Za horizontem: Hvězdně obsazené homosexuální drama The Normal Heart

Vydáno: 08.07.2014 09:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Televize HBO rozšiřuje snímky s homosexuální tematikou adaptací divadelní hry The Normal Heart o vzniku nemoci AIDS. Diváka pak kromě silné látky láká hlavně na relativně hvězdné obsazení. Má smysl tímhle filmem ztrácet čas?

Stejná srdceRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 08.07.2014 09:00. Televize HBO rozšiřuje snímky s homosexuální tematikou adaptací divadelní hry The Normal Heart o vzniku nemoci AIDS. Diváka pak kromě silné látky láká hlavně na relativně hvězdné obsazení. Má smysl tímhle filmem ztrácet čas? Hodnocení: 3
Filmů s homosexuální tematikou se v posledních letech urodilo docela dost, což mimo jiné svědčí i o tom, že podobné náměty přestaly být tabuizovány a jinak orientovaní lidé jsou běžnou součástí naší společnosti. K těm nejúspěšnějším a nejkvalitnějším snímkům z tohoto ranku patří rozhodně PhiladelphiaZkrocená hora a z těch úplně nových třeba životopisný Liberace z produkce televize HBO. Stejná stanice také letos vyprodukovala drama s názvem The Normal Heart, které vychází ze skutečné události. 

Fotografie z filmu  / The Normal HeartOdehrává se v New Yorku počátkem osmdesátých let minulého století, kam přijíždí kontroverzní homosexuální aktivista Ned Weeks, který se za svou orientaci nestydí a cítí potřebu o ní veřejně mluvit. V této době se navíc začíná objevovat zvláštní a neléčitelná nemoc nazývaná jako rakovina homosexuálů, která o několik let později vstoupí do povědomí pod zkratkou AIDS. Ačkoli by tato komunita byla ráda, kdyby se vyšší místa pokusila situaci nějak řešit a přispívat na výzkum co nejvíce penězi, většina společnosti se od ní odvrací a nejraději by ji izolovala. Mezitím Nedovi přátelé a milenci umírají a jeho svírají strach a bezmoc.  

Je nepochybně šlechetné, že někdo jako HBO se pouští do takhle důležitého a v podstatě neprozkoumaného tématu. Jen vyvstává otázka, zda to nešlo udělat trochu jinak. The Normal Heart je totiž adaptací divadelní hry Larryho Kramera, který napsal i její scénář. A to je dost zásadní informace, protože snímek svůj jevištní původ nijak nezakrývá a chvílemi je hodně náročný na sledování.

Ne že by šlo o to, že je moc složitý a nepochopitelný, jen je v něm zkrátka extrémně moc dialogů, které nedokáží udržet plnou pozornost po celou dobu. Stejně tak režírující Ryan Murphy zvolil vypravěčský odstup od postav, což se neukázalo jako úplně šťastný nápad, protože se mu absolutně nedaří budit jakékoli emoce a místy je jeho snaha navíc dost kontraproduktivní.  

Fotografie z filmu  / The Normal HeartTo je dáno i celkovým přístupem k tématu, který je lehce kontroverzní. Film jednak striktně rozděluje hrdiny na dobré a špatné s tím, že do první skupiny patří všichni příslušníci gay komunity, kteří nemají jedinou negativní vlastnost a jsou to bojovníci, do té druhé pak spadají všichni ostatní, kteří jsou zlí, zákeřní, nepřející, případně skrytí homosexuálové, jenž se za svou orientaci stydí. Když už se tu objeví kladná heterosexuální (?) postava, je paralyzována od pasu dolů.

Horší je pak jakási morální rovina snímku. Těžko totiž sympatizovat s někým, kdo se v rámci zachování zdraví nechce vzdát promiskuitního života (ačkoli mu to doporučuje i doktor, jemuž věří) a argumentuje tím, že je to vlastně typický znak celé komunity, která bez sexu nemá vůbec nic. Divák to tedy nemá moc jednoduché a ani Murphy mu to nijak neulehčuje. Jelikož zvolil hodně pomalé tempo, které postrádá gradaci a spád, film se dost táhne a stopáž o třináct minut přesahující dvě hodiny je i vzhledem k množství dialogů dost přehnaná.

V rámci lehkého nadprůměru tak výsledek udržuje kromě zvoleného zajímavého a silného tématu, na které tvůrce přece jen někdy spoléhá až moc, hlavně herecké obsazení, které je relativně hvězdné a výborné, a za které by se mohla příští rok rozdávat nějaká ta televizní ocenění. Nejvýraznější je zřejmě Mark Ruffalo (jenž mimochodem roste film od filmu), který je sice umírněný, nicméně velmi dobrý a neexhibuje, čímž svůj výkon jen umocňuje.

Fotografie z filmu  / The Normal HeartAni ostatní, mezi nimiž se objeví třeba Taylor Kitsch, Matt Bomer, Jim Parsons nebo v menší roli i Alfred Molina, nezůstávají příliš pozadu, a ačkoli jsou skoro všichni gayové typickými figurkami a přeslazenými karikaturami, odehrávají své party se ctí a je radost se na ně dívat. Za zmínku určitě stojí i Julia Roberts jako snad jediná důležitá ženská postava, jež je na své možnosti velmi solidní, i když se bohužel nevyhýbá pro sebe typickému afektovanému přehrávání. Právě kvůli herecké sestavě se The Normal Heart vyplatí vidět. Bodíky navíc tedy přidávají i trefný a pohodový soundtrack plný hitů osmdesátých let a slušná výprava tuto dobu evokující.

Ve výsledku ale The Normal Heart do filmové gay tematiky nepřináší nic nového a spoléhá zejména na herce a téma, které stále přitahuje dost diváků. Svůj potenciál, který měl jak vzhledem k tak silné látce, jakou vznik AIDS nepochybně je, zajímavé herecké sestavě a také televizní stanici, která ho vyprodukovala, však bohužel ani zdaleka nevyužil. 

Originální trailer filmu The Normal Heart


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY