Kinopremiéry: Úsvit opic a letadel v doprovodu hlasu rebelky

Vydáno: 16.07.2014 08:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V kvintetu kinonovinek hraje jednoznačně prim druhý prequel slavné Planety opic. Ti nejmenší budou zajisté chtít na druhá Letadla a milovníci dokumentu si nenechají ujít ten o Martě Kubišové. Startuje také další tuzemský debut.
Úsvit planety opic (Dawn of the Planet of the Apes) (CinemArt)

Český plakát filmu Úsvit planety opic / Dawn of the Planet of the ApesDruhé pokračování prequelu k dnes už legendárnímu sci-fi podle románu Pierra Boulleho vzbuzuje na rozdíl od filmu předchozího veliká očekávání. Na režisérském postu sice došlo ke změně, jméno Matta Reevese ale rozhodně nikoho neděsí, ba naopak. V hlavních rolích se kromě digitálních opic (té hlavní byl předobrazem opět Andy Serkis) ze slavnějších tváří objeví jen Gary Oldman, o něco větší úlohu by však měl mít Jason Clarke. Vzhledem k tomu, že zahraniční recenze se předhánějí v superlativech a trailery jsou famózní, by se mohlo jednat o jeden z vůbec nejlepších filmů roku. Tak snad to vyjde.

Synopse: Caesar (Andy Serkis) získal jako první z lidoopů mimořádně vysokou inteligenci, bylo to však dáno pokusy s ještě neschváleným lékem. Chytrý lidoop se stal senzací a předznamenal změnu pohledu na to, kdo je pánem tvorstva. V průběhu deseti let lidstvo prakticky zdecimoval virus a těm, kteří přežili, stavěl život do cesty další těžké překážky. Území uvolněné lidmi tak převzal právě národ zmutovaných opic, který vede Caesar. Jenže přeživší se jejich nadvládu pokouší narušit, což samozřejmě musí vést k nevyhnutelnému střetu o moc a o to, kdo bude pánem budoucího světa.

Zajímavost: Jde o vůbec první film z celé opičí ságy, který byl natáčen a uváděn ve 3D.

Oficiální český trailer filmu Úsvit planety opic / Dawn of the Planet of the Apes
Letadla 2: Hasiči a záchranáři (Planes: Fire and Rescue) (Falcon)

Český plakát filmu Letadla 2: Hasiči a záchranáři / Planes: Fire & RescuePokračování úspěšného animovaného filmu studia Disney zřejmě nevybočí z vyjetých kolejí a stane se pouhým klonem slavnějších a osvědčenějších "pixarovských" Aut. První díl sklidil velkou kritiku, která vytýkala fakt, že jde spíše o záležitost určenou pro video a pro ty nejmenší. Ani teď se nedá očekávat velká změna, takže bez dětí nemá smysl na tohle chodit. Sluší se ještě připomenout, že režii obstaral televizí protřelý Roberts Gannaway.

Synopse: Světově proslulý letecký závodník Prášek má poškozený motor a možná už nikdy nebude moci závodit. Své síly tak vrhá do boje s požáry a spojuje se se záchranářským a hasičským veteránem Strážcem Břitvou a jeho odvážným týmem. Společně se tak pokouší uhasit rozsáhlý lesní požár a Prášek se při tom naučí, co je třeba, aby se z něj stal pravý hrdina.

Český trailer filmu Letadla 2: Hasiči a záchranáři / Planes: Fire & Rescue
Ida (Ida) (Aerofilms)

Plakát filmu Ida / IdaPolsko-dánské drama režiséra a spoluscenáristy Pawla Pawlikowského už jste mohli vidět na letošním karlovarském festivalu. Jeho námět vypadá zajímavě a pro celou oblast bývalého východního bloku atraktivně, ohlasy však nejsou nikterak nadšené. Mělo by jít o ryzí černobílý art, který se snaží o nějaké poselství a velký přesah. V hlavních rolích nečekejte nikoho slavného, takže částečný pocit autenticity by měl fungovat. Stopáž je naštěstí umírněná, takže se film v případě nesouznění s vaším vkusem dá "přežít". Milovníci evropské kinematografie si tohle nejspíš ale ujít nenechají.

Synopse: Osmnáctiletá novicka Anna (Agata Trzebuchowska) se má stát jeptiškou. Ještě předtím ale musí navštívit svou jedinou žijící příbuznou Wandu (Agata Kulesza), o jejíž existenci neměla ani tušení. Brzy se ale ukáže, že její teta je bývala fanatická komunistka a soudkyně, která dříve posílala na smrt kněží a odpůrce režimu. Jejich setkání jim změní životy a Annu dokonce nasměruje k odkrytí rodinného tajemství, jejího židovského původu a původního křestního jména Ida.

Zajímavost: Režisér měl velký problém s obsazením, Agatu Trzebuchowskou, která hraje hlavní roli, objevil v kavárně, kde pracovala jako servírka.

Český trailer filmu Ida / Ida
Zejtra napořád (Falcon)

Český plakát filmu  / Zejtra napořádKomediální road movie je režijním a scenáristickým debutem vášnivého cestovatele a dvojnásobného bloggera roku Rudolfa Havlíka. Tento fakt je natolik zajímavý, že by mohl přitáhnout určitou skupinu diváků, ti ostatní se možná nechají nalákat atraktivním a povedeným trailerem. Obsazení sympaticky sestává z dosud stále neokoukaných herců a hereček (Pavel BatěkVica Kerekes, Filip Blažek, Klára Issová....), což by také mohlo být k dobru věci. Těžko ovšem říci, co vlastně čekat, protože debuty jsou v našich podmínkách dost nevyzpytatelné a většinou bohužel nepovedené. Tak věřme, že toto nebude ten případ. 

Synopse: Obchodník Petr Kraus (Pavel Batěk) má problémy. Před svou další zahraniční cestou tak je nucen vyřešit jeden nepříjemný finanční dluh. Na svém týdenním výjezdu musí sehnat dost peněz, aby se zbavil vymahačů a zároveň si usmyslí, že stihne vyřešit i svůj osobní život a dohodne si schůzky s několika ženami, které by chtěl poznat. Nic ovšem nejde podle plánu a nebýt kamarádky Terezy (Vica Kerekes) a jeho dobrého přítele Pavla (Filip Blažek), jeho cesta by nedopadla nejlépe. Petrovi ubývá čas a on se musí rozhodnout, jakým směrem se ve svém dalším životě vydá.

Český trailer filmu Zejtra napořád
Magický hlas rebelky (A-Company CZ)

Plakát filmu  / Magický hlas rebelkyDokument režisérky a scenáristky Olgy Sommerové se čerstvě pyšní diváckým oceněním z Karlových Varů, což o mnohém svědčí. Hlavní hrdinkou je takřka národní ikona Marta Kubišová, jež patří k symbolům boje proti komunismu. Autorka se zde pokouší poodhalit její nelehký soukromý život plný zákazů, příkazů a osobních tragédií a připomenout zvůli totalitního režimu. Podle prvních ohlasů se jí to daří, takže se snad potvrzuje to, že tuzemský dokument je hodně silnou značkou. 

Synopse: Marta Kubišová setrvala se ctí dvacet let v odporu proti komunistickému režimu. Trojnásobná Zlatá slavice byla ve svém strmém profesním vzletu sestřelena ruskými okupačními tanky, které obsadily Československo. Její dramatický osobní život se prolínal s politickou tragédií tohoto národa po roce 1968 a s činností občanů v Chartě 77. Po roce 1989 zažila velký comeback, který by jí mohla závidět lecjaká světová hvězda.

Oficiální trailer filmu Magický hlas rebelky


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY