Stroj času: Pořád okouzlující animák Jak vycvičit draka

Vydáno: 22.06.2014 10:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Před čtyřmi lety jsme se poprvé setkali s vikingem Škyťákem, který navázal zakázané přátelství s drakem Bezzubkou a změnil tím historii své rodné vesnice Blp. Platí stále, že jde o jeden z nejlepších animáků posledních let?

Jak vycvičit drakaRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 22.06.2014 10:00. Před čtyřmi lety jsme se poprvé setkali s vikingem Škyťákem, který navázal zakázané přátelství s drakem Bezzubkou a změnil tím historii své rodné vesnice Blp. Platí stále, že jde o jeden z nejlepších animáků posledních let? Hodnocení: 4.5
Rok 2010 byl v oblasti animovaných filmů extrémně bohatý a s odstupem času můžeme říci i kvalitní. Do kin tehdy vstoupilo očekávané zakončení trilogie Toy Story s prostým názvem Toy Story 3: Příběh hraček, další silnou značkou byl i zatím poslední Shrek s podtitulem Shrek: Zvonec a konec, krom toho ještě Disney přispěchal s jedním ze svých nejlepších filmů posledních let, pohádkou Na vlásku a premiéru si odbyly dva filmy se zápornými hrdiny Já, padouch, respektive Megamysl. Do takhle silné konkurence ještě studio DreamWorks vypustilo "dračí" animák s jednoduchým titulem Jak vycvičit draka.

Fotografie z filmu Jak vycvičit draka / How to Train Your DragonA krok to byl poměrně odvážný, protože děj se odehrává ve vikingské vesnici Blp, kde místní obyvatelé odjakživa bojují s nebezpečnými draky, kteří sem pořádají nálety, kradou domácí zvířata, spalují úrodu i obydlí. Každý viking tak vstupuje mezi dospělé tím, že při iniciačním rituálu musí jednoho draka zabít. A paradoxně syn místního náčelníka Kliďase Škyťák není na boj příliš šikovný, a ačkoli se snaží, seč může, vždycky něco pokazí. Jeho neutuchající touha všem se předvést ho dovede k výrobě zvláštního samostřílu, kterým posléze poraní obávaného draka nazývaného Noční běs. Když se ho vydá dorazit, pochopí, že něčeho podobného není schopen a naopak s obludou naváže netradiční přátelství, které navždy změní dějiny Blpu.

Inspirací filmu byla knižní série od Cressidy Cowell, s níž toho ale výsledná podoba prý moc společného nemá (údajně jen pár klíčových postav), a u DreamWorksu doufali, že prostředí vikingů, které je v animácích poměrně vzácné, dokáží na plátno převést tak, že budou slavit úspěch. Možná i z toho důvodu svěřili scénář a režii dvojici Dean DeBlois a Chris Sanders, která měla zkušenosti z podobně neotřelého animáku Lilo a Stitch.

A tato volba se ukázala jako velmi prozíravá. Oba režiséři vytvořili skvělé prostředí a uchvacující svět, který si (nejen dětského) diváka získá prakticky od úvodních minut. Také atmosféra je tak kouzelná a zároveň pohodová, že je nemožné od filmu odtrhnout zrak. Vikingská tematika, s níž Hollywood pracuje obecně jen málo a opatrně, v tomto případě báječně zafungovala a odhalila svůj možný potenciál.

Fotografie z filmu Jak vycvičit draka / How to Train Your DragonTvůrci neponechali nic náhodě a technickou stránku konzultovali s legendárním kameramanem Rogerem Deakinsem, což je znát z každého políčka. Veškeré kamerové průlety a akce, kterých je tu opravdu dost, jsou pastvou pro oči a jejich preciznost je na animák až obdivuhodná. Hudební doprovod obstaral John Powell, který se inspiroval keltskou muzikou, a výsledek je vskutku báječný. I z těchto důvodů jde o poctivý rodinný animák, který strhne nejednoho dospělého.

Za největší klad se ovšem dá považovat to, že se tu neobjeví jediná otravná a pro hollywoodské animované filmy typicky infantilní postavička. Všichni jsou extrémně sympatičtí a v tom nejlepším slova smyslu obyčejní, takže opravdu není problém se s kýmkoli ztotožnit. Bez zmínky nesmí zůstat ani fakt, že si autoři dovolí několik nečekaných zvratů a hlavně (NÁSLEDUJE SPOILER !!!!) neváhají hlavního hrdinu připravit o nohu, což je v původně dětském žánru naprosto nevídané.

Fotografie z filmu Jak vycvičit draka / How to Train Your DragonV kontextu výše zmíněného pak vlastně vůbec nevadí, že animace není úplně dokonalá (Pixarovky na tom tehdy byly pořád přece jen o něco lépe) a vzhled některých draků je dost podivný, ani to, že příběh je plný klišé a předvídatelný po pár minutách. Oba tvůrci navíc totiž pracují s emocemi dost střídmě a nikomu nevnucují žádné okaté poselství a také humor je jemný a nenucený.

Pokud se rozhodnete snímek zhlédnout a nepotřebujete nutně české znění, důrazně doporučuji zkusit originál, který se sice neskví hlasy velkých hvězd (Škyťáka namluvil Jay Baruchel, jeho otce Gerard Butler, dále jsou slyšet třeba Jonah Hill, Christopher Mintz-Plasse nebo Kristen Wiig), ale některé hlášky jsou zkrátka nepřeložitelné a zážitek se posune o úroveň výš, protože energie původního znění je nepřenesitelná.

Jak vycvičit draka si nakonec v těžké konkurenci vedl více než dobře. Kritici ho chválili, stal se pátým nejvýdělečnějším animákem roku (na Shreka a Toy Story logicky mít nemohl, takže z "neznačkových" filmů obsadil vlastně třetí místo za Na vlásku a Padouchem) a desátým celkově, což vůbec není špatné. Navíc byl nominován na Oscara ve své kategorii (a také v kategorii hudební), tam ale prohrál s třetím Toy Story. A to rozhodně není ostuda. I o čtyři roky později tak můžeme prohlásit, že jde o jeden z nejlepších animáků posledních let, jemuž k dokonalosti chybí opravdu hodně málo. "Dvojka" už navíc brázdí naše kinosály a její kvality nejsou o moc horší, o čemž se můžete přesvědčit sami.

Oficiální český trailer filmu Jak vycvičit draka / How to Train Your Dragon


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY