DVD: Dožeň, co se dá!

Vydáno: 07.01.2011 13:30 - Zbyněk Kubín | foto: Facebook tvůrce

Adam se narodil v atomovém krytu, ze kterého prvně vyjde na "světlo světa" až ve svých pětatřiceti letech. Ze šíleně znějícího námětu vzešla nečekaně příjemná, slušná a výborně obsazená tak trochu retro komedie.
Psal se rok 1962, mezi USA a Sovětským svazem zuřila studená válka a na obou stranách bylo až nebezpečně blízko k osudnému zmáčknutí červeného knoflíku. Miliony lidí napjatě sledovaly televizní obrazovky, připraveni v případě potřeby všeho nechat a běžet se schovat do protiatomových krytů, které měli mnozí z nich vybudovány na vlastní zahradě. Jednoho dne se do svého super vybaveného podzemního útočiště preventivně uchýlí i geniální, leč trošku paranoidní vědec Clavin Webber (Christopher Walken) a jeho těhotná manželka Helen (Sissy Spacek).
Když se následně z povrchu zemského ozve mohutná exploze, Clavin v přesvědčení, že právě započala nukleární válka, nastaví časové zámky a celý kryt neprodyšně uzavře na třicet pět let. Netuší ale, že výbuch způsobilo letadlo, které havarovalo přímo na jejich dům. V bezpečí úkrytu se páru narodí syn, jenž dostane od rodičů do vínku kromě symbolického jména Adam také poctivou a důslednou výchovu a vzdělání, aby byl důkladně připraven na den, kdy radiace opadne a dveře krytu se otevřou. A ten den právě nastal a ačkoliv - nebo protože - je nyní již pětatřicetiletý Adam (Brendan Fraser) vzdělaný a slušně vychovaný, na současný svět je absolutně nepřipraven.
Podle příběhu by leckoho mohlo napadnout, že půjde o uvřeštěnou taškařici plnou trapasů a ponižování naivního ňoumy Adama, ale opak je pravdou. Režisér Hugh Wilson a scénárista Bill Kelly společně se skupinou dokonale obsazených herců vytvořili vynikající romantickou komedii, která bohužel mezi Prcičkama a jinými přisprostlými hity neprávem zapadla. Podobně jako hlavní hrdina je totiž na dnešní dobu příliš uhlazená, naivní a sexuálně neposkvrněná.
Kariéra Brendana Frasera je sice momentálně na mrtvém bodě, ale na přelomu tisíciletí, kdy vzniklo i Dožeň, co se dá!, prožíval tento převážně komediální herec svou zlatou éru, kdy šel z jedné hlavní role do druhé. A ačkoliv postava nezkaženého mladíka rozhodně nebyla průlomová, určitě byla jednou z jeho nejlepších.
Fraser se totiž pro Adama narodil. Bezelstný úsměv, oči nevěřícně vyvalené na barevnou televizi, nadšené trsání na Perryho Coma a zároveň sebevědomý sexy výraz, kterým na tanečním parketu okouzlí každou ženu - to by prostě nikdo nezahrál lépe. Dožeň, co se dá! má ale v rukávu ještě další herecké trumfy a těmi jsou Adamovi rodiče v podání hereckých extratříd Christophera Walkena a Sissy Spacek. Ti na sebe strhávají veškerou pozornost, kdykoliv se na plátně objeví. Škoda, že to není častěji.
Chcete-li se pobavit, dojmout a zároveň se nostalgicky naladit, neváhejte. Dožeň, co se dá! je svým nevtíravým humorem a retro atmosférou ideální komedií pro zkrácení dlouhé chvíle.
DVD je distribuováno bez bonusů, alespoň disponuje původním povedeným a kvalitně provedeným českým dabingem, byť jen ve dvou kanálech.
TECHNICKÁ SPECIFIKACE
Zvuk: anglický 5.1, český 2.0
Titulky: české
Obraz: 16:9, 2,35:1



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY