Preview: 54. ZLÍN FILM FEST

Vydáno: 30.05.2014 15:30 - | foto: facebook tvůrce

V pořadí 54. ročník Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež se uskuteční od 30. 5. do 5. 6. Letos se diváci mohou těšit na Dny polské kinematografie, pocta bude věnována Jaroslavu Uhlířovi.
54. ZLÍN FILM FESTTvorba pro děti a mládež měla u nás svou tradici za dob minulého režimu, než byla přerušena. Zdání kontinuity vytváří Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež (známý také pod značkou Zlín Film Fest), který každoročně mapuje to, co vzniklo pro v názvu vymezenou cílovou diváckou skupinu za uplynulý rok. (Například letos bude v soutěžní sekci k vidění celovečerní režijní a scenáristický debut herce Jiřího Mádla Pojedeme k moři, jehož čtení scénáře se konalo na festivalu loni v rámci Industry sekce.) Vedle jasných programových bloků (pro děti, pro mládež, a to obojí včetně animovaných krátkometrážních snímků či dokumentů) se 54. ročník zaměří na polskou kinematografii. 

Málokdo nejspíš zaznamenal změnu, která proběhla při úvodním ceremoniálu 53. Zlín Film Festu, a která nebyla ani nijak zvýrazňována v různých tiskových zprávách, přestože to bývá zvykem. (Vzpomeňme na obměnu v programově-dramaturgickém oddělení MFFKV, když Karel Och "vystřídal" Evu Zaoralovou.) Do čela festivalu byla po odchodu Petra Kolihy, který se stal výkonným ředitelem dětského kanálu České televize, korunována Markéta Pášmová, která provedla několik změn. 

Fotografie z filmu Můj pes Killer / Můj pes KillerZ nejvýraznějších je to návrat Zlínského psa, který vzniká ve spojení se studenty Univerzity Tomáše Bati, a posílení i popularizace Industry sekce v rámci jinak na koncerty a letní kina bohatého doprovodného programu. Zájemci o český (a slovenský) filmový marketing se snad ani nedostanou do kinosálu, protože na ně čekají odborné prezentace na téma propagace snímků jako Babovřesky, Můj pes KillerPříběh kmotra či Kandidát. Nebude opomenuta ani problematika product placementu, který domácí tvůrci nesvedou obratně zasadit do vyprávění, a samozřejmě nesmí chybět představení vznikajících projektů (Malá z rybárny Jana Baleje, Rukojmý Juraje Nvoty ad.).

Koho by ale otázky spojené s propagací, distribucí (jedna přednáška bude věnována i uvádění zahraničních titulů na našem trhu) a recepcí (přednášet bude i Martin Pomothy o komentářích na Československé filmové databázi) nezajímaly, může si vybrat mezi téměř třístovkou promítaných filmů. Snímky pro děti je možné zhlédnout v ranních až odpoledních časech (většinou jsou doprovozeny voiceover českým dabingem přímo do sálu), pro mládež pak v odpoledních až večerních. Sekce Noční horizonty se pak zaměřuje na studenty vysokých škol a podle uváděných titulů se zdá, že oproti minulým rokům se při výběru nehledělo pouze na závažnost tématu, ale i na kvalitu daného díla (např. na festivalech adorované queer drama Plovoucí věžáky či mexické Sladké polibky od bratra Alfonsa Cuaróna Carlose). 

Banner filmu Katyň / KatynKaždým rokem je taktéž představena kinematografie vybrané země. Letos padla volba na Polsko, která na rozdíl od loňského Dánska nemá vypěstovanou tradici tvorby filmů pro děti a mládež. Vlastní "retrospektivy" se dočká Andrzej Wajda, od kterého budou k vidění i jeho málo známé snímky (Nevinní čarodějové, Korzcak). Jelikož je sekce sestavena jako informativní, znamená to, že má ryze průřezový charakter.

Bude možné si udělat představu o polské tvorbě posledních cca čtyř let prostřednictvím snímků z minulosti (Růžena) i ze současnosti (Láska, Krycí jméno Krtek, Křtiny, Létající prasata, Běž, chlapče, běž). K většině z nich se organizátorům podařilo zajistit hosty, kteří by měli být přitomni na diskuzi po skončení, pokud zrovna nebudou muset plnit své povinnosti poroty (Marcin Wrona, Anna Kazejak-Dawid).

Fotografie z filmu Sexmise / SeksmisjaKlasické počiny pak budou zastoupeny v minisekci Polish Choice, která vzniklá ve spolupráci s polským festivalem Ale Kino! a s tamními dramaturgyněmi Martou Grzesiuk a Martou Jodkovou. Právě sem spadá "retrospektiva" Andrzeje Wajdy, která bude doplněna jak o kultovní (Sexmise), tak neprávem opomíjené (Rejs) komedie - a díla klasiků jako Agnieszka Holland (V temnotě) či Krzysztof Kieślowski (Amatér).

Více informací naleznete na oficiálních stránkách. Jste-li baťůžkáři, jistě vás potěší novinka v podobě možnosti přespání v tělocvičně. A jste-li studenti, radost vám nepochybně udělá to, že se symbolický poplatek dává pouze u filmů promítaných/pouštěných po 13. hodině odpolední. Po skončení 54. ročníku Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež, který začal dnes 30. 5. a potrvá až do 5. 6., se můžete na FilmServeru těšit na zhodnocení. Recenze dvou předchozích ročníků si můžete přečíst na MovieScreenu a IndieFilmu.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY