprodaná O2 o kapacitě zhruba 20 tisíc diváků). Dokument This Is It vznikl kvůli zaplácnutí finančních škod z neuskutečněných koncertů a na to, jak rychle vznikl, je sklutečně dobrý - zaznamenal opravdu poslední dny MJ při práci.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY