Velcí režiséři na malém plátně: 7 seriálů, co teď stojí za vidění

Vydáno: 21.06.2014 10:00 - Zuzana Hofmanová | foto: facebook tvůrce

Jméno táhne. Co teprve tam, kde ho vůbec nečekáte. V televizní sezóně první poloviny roku 2014 si malou obrazovku pro svůj další projekt vybrali režiséři velkých jmen a ještě většího plátna. U kterých seriálů letos zbystřit?
Woody Harrelson, Matthew McConaughey ve filmu Temný případ / Hra o trůny, Temný případ, Perníkový táta… Vysokorozpočtové blockbustery válcuje, alespoň co se pozornosti týče, něco, čemu před pár lety zlí jazykové nepředpovídali zrovna lichotivou budoucnost. Zatímco na velkém plátně se odehrává litý boj o pozornost diváka, která přes všechny snahy týden po premiéře opadne, o desetidílné sérii se mluví minimálně čtvrt roku – od neděle do neděle. A dalších devět měsíců k tomu, kdy fanoušci seriál udržují při životě vyloženě detektivní prací a konspiracemi dávno za hranice tvůrcovy fantazie.

Se zájmem roste rozpočet, s rozpočtem chuť a s chutí hlad. Diváka ani televizní stanici už nenasytí to, čím je tvůrci ládovali v posledních letech. Minisérie táhne nejen na kvalitní obsah a rozpočet, ale i známá filmová jména. Ostatně Temný případ je toho jasným důkazem, vezmeme-li v potaz, že fanoušci téměř nepředpokládají, že by oscarové obsazení první série mohla očekávaná dvojka jakkoliv trumfnout.  

Fotografie z filmu  / From Dusk Till DawnTelevizní formát je čím dál tím atraktivnější i pro režiséry, kterým velká studia nešlapají na paty, dravá konkurence nehatí plány a s přijatelným rozpočtem se mohou dostatečně kreativně vyžít. Pokud chcete vidět, co velcí muži dokázali s malou obrazovkou, pozorně sledujte závěrečné titulky. My za první polovinu letošní televizní sezóny jmenujeme hned sedm filmových režisérů, kteří volili televizi. Jak přesně se slávou ověnčené jméno vyplatilo, necháme na vás.  


Sam Mendes: Penny Dreadful

Režisér Americké krásy si mezi natáčením dalšího Jamese Bonda odskočil do viktoriánské Anglie, aby coby výkonný producent dohlížel na osmidílnou minisérii stanice Showtime. Hororově laděná Penny Dreadful operuje s nadpřirozenými prvky a inspiraci hledá v irské a britské knižní klasice devatenáctého století. Výsledkem je poměrně hutná a temná atmosféra, kterou kvalitativně vylepšuje ještě nadstandardní obsazení v čele s Evou Green a Joshem Hartnettem. Tvůrcem celé série je John Logan, scenárista oscarového Letce, ale hlavně Mendesova Skyfall a dalších dvou bondovek, na kterých se momentálně pracuje.

Oficiální promo k seriálu Penny Dreadful
Alfonso Cuarón: Believe

Po masivním úspěchu Gravitace si mexický režisér připsal na své konto poměrně kontroverzní počin. Ne ani tak svým obsahem, ostatně vztah mezi sirotkem obdařeným zvláštními schopnostmi a napraveným vězněm, který ho má chránit, nijak zvlášť nešokuje. Překvapení přišlo v momentě, kdy původně plánovaný třináctidílný seriál NBC produkčně utnul po dvanáctém dílu. Jednomu by se ani nechtělo věřit, že mimo Cuaróna, který se postavil i za kameru, se na sérii jako výkonný producent podílel i J.J. Abrams. I tak stojí Believe minimálně za letmý pohled.

Oficiální promo k seriálu Believe
Cary Fukunaga: Temný případ

Miláček letošního jara, konspiracemi opředený Temný případ o sedmnáct let trvající honičce sériového vraha v Louisianě, je přesně příkladem maximálně vytěžené minisérie. Osmidílný mysteriózní thriller zviditelnil jméno jeho tvůrce, Nica Pizzolatta, ale lví podíl na úspěchu temného příběhu má i režisér, který svým vizuálem podtrhl tíživou atmosféru. Jméno Caryho Joji Fukunagy nemá v porovnání s ostatními režiséry takový zvuk, protože ve své filmografii má zatím jen pár zářezů, nutno ale připomenout jeho Janu Eyrovou a cenami obtěžkané Sin nombre. (více zde)

Oficiální promo k seriálu True Detective
Rupert Wyatt: TURN

TURN o Americké válce za nezávislost pod taktovkou režiséra tři roky starého Zrození Planety opic v záplavě televizních seriálů poněkud zapadlo, i když se historické drama vytasilo s obsazením stále populárnějšího Jamieho Bella. Pro akčně orientovaného Wyatta je lekce z historie poněkud nečekaná volba, nicméně palec nahoru za snahu vymanit se z monopolu Emmerichova Patriota.  

Oficiální promo k seriálu TURN
Robert Rodriguez: From Dusk Till Dawn: The Series

Rodriguez svým tahem na televizní obrazovku předčil všechny své filmové kolegy. Jeho cílem totiž není jeden pořad, ale hned celý televizní kanál. Stanice El Rey, cílená převážně na latinskoamerické publikum, využívá typicky řízného Rodriguezova stylu, a tak není divu, že hned první vlaštovka navazuje na kultovní spolupráci s Quentinem Tarantinem. I když už od premiéry filmového Od soumraku do úsvitu uběhlo víc jak patnáct let, režisér Sin City pořád sází na brutální bratry Geckovy. I ve druhé sérii, která má čítat dokonce o tři díly víc než jednička. (více zde)

Oficiální promo k seriálu From Dusk Till Dawn
 

Guillermo del Toro: The Strain

Dobře, tady trochu podvádíme, protože del Torovo The Strain se technicky do první poloviny roku nepočítá. Premiéru si odbude až třináctého července, nicméně režisérův upíří horor už můžete znát. Guillermo del Toro totiž oživuje svou vlastní knižní trilogii, na které se podílel společně s Chuckem Hoganem, autorem papírové předlohy pro Affleckovo Město. Samotný del Toro svou odbočku na televizní obrazovku popisuje jako mix reality se stylizovaným hororovým nádechem, ostatně krátké promo netvrdí opak.

Oficiální teaser k seriálu The Strain
Steven Soderbergh: The Knick

Na Soderberghovo The Knick si také musíme počkat, a to do srpna. Čekání se ale možná vyplatí. Alespoň soudě podle krátké upoutávky, protože jinak je režisér Erin Brockovich a držitel Oscara za Traffic - nadvládu gangů na slovo skoupý. Po rozpačitých počinech, jako bylo kritiky rozsápané Bez kalhot, cestuje na počátek dvacátého století, aby sledoval profesní i osobní život doktora Johna W. Thackeryho. Krev, nemocniční pláště a Clive Owen – to tu ještě nebylo (vřele doporučujeme pustit si i krátké teasery, které stanice Cinemax uvolnila).

Oficiální promo k seriálu The Knick
Pokud víte o nějakém režisérovi, který se vměstnal na malou obrazovku, ale k nám do článku se nevešel, podělte se s námi o něj v komentářích!



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Pro mě jednoznačně to nejlepší co televize le... (David, 22.06.2014 15:42) Reagovat

    Pro mě jednoznačně to nejlepší co televize letos vyprodukovala je FARGO!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY