Stroj času: Nepřekonatelná klasika Barbar Conan

Vydáno: 26.07.2014 14:00 - Václav Limberk | foto: Universal Pictures

Základním kamenem filmů o silácích je legendární Barbar Conan s rakouským kulturistou a hercem Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli. Těžko mohl najít režisér John Milius pro Conana lepšího představitele.

Barbar ConanRecenzoval/a Václav Limberk dne 26.07.2014 14:00. Základním kamenem filmů o silácích je legendární Barbar Conan s rakouským kulturistou a hercem Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli. Těžko mohl najít režisér John Milius pro Conana lepšího představitele. Hodnocení: 5
Barbar Conan
Conan the Barbarian
Fantazie / Akční / Dobrodružný
USA, 1982 , 129 min.

Režie: John Milius
Scénář: Robert E. Howard, John Milius, Oliver Stone, Edward Summer
Kamera: Duke Callaghan
Hudba: Basil Poledouris
Herci: Arnold Schwarzenegger, James Earl Jones, Max von Sydow, Sandahl Bergman, Ben Davidson, Cassandra Gava, Gerry Lopez, Mako, Valerie Quennessen, William Smith, Luis Barboo, Franco Columbu, Leslie Foldvary, Gary Herman, Erik Holmey

Česká premiéra: 04.08.2016

Hodnocení: 10/10
V úvodu příběhu, který vypráví Conanův přítel a čaroděj Akiro (Mako), jsme svědky brutálního nájezdu Vanů v čele se zlým čarodějem Thulsou soudcem (James Earl Jones), který před zraky malého chlapce setne hlavu jeho matce. Jeho i další chlapce z rodu Cimmeriánů odvedou do otroctví. Cílem jejich dlouhého a strastiplného pochodu je takzvané kolo utrpení, což je velký dřevěný mlýn, do kterého jsou zakováni. Jediný, kdo přežije a vytrvá dlouhé roky tlačit mlýnské kolo, je Conan (Arnold Schwarzenegger).

Fotografie z filmu Barbar Conan / Conan the BarbarianJeho mohutnosti a síly si všimne Zrzek (Luis Barboo), který Conana vykoupí pro gladiátorské zápasy. V aréně se poprvé zrodí budoucí nepřemožitelný válečník Barbar Conan. Conan však myslí pouze na jediné, na pomstu. Chce najít a zabít Thulsu soudce a v tomto boji mu věrně pomáhá a slouží Subotai (Gerry Lopez) a také Valérie (Sandahl Bergman), kterou na své cestě potkávají. Král Osrik (Max von Sydow) jim zároveň slíbí tučnou odměnu, když mu přivedou zpátky jeho dceru Princeznu (Valerie Quennessen), kterou mu Thulsa před lety odvedl. 

Barbar Conan amerického scenáristy a režiséra Johna Miliuse patří k nezpochybnitelným milníkům ve světové kinematografii. Alespoň co se týče žánru "sword and sorcery", tedy dobrodružné fantasy, kde hlavní roli hrají kouzla a meče. Barbar Conan je prubířským kamenem tohoto žánru a zároveň jeho nejlepším příkladem. Těžko naleznete v moderní kinematografii posledních zhruba čtyřiceti let klasičtější film na toto téma - Barbar Conan je zkrátka legendou a kultem, který prakticky nebyl překonán. A nezměnila na tom nic ani celá řada různých následovníků, filmů se svalnatými herci nebo kulturisty, včetně jednoho sequelu a jednoho spin-offu rovněž s hlavní hvězdou Barbara Conana, kterou není nikdo menší (ani větší) než původem rakouský kulturista a posléze i americký herec a podnikatel Arnold Schwarzenegger.

Fotografie z filmu Barbar Conan / Conan the BarbarianPředloha pochází z pera amerického brakového (bez pejorativního odstínu) spisovatele třicátých let Roberta E. Howarda. Ten žil a tvořil v místě, o kterém jsme já ani vy zřejmě nikdy neslyšeli a jež se nazývá Cross Plains. Toto bohem zapomenuté místo bylo pro Howarda ideální k tomu, aby si zde vysnil svůj fiktivní svět fantazie, ve kterém stvořil postavu Barbara Conana. Conanovy příběhy začal psát v roce 1932 a inspiroval se v nich keltskými, germánskými a vikingskými ságami. 

Svého hrdinu umístil do vymyšleného hyberiánského věku, který umístil zhruba do období 12 tisíc let před naším letopočtem. Svůj svět zabydlel znepřátelenými kmeny Cimmeriánů, z kterého pocházel Conan a Vanů, z kterého byl Thulsa soudce. Dále do něj umístil staré královské rody, čarodějnice a obrovské hady. Conanovy příběhy, které upadly po smrti jeho autora (v roce 1936) do zapomnění, pomohly oživit comicsové seriály, které se staly inspirací i pro filmovou adaptaci. 

Fotografie z filmu Barbar Conan / Conan the BarbarianO ní se uvažovalo již od počátku sedmdesátých let, kdy se o projekt začal zajímat americký producent Edward R. Pressman. Ten najal do hlavní role rakouského kulturistu a začínajícího herce, kterého měl možnost zhlédnout v kulturistickém dokumentu Železný Schwarzenegger a na psaní scénáře najal rovněž tehdy začínajícího a budoucího úspěšného režiséra Olivera Stonea. Po několikaletých obstrukcích a nezájmu velkých studií prodal Pressman projekt italsko-americkému producentovi Dino De Laurentiisovi.

Jako režisér byl najat John Milius, který zároveň zčásti přepracoval i Stoneův scénář. Laurentiisovi se podařilo přesvědčit hlavouny studia Universal, aby film financovali (rozpočet 16 milionů dolarů), a dnes už víme, že se jim tento risk velmi vyplatil. Barbar Conan je v podstatě jediným komerčně úspěšným filmem zmíněného žánru. Celosvětově do dnešních dnů vydělal přes 300 milionů, na čemž má ale hlavní zásluhu především pozdější trh v podobě oblíbených domácích medií (VHS, DVD) a samozřejmě i prodej televizních práv. 

Fotografie z filmu Barbar Conan / Conan the BarbarianDe Laurentiis plánoval spolu s hlavním představitelem Arnoldem Schwarzeneggerem rovnou celou sérii filmů o Conanovi. Nakonec však vzniklo jen jedno přímé pokračování a jeden hodně nepodařený spin-off, ve kterém režisér Fleischer přenechal hlavní part blonďaté krasavici Brigitte Nielsen, která se s Rudou Sonjou neúspěšně pokusila parazitovat jak na slávě Arnolda, tak i jiného svalnatce té doby, s nímž byla krátkou dobu vdána a také si s ním ve dvou filmech zahrála. Až po mnoha letech byl natočen i polovičatý remake a zároveň se nyní uvažuje i o vzkříšení legendy s jeho původním představitelem. 

I když už na Barbara Conana poněkud padl prach a ani on neodolal nemilosrdnému zubu času, stále se bez větších potíží řadí na začátek a zároveň i na vrchol žánru "meče a kouzel". Všechny ty Conanovy klony, včetně Pána šelem, televizního Herkula a Kulla Dobyvatele s Kevinem Sorbem a vlastně i moderní pokusy, jako je právě aktuální Hercules či tři roky starý remake mohou jen závistivě pošilhávat po nesmrtelném díle, které nastartovalo jednu z nejpozoruhodnějších kulturisticko-hereckých kariér v Hollywoodu (ironií je, že úplně první filmový pokus Arnolda byl také jeden z řady ultralevných Herkulů, jenž je ale natolik příšerný, že dnes slouží pouze jako rarita k pobavení). 

Když se k tomu připočte i kongeniální soundtrack Basila Poledourise, pak dostáváme dílo právem považované za legendu a nepřekonatelný vzor daného filmového žánru.

Originální trailer filmu Barbar Conan


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY