Preview: Romantická oddechovka Kouzlo měsíčního svitu

Vydáno: 28.06.2014 15:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Jeden film ročně, tak zní nepsané pravidlo známého amerického scenáristy a režiséra Woodyho Allena. Letos nám nabízí staromilskou oddechovou podívanou s názvem Kouzlo měsíčního svitu.
Woody Allen je nezmar a zároveň stálice. Už jsme si u tohoto osobitého amerického filmaře zvykli na to, že nám každý rok dopřeje jeden nový snímek. Zatímco režisér začne v létě natáčet svůj nový, zatím ještě nepojmenovaný titul, premiéra jeho zatím posledního hotového filmu nás právě očekává. Jeho nepolevující úsilí nebo chcete-li pracovní stereotyp, respektive stabilní tempo jednoho filmu ročně, letos nabízí Kouzlo měsíčního svitu. Jedná se o romantickou komedii, která je podobně jako jeho nejúspěšnější film z poslední doby, Půlnoc v Paříži, zasazena do jeho oblíbeného období jazzového věku.

Fotografie z filmu Kouzlo měsíčního svitu / Magic in the MoonlightO co tu půjde? V romanticky laděné zápletce vystupuje britský iluzionista a kouzelník Stanley alias Wei Ling Soo (Colin Firth), který dostane za úkol jako znalec svého oboru odhalit možné podvody mladé spiritualistky Sophie (Emma Stone) a zjistit, zda jen nevyužívá svým údajným uměním pohostinství bohaté rodiny na francouzské riviéře dvacátých let minulého století, kdy právě vrcholí takzvaný jazzový věk. O tom, že se profesionalita obou protagonistů příběhu protne s jejich osobní stránkou, není třeba u romanticky laděné komedie, a u Allena zvláště, pochybovat.

Že má Woody Allen dvacátá léta opravdu rád, už víme. Nejlepším dokladem této jeho vášně je již zmíněná romantická a veleúspěšná komedie Půlnoc v Paříži, ale také kupříkladu příběh o lidském chameleonovi Zelig, který rovněž reflektoval tuto éru. Vedle toho má Allen také velkou slabost pro kouzla, iluze a magii, které často zařazuje do zápletek svých romantických komedií, případně dramat. Příkladem toho budiž některé jeho starší snímky jako Erotická komedie noci svatojánskéAlice nebo Stíny a mlha. V souvislosti se synopsí Kouzla měsíčního svitu se nám ale vybaví také dvě romanticky laděné komedie s iluzionistickou zápletkou z ne tak dávné doby, Prokletí žlutozeleného škorpiona a Sólokapr. Ve druhé z nich dokonce režisér sám ztvárnil postavu kouzelníka.

Fotografie z filmu Kouzlo měsíčního svitu / Magic in the MoonlightVe svém dosud posledním filmu již tuto "svou" roli přenechal mladšímu a spolehlivému herci, Britovi Colinu Firthovi. Roli jeho protihráčky a zřejmě i spoluhráčky představuje mladá americká herečka Emma Stone, která na postu Allenových hereckých múz vystřídala Scarlett Johansson, s níž naposled spolupracoval na "španělské" letní oddechovce Vicky Cristina Barcelona. O tom, že by Emma Stone mohla vystřídat právě Johansson, svědčí i zmíněný připravovaný projekt, ve kterém by se měla ještě po boku Joaquina Phoenixe a Jareda Leta také objevit.

Herecké obsazení Kouzla měsíčního svitu je ve srovnání s předchozími režisérovými filmy na první pohled poněkud chudé a málo hvězdné. Vedle dvou hlavních hlavních herců, Firtha a Stone tu už nenajdeme žádné další hvězdné jméno. Jedinou známější hereckou tváří v obsazení je snad už jen Marcia Gay Harden.

Fotografie z filmu Kouzlo měsíčního svitu / Magic in the MoonlightWoody Allen už nemá, co by dokazoval. Svou pozici jednoho z nejoriginálnějších filmových tvůrců dvacátého (a jednadvacátého) století si drží přes čtyřicet let. Střídá ambiciózněji laděné snímky s těmi vyloženě oddechovými. Po neurotické Cate Banchett v dramatických Jasmíniných slzách nám tedy nabízí komediální polohu neurotické Emmy Stone. O tom, jak se tato mladá herečka, která se etablovala v Amazing Spidermanech, osvědčí u Allena, se přesvědčíme brzy na vlastní oči. Kouzlo měsíčního svitu by mělo být pohodovou, nenáročnou, dobově laděnou kostýmní komedií, ideální na vlahé letní podvečery. Nic víc a snad ani nic méně od ní čekat nemůžeme. 

Kouzlo měsíčního svitu má českou premiéru 7. srpna.

Originální trailer filmu Kouzlo měsíčního svitu
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY